Πέμπτη, Ιουνίου 03, 2010

Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΥΡΩ...ΕΝΩ ΤΟ ΙΡΑΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΔΟΛΑΡΙΑ...

Εν μέσω κρίσης το ευρώ μετράει φίλους και εχθρούς. Η στήριξη για το ευρωπαϊκό νόμισμα ήρθε από τη Ρωσία, αντίθετα με το Ιράν, που έκανε στροφή 180 μοιρών «πουλώντας» το ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας έδωσε χθες ψήφο εμπιστοσύνης στο σύνολο των οικονομιών της ευρωζώνης δηλώνοντας ότι «η θέση του ευρώ ως αποταμιευτικού νομίσματος δεν πρόκειται να διασαλευτεί τα επόμενα χρόνια».
«Πιστεύω ότι η θέση του ευρώ θα παραμείνει σταθερή για πολλά χρόνια ακόμα διότι στηρίζεται από τη γιγαντιαία ευρωπαϊκή οικονομία και από το εξίσου μεγάλο ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ» τόνισε ο κ. Αλεξέι Ουλιουκάγεφ. Μάλιστα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ, η κρίση ελλειμμάτων των ευρωπαϊκών οικονομιών θα έχει θετικές συνέπειες για το σύνολο της ζώνης του ευρώ. «Βλέπω ότι πολλές χώρες υιοθετούν πλέον προγράμματα περιστολής των δημόσιων δαπανών, και αυτό αποτελεί θετικό σημάδι» επεσήμανε ο ρώσος τραπεζίτης. Βέβαια η ρωσική στήριξη κάθε άλλο παρά ανιδιοτελής είναι καθώς, ως επενδυτής, η Ρωσία είναι «εκτεθειμένη» στο «προϊόν» που λέγεται Ευρώπη. Με άλλα λόγια το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, οι υδρογονάνθρακες, διοχετεύεται κατά κύριο λόγο σε χώρες της Ευρώπης.

Και αν η εμπιστοσύνη της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή μακροημέρευση είναι δικαιολογημένη, ο «φιλοαμερικανισμός» του Ιράν μοιάζει δυσερμήνευτος. Το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρress ΤV μετέδωσε χθες ότι σύμφωνα με «αξιόπιστες πηγές» η κεντρική τράπεζα έχει ήδη μετατρέψει 15 δισ. ευρώ σε δολάρια και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει αντικαταστήσει ακόμα 30 δισ. ευρώ με δολάρια και χρυσό. «Η κεντρική τράπεζα (του Ιράν) εκτιμά ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί» σημειώνει η εφημερίδα «Τζαμ ι τζαμ». Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα του Ιράν αντιστοιχούν σε περίπου 65 δισ. ευρώ. Οταν θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση, τα συναλλαγματικά αποθέματα του Ιράν σε ευρώ θα αντιστοιχούν μόλις στο 20% του συνόλου, από το 55% που ήταν μέχρι σήμερα. Αλλά δεν θα έχει συρρικνωθεί μόνο το ιρανικό συνάλλαγμα σε ευρώ. Σίγουρα δεν θα εκλείψουν οι αντιαμερικανικές «κορόνες» του κ. Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ωστόσο θα έχει εκμηδενιστεί το αντίκρισμα των πύρινων λόγων του.

ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: