Τρίτη, Ιουνίου 22, 2010

ΓΙΑ 5 ΛΟΓΟΥΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ...ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ 5 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ...!!!

Πέντε κρίσιμες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας του 2010 και της Αργεντινής του 2001, όταν χρεοκόπησε, διαπιστώνει σε μελέτη της η Eurobank. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι η τελική έκβαση στην Ελλάδα σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη λατινοαμερικάνικη χώρα δεν είναι προδιαγεγραμμένη, αλλά απαιτείται προσήλωση στο μνημόνιο συνεργασίας, σταθερές πολιτικές θέσεις και δημιουργία κλίματος κοινωνικής συναίνεσης.Θετικό, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι κατ’ αρχάς το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε μια νομισματική ένωση. Δεν πρόσδεσε μονομερώς το νόμισμά της σε ένα ξένο, αλλά το αντικατέστησε με το ευρώ. Η αξιοπιστία της πολιτικής διατήρησης σταθερής ισοτιμίας με το δολάριο στην Αργεντινή ήταν υπό συνεχή και αυξανόμενη αμφισβήτηση. Στην Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ δεν είναι δυνατή νομικά, δεν μπορεί να επιβληθεί από τις αγορές και αποτελεί επιλογή με τεράστιο κόστος.

Υπάρχει, επίσης, ο μηχανισμός στήριξης ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε διάχυση της κρίσης στις υπόλοιπες, επίσης ευάλωτες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου και η ίδια η ύπαρξη του ευρώ θα ετίθετο υπό αμφισβήτηση. Αυτή η διαφορά με την Αργεντινή εκδηλώθηκε με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ. Ο ρόλος του ΔΝΤ στην Αργεντινή υπήρξε ιδιαίτερο αντικείμενο ανάλυσης και κριτικής. Η τελική αποτυχία, όμως, έθεσε υπό αμφισβήτηση τον ρόλο και την αποτελεσματικότητά του.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος Γενικής Κυβέρνησης διακρατείται, στο μεγαλύτερο μέρος του (80%), από ξένους, μειώνοντας τα κίνητρα για εξώθηση της χώρας σε χρεοκοπία. Επιπλέον, είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ευρώ και όχι σε ξένο νόμισμα, σε αντίθεση με την Αργεντινή όπου το 90% ήταν σε ξένο νόμισμα, καθιστώντας την εξυπηρέτησή του δύσκολη.
Στην Ελλάδα επιπλέον το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιο ισχυρό, με επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, ενώ σε αντίθεση με την Αργεντινή δεν αντιμετωπίζει συναλλαγματικό κίνδυνο.
Στην Αργεντινή, τέλος, η όλη προσπάθεια απέτυχε και λόγω της πολιτικής αστάθειας και της αδυναμίας επιβολής των αλλαγών με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Στην Ελλάδα αναγνωρίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας βαθύτερης ύφεσης, γι’ αυτό και το πρόγραμμα έχει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα και επιχειρείται η τήρηση μιας ισορροπίας.

Κατερίνα Κοσμά

ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ante na varesi dialisi h elada na paroume oi alvanoi ta edafh pou mas anoikoun edw kai aiwnes,pou exoun oi kwloelines.8a sas sfaksoume olous mpastardia

Ανώνυμος είπε...

brethike o pio malakas alvanos kai ine o 1 49. fasista albane den ine oloi koloelines balto sto myalo sou