Τετάρτη, Ιουλίου 21, 2010

AΠΟ ΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ «ΤΡΕΧΟΥΝ» ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΔΑ

Mε τον χρόνο να μετρά εις βάρος μας και τα πρόστιμα να «τρέχουν» από τις 16 Ιουλίου για 254 παράνομες χωματερές που βρίσκονται σε λειτουργία, παρά τη δέσμευση της χώρας μας προς την Ε.Ε. να εξαλείψει όλους τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) μέχρι το τέλος του 2008, το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να συντονίσει τις ενέργειες δήμων και περιφερειών.
Με αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιου τους τελευταίους έξι μήνες, στις οποίες συμμετείχαν οι γ.γ. Περιφερειών, οι εμπλεκόμενοι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των οικείων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), επιδιώχθηκε η μείωση των 316 ΧΑΔΑ που παρέμειναν σε λειτουργία (από τους 3.037) και η επιτάχυνση, διευκόλυνση ή όπου χρειαζόταν η χρηματοδότηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων.
Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι οι 316 χωματερές που έμειναν σε λειτουργία από τις 3.037 (2.221 έκλεισαν επί κυβερνήσεως Ν.Δ.) αποτελούσαν τις πλέον δύσκολες περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτό δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ αποτελεσματικά. Στο παρελθόν είχαν εκδοθεί εικονικές αποφάσεις παύσης λειτουργίας, οι οποίες βέβαια ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, αφού οι εικονικά κλειστοί ΧΑΔΑ συνέχισαν να χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών.
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης είναι το «αγκάθι» για την επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον. Η αδυναμία, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις η απροθυμία των δημάρχων να συγκρουστούν με τα τοπικά συμφέροντα και να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες, είναι το βασικότερο εμπόδιο στη χωροθέτηση των Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) και των λοιπών έργων διαχείρισης απορριμμάτων, που θα επέτρεπαν την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ.
Η λειτουργία των 254 παράνομων χωματερών συνεπάγεται υψηλά πρόστιμα. Από τον Οκτώβριο του 2005, το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) έχει καταδικάσει τη χώρα μας για μη συμμόρφωση με τις οδηγίες για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και συγκεκριμένα για τη λειτουργία, τότε, 1.125 ΧΑΔΑ.

Αναμένεται ανά πάσα στιγμή έλεγχος από κλιμάκιο της Κομισιόν, το οποίο, αφού διαπιστώσει ότι υπάρχουν ακόμα ενεργοί ΧΑΔΑ, θα παραπέμψει το θέμα εκ νέου στο ΔΕΚ. Μια δεύτερη καταδίκη της χώρας μας για παράβαση απόφασης ΔΕΚ θα επιβάλει ένα εφάπαξ πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και υψηλότατα πρόστιμα αναδρομικής ισχύος για κάθε ημέρα λειτουργίας των μη αποκατεστημένων ΧΑΔΑ. To πρόστιμο υπολογίζεται σε περίπου 34.000 ευρώ ημερησίως, δίχως να μπορεί να καταγραφεί με σαφήνεια το ύψος αλλά και αν αφορά κάθε ΧΑΔΑ ή συνολικά όλους. Η «Κ» αποτυπώνει την εικόνα των παράνομων χωματερών ανά περιφέρεια. Εντός του τελευταίου τριμήνου έκλεισαν 62 ΧΑΔΑ και εντός του επόμενου τριμήνου αναμένεται να κλείσουν 20 χωματερές.

Tης Φωτεινης Kαλλιρη

ΠΡΕΖΑ TV
21-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: