Πέμπτη, Ιουνίου 10, 2010

Παίρνει σειρά ο ΣΥΡΙΖΑ για ξεκαθάρισμα


Και τώρα σειρά έχει ο ΣΥΡΙΖΑ... Οι εξελίξεις εντός του ΣΥΝ, μετά την απόφαση τεσσάρων βουλευτών που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσουν ανεξάρτητοι, αναμένεται να επιταχύνουν το ξεκαθάρισμα στο συμμαχικό σχήμα της Αριστεράς.
Από χθες συμβαίνει κάτι οξύμωρο και πρωτόγνωρο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οι Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης και Νίκος Τσούκαλης δήλωσαν ανεξάρτητοι βουλευτές, αφού δεν υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, παρέμειναν όμως μέλη του ΣΥΝ. Ο τέταρτος βουλευτής που δήλωσε ανεξάρτητος (Γρηγόρης Ψαριανός) δεν είναι μέλος κάποιου κόμματος. Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΝ, επιταχύνθηκε με αφορμή το ξεκαθάρισμα που πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το «Μέτωπο»
Η δραστηριοποίηση του Αλέκου Αλαβάνου μέσω του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής», ενός πολιτικού σχήματος που κινείται εντός του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας όμως θέσεις που δεν εκπροσωπούν σε πολλές περιπτώσεις όσα υποστηρίζει η πολιτική συμμαχία, αναμένεται να τεθεί ως θέμα στη συνεδρίαση της Γραμματείας την επόμενη εβδομάδα. Και εκεί να τεθεί το ερώτημα σ' όσους στηρίζουν το «Μέτωπο», εάν θα παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα ακολουθήσουν τη δική τους πορεία. Και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν, να ληφθούν αποφάσεις που πιθανότατα θα οδηγήσουν στην τριχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΡΙΖΑ, Μέτωπο, Ανανεωτική Πτέρυγα).
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και στις δηλώσεις που έκανε, μίλησε για «αλλοίωση» της λαϊκής εντολής με αφορμή την απόφαση των τεσσάρων να αποχωρήσουν από το συμμαχικό σχήμα. Στη δήλωση που έκανε φανερά δυσαρεστημένος είπε ότι «η αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών, εκλεγμένων με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, αποτελεί αρνητική εξέλιξη». Συνέχισε δε λέγοντας ότι «σε μια περίοδο κρίσης και όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων, το ζητούμενο είναι η ενότητα και όχι ο κατακερματισμός των δυνάμεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς». Στη συνέχεια της δήλωσής του είπε ότι έκανε «ύστατη έκκληση η εξέλιξη αυτή που αλλοιώνει τη λαϊκή εντολή των εκλογών του περασμένου Οκτώβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπηθεί με 13 βουλευτές στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο, να μην πραγματοποιηθεί».
Στις δηλώσεις που έκανε ο Φώτης Κουβέλης περιέγραψε την προσπάθεια που ξεκινάει για συγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς. Οταν ρωτήθηκε εάν βρίσκεται σε συζητήσεις με στελέχη άλλων κομμάτων το διέψευσε, ενώ όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν η Ανανεωτική Πτέρυγα βρίσκεται σε επαφή με τους Οικολόγους είπε ότι ενδιαφέρεται για επαφές με την πολιτική οικολογία. Σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του «Σκάι» σχολιάζοντας όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για «αλλοίωση εντολής» είπε ότι «δεν αποχώρησε κάποιο πρόσωπο μεμονωμένο, αποχώρησε μια ολόκληρη πτέρυγα, μια βασική συνιστώσα του κόμματός μας». Και πρόσθεσε με νόημα: «Αλλωστε πρέπει να πω ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τρεις βουλευτές μεταξύ των τεσσάρων που έχουν εκλεγεί στη Β' εκλογική περιφέρεια της Αθήνας ανήκουν στην Ανανεωτική Πτέρυγα».

«Θέμα ηθικής τάξης»
Οσα έγιναν χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ως «οδυνηρή εξέλιξη» ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που συγκινημένος παρακολούθησε την αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών. Είπε επίσης ότι η απόφαση των τεσσάρων ήταν βεβιασμένη και ότι οι εξελίξεις δεν ήταν αναπόφευκτες.
Ο βουλευτής Τάσος Κουράκης έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες θέμα «ηθικής τάξης» θεωρώντας ότι οι τέσσερις έπρεπε να παραιτηθούν από βουλευτές και να πάρουν τις έδρες τους οι επιλαχόντες.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε να υπάρξει «μορατόριουμ».
Το ΔΗΚΚΙ (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι βουλευτές που προχώρησαν στην ανεξαρτητοποίηση δεν εκλέχθηκαν ως πρόσωπα αλλά κάτω από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, του οποίου το πρόγραμμα γνώριζαν και στο οποίο δεν μεσολάβησε από τότε καμιά ουσιώδης αλλαγή». Το «Ξεκίνημα» (συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) σχολίασε ότι «ο ΣΥΝ απαλλαγμένος από τα βαρίδια του παρελθόντος έχει μια ιστορική ευκαιρία να μετακινηθεί αποφασιστικά προς τα αριστερά».
tsath@enet.gr

PREZA TV
10/06/2010

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που έφυγαν τα λαμόγια της αριστεράς τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάει καλύτερα

Ανώνυμος είπε...

Πες τα ρε 2.41.Σιγουρα οι ανανεωτικοι ηθελαν να βγαλουν μια εικονα διαλυσης με το να διασπαστουν.
Τωρα ομως εχουν αφησει το συριζα ελευθερο να οργανωθει και να γινει κομμα.Το στοιχημα ειναι κατα ποσο ο συριζα θα το κανει αυτο.Αν το κανει τοτε η αποχωρηση θα τους γυρισει μπουμερανγκ.