Πέμπτη, Ιουνίου 10, 2010

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ»…ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΒΑΡΑΝΕ ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ...

Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, τόνισε ότι οι βουλευτές που αποχώρησαν γνώριζαν τις απόψεις των συνιστωσών όταν εξελέγησαν με το κομματικό ψηφοδέλτιο και σημείωσε ότι σήμερα δεν είναι περίοδος που ευνοεί τη δημιουργία πολιτικών σχημάτων σε ανταγωνιστική λογική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε «παραδοξότητες» τις απόψεις κάποιων εκπροσώπων συνιστωσών, αλλά και την πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για αποχώρηση του κόμματος από τη Βουλή.

"Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τις κινήσεις των τεσσάρων, η οποία αλλοιώνει την ισορροπία στο κοινοβούλιο, την οποία ψήφισε ο λαός. Βρισκόμαστε εκεί επειδή μας ψήφισαν ως ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα. Όταν κάποιος εκλέγεται σε ένα συνδυασμό δεσμεύεται να εκπροσωπεί τον συνδυασμό αυτό. Είναι θέμα συνείδησης εάν θα παραιτηθούν, αλλά ο καθένας μας κρίνεται" είπε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοιχεί σε 13 βουλευτές. "Τούς ζήτησα να παραμείνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες που να δικαιολογούν αυτή τους την απόφαση. Γνώριζαν όταν μπήκαν στα ψηφοδέλτια τι εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια βεβιασμένη κίνηση και στο κενό" υπογράμμισε.

Όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος, κάθε πολιτική κίνηση πρέπει να εκφράζει κοινωνικές ανάγκες, να απαντά σε κοινωνικές διεργασίες. "Αυτές τώρα δεν μας δίνουν την κατεύθυνση κατακερματισμού. Αυτό που χρειάζεται είναι η συσπείρωση της Αριστεράς για να στηρίξει την κοινωνία, να προβάλλει ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση".

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την πολιτική τους επιλογή, σημειώνοντας ότι ο Φ. Κουβέλης τον βοήθησε στην κοινοβουλευτική του παρουσία.Εξέφρασε, παράλληλα, την απορία του για το τι εννοεί με το ότι αλλοιώνεται η ευρωπαϊκή φυσιογνωμία του ΣΥΝ. "Οι συνιστώσες γνωρίζουμε τι απόψεις έχουν. Τις ξέραμε. Αλλά οδηγηθήκαμε στην εκφώνηση ανανεωτικών παραδοξοτήτων, όπως το ότι πρόβλημα είναι ότι δεν ενισχύεται ο αριστερός ευρωπαϊσμός.Αυτές οι ακρότητες εκφράζονται από πρόσωπα που έχουν τιμήσει και έχουν τιμηθεί από το χώρο μας με πολυτετή παρουσία. Αυτό είναι το πρόβλημα. Σήμερα δεν είναι η περίοδος που ευνοεί τη δημιουργία πολιτικών σχημάτων σε ανταγωνιστική λογική με το ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια περίοδο κρίσης. Στο όνομα φιλοδοξιών πολιτικών ή προσωπικών" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια είπε ότι ακούγονται απόψεις διαφορετικές και ακραίες και από τις δύο πλευρές (από τις συνιστώσες και από τον Α. Αλαβάνο), όπως το να κάνουμε ένα νέο ΕΑΜ. "Αυτά είναι παραδοξότητες. Από την άλλη ακούμε ότι έχουμε χάσει τον ευρωπαϊσμό μας.Τα αριστερά κόμματα αποφασίζουν συλλογικά και δημοκρατικά. Δεν δικαιολογείται σε κανένα δημοκρατικό μόρφωμα η μειοψηφία να απειλεί πως εάν δεν γίνει το δικό της θα σηκωθεί να φύγει".

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ζητούμενο είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση και ο συνεκτικός λόγος, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα του ΣΥΝ δεν είναι ότι συνεργάζεται με πολλούς, αλλά να σταματήσει η παράλληλη εκφώνηση πολιτικών γραμμών. "Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι τώρα δεν ήταν κόμμα. Δεν μπορεί να υπάρχει η φωνή του προέδρου, αλλά ταυτόχρονα και η φωνή ακόμη 15 τάσεων.Πιθανώς οι σύντροφοί μου που αποχώρησαν να διαφωνούν με αυτό το μοντέλο κόμματος, αλλά αυτή είναι μια διαρκής συζήτηση. Τα μέλη του κόμματος δεν μπορούσαν να ανεχτούν άλλο αυτή την εικόνα. Το κόμμα πρέπει να έχει συνοχή. Να καταλαβαίνει ο κόσμος τι είναι αυτό που λες".

Αναφερόμενος στην προσφορά του Α. Αλαβάνου και του Φ. Κουβέλη είπε πως αυτή είναι ανεκτίμητη. "Όμως τα δημοκρατικά κόμματα επιλέγουν ηγεσίες που πρέπει να γίνονται σεβαστές. Αν κάποιος προσπαθεί να δημιουργήσει μορφώματα που οδηγούν σε πολυδιάσπαση, τότε αυτές οι επιλογές κρίνονται από τους πολίτες και τον κόσμο της αριστεράς. Εξελέγην από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών. Έχω κάνει λάθη και έκανα την αυτοκριτική μου. Έχω δεχτεί κριτική εκ των έσω περισσότερο από κάθε άλλο. Η αριστερά πρέπει να αλλάξει για να κερδίσει την κοινωνία. Η αριστερά έχει πολλές εκφάνσεις και απόψεις, αλλά οι τέσσερις δεν μπορούν να κάνουν κόμμα γιατί τα κόμματα εκπροσωπούν κοινωνικές ανάγκες. Δεν ανταποκρίνονται σε ιστορικά ρεύματα, όπως το ανανεωτικό το οποίο εξέφραζε τις ανάγκες της δεκαετίες του 1980" υπογράμμισε.

"Ελπίζω να υπηρετήσουν την πολιτική που ακολουθούσαν μέχρι σήμερα. Απ' αυτό θα κριθεί η δυνατότητα να συναντηθούμε στο μέλλον. Σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή καλούμε και το τελευταίο μέλος που ταλαντεύεται να παραμείνει στο κόμμα. Έχουμε καταστατικό που αναφέρει για τα μέλη του κοινοβουλίου. Δεν επιτρέπει να ανήκεις σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα. Νομίζω όλοι ξέρουν να διαβάζουν τα καταστατικά" τόνισε με νόημα.

Είπε, επίσης, ότι ο κ. Αλαβάνος βρέθηκε για 30 χρόνια στο κοινοβούλιο, επέλεξε την αποχώρησή του και στη συνέχεια πρότεινε την καινοφανή άποψη να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το κοινοβούλιο. "Αυτά είναι παραδοξότητες. Η συμμαχία μας, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι για να διαμορφώνονται ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια. Θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση ενός νέου συμβολαίου για να προχωρήσουμε μαζί. Βλέπω και με τους τέσσερις στο μέλλον ότι θα υπάρξει συνάντηση σε κοινούς αγώνες. Θέλω να πιστεύω ότι οι σύντροφοί μας θα ακολουθήσουν τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές" κατέληξε.

Για την οικονομία είπε ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες και εκτίμησε ότι το φθινόπωρο είναι πιθανό η κυβέρνηση να βρεθεί μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζει. "Είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή της ελληνικής κοινωνίας".

Για αναδιαπραγμάτευση του χρέους: "Με ένα χρέος στο 150% που θα οδηγηθούμε το επόμενο διάστημα δεν μπορείς να πας πολύ μακριά. Είναι τροχοπέδη. Νομίζω ότι αργά ή γρήγορα τα σενάρια αυτά θα γίνουν πραγματικότητα. Η πολιτική της κυβέρνησης μας οδηγεί στην ύφεση. Η αναδιαπραγμάτευση εξαρτάται από τους συσχετισμούς που θα γίνει για να μην έχει δραματικό αποτέλεσμα. Αν το ΔΝΤ είναι ο διαπραγματευτής και ζητεί ως αντάλλαγμα βίαια μέτρα τότε θα είναι δραματική η εξέλιξη. Αν όμως στο προσκήνιο βρίσκεται η κοινωνία και διεκδικεί, μπορεί να υπάρξει θετική εξέλιξη. Χρειάζεται μέτωπο με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και διαδικασία ρύθμισης του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι ατομικά από την Ελλάδα".

"Τα δύο κόμματα ρίχνουν την ευθύνη το ένα στο άλλο. Γίνεται διαγκωνισμός ποιος έκλεψε περισσότερο. Αυτό είναι κοροϊδία. Προσπαθήσαμε να κατευθύνουμε την επιτροπή για το Βατοπαίδι σε κοινό πόρισμα. Δεν έγινε δυνατό. Το ίδιο έγινε και στη Siemens. Γίνεται προσπάθεια να ριχτούν οι ευθύνες σε πρόσωπα που σήμερα δεν παίζουν κανένα ρόλο, όπως ο Μαντέλης και ο Τσοχατζόπουλος.

ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στον ΣΥΝ οχι στο ΣΥΡΙΖΑ.