Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2010

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΕΡΙ...ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ;;;

Νέες προτάσεις για τον ουσιαστικό έλεγχο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο κ. Μπαρόζο έθεσε θέμα δημιουργίας και ευρωπαϊκού οίκου. «Είναι φυσιολογικό να έχουμε μόνο τρεις οίκους αξιολόγησης, είναι φυσιολογικό όλοι να προέρχονται από μια μόνο χώρα και να μην υπόκεινται σε κανενός είδους εποπτεία και κανονιστικές ρυθμίσεις;» αναρωτήθηκε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Πρόσθεσε όμως ότι δεν σκοπεύει να προτείνει «σήμερα» τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου. Σίγουρα πάντως έβαλε το ζήτημα στο τραπέζι, ενώ τάχθηκε και υπέρ του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Η πρόταση της Επιτροπής για τους οίκους αξιολόγησης έχει δύο βασικούς στόχους, υποστηρίζει η Κομισιόν: πρώτον, την αυστηρή και αποτελεσματική επίβλεψη της λειτουργίας τους από τη νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιών και Αγορών (European Securities and Market Authority). Δεύτερον, μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία των οίκων. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει η ESMA να έχει αποκλειστικές εξουσίες επίβλεψης των οίκων που θα έχουν εγγραφεί (υποχρεωτικώς μέχρι την 1η Δεκεμβρίου) στα ευρωπαϊκά μητρώα. Η νέα Αρχή που θα δημιουργηθεί, εφόσον εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν, θα έχει την εξουσία να ζητά πληροφορίες, να πραγματοποιεί έρευνες και επιτόπιους ελέγχους στα γραφεία των θυγατρικών των οίκων Standard & Poor’s, Fitch και Moody’s. Οσον αφορά τη διαφάνεια, μια εταιρεία που ζητά την πιστοληπτική της αξιολόγηση από έναν οίκο θα είναι υποχρεωμένη να παρέχει τα ίδια στοιχεία και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο οίκο. Οσοι οίκοι αρνηθούν να συμμορφωθούν με τους κανόνες διαφάνειας απειλούνται μέχρι και με αφαίρεση άδειας λειτουργίας. Στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης δημοσίου χρέους ήταν φανερή η δυσαρέσκεια της Κομισιόν με τις «περίεργες» υποβαθμίσεις, αρχικά της Ελλάδας και μετά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ μόλις είχαν ανακοινωθεί οι μηχανισμοί στήριξης. Επιθυμία της Κομισιόν είναι να λάβει την έγκριση των κρατών-μελών στο συμβούλιο κορυφής (17 Ιουνίου) και στη συνέχεια να παρουσιάσει τις προτάσεις στη σύνοδο του G20 στα τέλη Ιουνίου στο Τορόντο. Καλεί δε το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχουν εγκρίνει τις προτάσεις της μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, η Κομισιόν κίνησε τη διαδικασία διαβούλευσης για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τον περιορισμό ανάληψης επενδυτικού κινδύνου. Μεταξύ άλλων, θέτει θέμα βελτίωσης της λειτουργίας και της σύνθεσης των διοικητικών τους συμβουλίων, την ενίσχυση του ρόλου των μετόχων, των επιτηρητών και των εξωτερικών ελεγκτών και την αλλαγή της πολιτικής των μπόνους. Τέλος, η Επιτροπή σκοπεύει μέχρι το τέλος Ιουλίου να παρουσιάσει πρόταση για τη βελτίωση της αγοράς παραγώγων.

ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2010


Κωστας Kαρκαγιαννης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

H Τράπεζα θα του έπαιρνε το σπίτι και αυτός αυτοπυρπολήθηκε!

ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Δεν είναι καθόλου απλό το θέμα με τον αυτοπυρπολισμό ενός 50χρονου σε τράπεζα της Θεσσαλονίκης.

Ο αυτόχειρας περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό μέσα σε τραπεζικό υποκατάστημα καθώς η Τράπεζα του είχε κατάσχει το σπίτι και ήταν έτοιμη να το βγάλει σε πλειστηριασμό.

Μας έχουν φτάσει σημείο οι Έλληνες να μην βλέπουν...


"Φως", όλα μαύρα και άραχνα... Και αυτοί να χτυπάνε τα φλιτζανάκια στις εξεταστικές σαν Αγγλίδες κυρίες που πίνουν απογευματινό τσάι.

Η απογοήτευση γίνεται εύκολα οργή...

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.

ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΕ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ.

ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

ή θα καούμε εμείς
ή οι τράπεζες.