Ελλειψη πολιτικής βούλησης, παρεμβάσεις στο δικαιοδοτικό έργο, σοβαρά ανακριτικά λάθη και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, οδήγησαν τη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο της Siemens σε κρίσιμο σημείο. Παρά τις αδυναμίες της, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής κινήθηκε πολύ πιο γρήγορα από τη Δικαιοσύνη, η οποία ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση το 2007, αλλά δεν κατάφερε ακόμη να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα. Συγκεκριμένα:
1 Οι ύποπτοι λογαριασμοί και η ροή μαύρου πολιτικού χρήματος. Υστερα από 4 χρόνια δεν άνοιξαν όλοι οι λογαριασμοί και δεν αποκρυπτογραφήθηκαν οι αποδέκτες δεκάδων εκατ. ευρώ. Δικηγόροι που γνωρίζουν πολύ καλά τη δικογραφία, χαρακτήριζαν αδιανόητο να μην έχουν κληθεί, ούτε από τους εφέτες-ανακριτές, τα κεντρικά πρόσωπα των εταιρειών μέσω των οποίων διακινήθηκε μαύρο ζεστό, πολιτικό χρήμα.
2 Η ανακριτική δυσπραγία. Το περιστατικό είναι χαρακτηριστικό. Πριν από ένα περίπου χρόνο, εισαγγελέας και ανακριτής, σε μια πρωτοφανή επίδειξη αβροφροσύνης, ειδοποίησαν από την προηγούμενη μέρα τους υπεύθυνους της Siemens Ελλάς ότι την επομένη θα πάνε στα γραφεία τους για κατάσχεση υλικού! Στην προαναγγελθείσα έφοδο, συμμετείχαν και 4 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ. Στην ιδιόμορφη αυτή έρευνα, οι δικαστικές αρχές κατάσχεσαν συνολικά 150 φακέλους, από αυτούς που τους παρέδωσαν οικειοθελώς οι υπεύθυνοι της εταιρείας! Οπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο ανακριτής, δεν πρόλαβε να καταγράψει επακριβώς τι υλικό κατάσχεσε. Και φυσικά ανάμεσα στα κατασχεθέντα δεν ήταν ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή του βασικού κατηγορούμενου Μ. Χριστοφοράκου και της γραμματέως του Αικ. Τσακάλου. Αυτόν τον κατάσχεσαν πριν από λίγες μέρες οι εφέτες-ανακριτές.
Ανακριτής και εισαγγελέας είπαν στους 4 παρευρισκόμενους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ ότι θα τους ειδοποιήσουν εάν χρειασθούν βοήθεια, αλλά ουδέποτε τους αναζήτησαν. Είναι τόσο ακατάστατο το υλικό της δικογραφίας και τόσο προβληματικός ο συστηματικός έλεγχος της υπόθεσης, που ακόμη και σήμερα αναζητούνται 1.200 σελίδες από τη γερμανική δικογραφία.
3 Η προμήθεια του C4Ι. Προέκυψαν ενδείξεις για διακίνηση χρηματικών ποσών μέσω των off shore εταιρειών Kroma και Weavind, οι οποίες συστήθηκαν, όπως κατέθεσε ο γερμανός χειριστής των μαύρων ταμείων Ρ. Σίκατσεκ, αποκλειστικά για το C4Ι. Ο υπεύθυνος της Siemens Ελλάς για το έργο, Δ. Δενδρινός, δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη και το ρόλο των εταιρειών αυτών, οι οποίες φέρεται να έχουν πάρει πάνω από 4 εκατ. ευρώ μετά τις εκλογές του 2004. Μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει εάν το προβληματικό και πανάκριβο σύστημα ασφαλείας (στοίχισε πάνω από 255 εκατ. ευρώ) έχει παραληφθεί εξ ολοκλήρου.
4 Η έρευνα για ΟΣΕ-ιατρικές προμήθειες. Η δικαστική διερεύνηση των προμηθειών του ΟΣΕ από τη Siemens δεν έδειξε ευθύνες και ζημιά του Δημοσίου. Ο εισαγγελέας στο πόρισμά του απέφυγε επιμελώς κάθε αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Οι συμβάσεις προμηθειών μηχανημάτων στα νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί.
5 Η ζημία του ελληνικού Δημοσίου. Μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιορισθεί ακόμη το ύψος της ζημιάς που υπέστη το Δημόσιο από τις συμβάσεις του με τη Siemens. Οι εφέτες-ανακριτές σχεδιάζουν να παραγγείλουν τις προσεχείς ημέρες παραγματογνωμοσύνη για το αν και πόση ζημιά υπέστησαν ο ΟΤΕ και το Δημόσιο από τη σύμβαση 8002 με τη Siemens.
ΠΡΕΖΑ TV
20-6-2010
Χρηστος Ζερβας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου