Δευτέρα, Ιουνίου 07, 2010

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ...ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ...

Η προαναγγελία για σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα των Κινέζων πυροδοτεί ανησυχίες για σημαντικές αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα και εξάγονται σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.
Τα πρώτα καλά μαντάτα για τους Κινέζους εργαζόμενους, των οποίων ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 130 δολάρια το μήνα, ακούστηκαν χθες, Κυριακή, από την εταιρεία Foxconn η οποία κατασκευάζει εξαρτήματα ηλεκτρονικών συσκευών, μεταξύ των οποίων και εκείνα του iPhone της Apple αλλά και εξαρτήματα υπολογιστών της Dell. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα διπλασιάσει τους μισθούς των εργαζομένων της. Οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν προφανώς να κάνουν και με τα αυξημένα, τον τελευταίο καιρό, κρούσματα αυτοκτονιών εργαζομένων στα εργοστάσια της Foxconn αλλά και με την γενικότερη τάση για κλείσιμο της μεγάλης "ψαλίδας" μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Ανάλογες, λοιπόν, ή και μεγαλύτερες αυξήσεις σχεδιάζει εδώ και και μήνες η κινεζική κυβέρνηση κυρίως σε εταιρείες και εργοστάσια της παράκτιας Κίνας αλλά και αύξηση κατά 20% στο χαμηλότερο μεροκάματο.
Ηδη το εργοστάσιο της ιαπωνικής Honda έδωσε στους Κινέζους εργάτες της αυξήσεις που ξεπερνούν το 32% των αποδοχών τους ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα.
Καλά νέα για του Κινέζους αλλά μάλλον άσχημα για όλους τους υπόλοιπους που σιγά σιγά θα δουν ανάλογες ή και μεγαλύτερες αυξήσεις στα κινεζικά προϊόντα ή και στα προϊόντα άλλων χωρών που κατασκευάζονται εν μέρει ή εξ' ολοκλήρου στην Κίνα. Οι αυξήσεις πάντως δεν πρόκειται να θίξουν, προς το παρόν, την ανταγωνιστικότητα της Κίνας ως προς τις τιμές αλλά και την προσέλκυση επενδυτών.

ΠΡΕΖΑ TV
7-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: