Πέμπτη, Ιουνίου 10, 2010

ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΜΑΝΤΕΛΗΣ!!!!

«Ηθικώς μειωτική» χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης την εισαγγελική διάταξη, με την οποία του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, καθώς η «χορηγία», όπως «βάφτισε» τα χρήματα που είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό με τον κωδικό Α. Rocos από τη Siemens, δεν συνιστά κατά την άποψή του ποινικώς κολάσιμη πράξη.
Γι' αυτό και ζήτησε χθες από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να μην την επικυρώσει με το βούλευμά του, επικαλούμενος και ότι «αυτοβούλως διέκοψα την εργασία μου στο εξωτερικό προκειμένου να είμαι στη διάθεση των ελληνικών δικαστικών και λοιπών θεσμικών αρχών».
Μάλιστα ο κ. Μαντέλης, που προσήλθε χθες ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου συνοδευόμενος από τον συνήγορό του, Ιωάννη Ηρειώτη, αποστράφηκε και την εισαγγελική παραδοχή «περί δήθεν "εκ του ασφαλούς" καταθέσεως ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής», ισχυριζόμενος ότι «είναι άδικη διότι προσήλθα άμα τη κλήσει μου και χωρίς χρονοτριβή και κατέθεσα με ειλικρίνεια και ακρίβεια το τι πράγματι συνέβη, χωρίς να αξιολογώ ή να σταθμίζω την προοπτική και τις συνέπειες της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης».

Ο κ. Μαντέλης, ο οποίος φρουρείται από... τρεις αστυνομικούς, παρέμεινε επί περίπου δύο ώρες στο συμβούλιο και εξερχόμενος τόνισε σε δηλώσεις του την απόφασή του «να μείνω στην Ελλάδα και να αγωνιστώ για την αθωότητά μου. Είπα την αλήθεια, όπως έκανα και στην εξεταστική επιτροπή».
Για το δεύτερο έμβασμα δικαιολογήθηκε ότι «σε κάθε περίπτωση και αυτό θα ήταν μία εκλογική χορηγία που δόθηκε σε περίοδο προεκλογικής έξαρσης τον Φεβρουάριο 2000, ένα-ενάμιση χρόνο προ των εκλογών. Μου απέδωσαν μομφή ότι δωροδοκήθηκα με 10 εκατομμύρια και αυτό αποδείχθηκε ψέμα. Το ένα είναι άσχετο με το άλλο».
Αξιοσημείωτη είναι η διευκρίνισή του ότι «εγώ δεν κάνω καμία μομφή για κανένα πολιτικό πρόσωπο». Ακόμη και ο συνήγορός του, Ιωάννης Ηρειώτης, τόνισε ότι «δεν ήρθε εδώ για να κατηγορήσει κανένα, αλλά για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
Για το αδίκημα με βάση το οποίο του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, το οποίο δεν του έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, απαγγελθεί, ο συνήγορος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Η κατηγορία δεν στέκεται. Δεν είναι παράνομη η χορηγία βάση νόμου. Δεν μας ενδιαφέρει η παραγραφή, μόνο να αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε ξέπλυμα».

Στο 22 σελίδων υπόμνημα που υπέβαλε στο συμβούλιο, ο πρώην υπουργός επαναλαμβάνει την ομολογία που σοκάρει ότι «το επίδικο ποσόν δεν μου δόθηκε ενόψει ή λόγω προνομιακής προμήθειας τηλεπικοινωνιακού υλικού από τη Siemens, αλλά ως χορηγία, ενόψει μελλοντικών βουλευτικών εκλογών και σε χρόνο κατά τον οποίο η διαπραγμάτευση ή ανάθεση ή προκήρυξη ουδενός διαγωνισμού επί τηλεπικοινωνιακού έργου ή υλικού εκκρεμούσε», ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί, σε ξεχωριστό κεφάλαιο, και στα «οφέλη του ΟΤΕ από την εφαρμογή των προγραμματικών συμφωνιών».

Επί του νομικού σκέλους αναφέρει ότι η πράξη της δωροδοκίας είναι «αναπόδεικτη» και «σε κάθε περίπτωση παραγεγραμμένη», θεωρείται όμως «ως δεδομένη προκειμένου να διωχθώ για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα), διαχωριζόμενης πλήρως της μιας από την άλλη κατά τρόπο νομικώς απαράδεκτο». Επικαλούμενος τόσο τις κοινές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, όσο και αυτές του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η δήθεν "παθητική δωροδοκία" εμπίπτει στις ειδικές διατάξεις περί παραγραφής του νόμου περί ευθύνης υπουργών όσο και η ταυτόσημη πράξη νομιμοποιήσεως του αυτού δήθεν παράνομου εσόδου».
Οι δικαστές του συμβουλίου αναμένεται να έχουν εκδώσει το βούλευμά τους το αργότερο μέχρι αύριο, τοποθετούμενοι και επί των νομικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει με αφορμή την περίπτωση Μαντέλη.

ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: