Τετάρτη, Ιουλίου 21, 2010

ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ ΡΕ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΤΡΟΙΚΑ...ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΑΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΒΑΖΑΤΕ ΣΤΟ ΔΝΤ...ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ...

H εντονότατη πίεση που ασκείται από την τρόικα στην κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει στο ελάχιστο από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του ΔΝΤ και της Ε.Ε. εντείνει την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου, παρά τις θετικές ενδείξεις των δεικτών του πρώτου εξαμήνου. Ανησυχία που πυροδότησε προφανώς και η απροσδόκητη διακοπή της χρηματοδότησης της Ουγγαρίας από το ΔΝΤ.
Είναι ενδεικτικό ότι οι πιέσεις των ξένων τεχνοκρατών έγιναν αφορμή να προκληθεί χθες ακόμη και «μικροεπεισόδιο» στην οικονομική και κοινωνική υπουργική επιτροπή ανάμεσα στον προεδρεύοντα κ. Θ. Πάγκαλο και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να εγκαθιστά τις τελευταίες ημέρες τριμελείς επιτροπές σε όλα τα υπουργεία για τον εξονυχιστικό πλέον έλεγχο των δημοσίων δαπανών. Γεγονός που ουδόλως ευχάριστα αντιμετωπίζεται από πολλούς υπουργούς ασχέτως αν αποφεύγουν να το δημοσιοποιήσουν.
Στη χθεσινή επιτροπή, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε –σε 40σέλιδο φυλλάδιο– τα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, ενώ αντιπαραβάλλοντάς τα με τις 29 σχετικές υποχρεώσεις του Μνημονίου, εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητά του ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στη συνέχεια της δανειακής χρηματοδότησης από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Η επιλογή του, ωστόσο, να μεταφέρει στους συναδέλφους του την «απαίτηση» των ξένων τεχνοκρατών να ελέγχουν συχνότερα τα υπουργεία και, κυρίως, να είναι και εκείνος παρών στις επιτόπιες επισκέψεις, προκάλεσε την οξύτατη, αλλά πρόσκαιρη –ευτυχώς– έκρηξη του κ. Πάγκαλου. «Δεν κατάλαβα, τι θέλουν αυτοί; Πρωθυπουργοί είναι; Δεν είμαστε στα καλά μας που θα συνοδεύεις τον κάθε Φον Φούφουτο για να ελέγχει τους συναδέλφους σου», φέρεται να του είπε ο αντιπρόεδρος και ευτυχώς το ανάλογο χιούμορ με το οποίο τον αντιμετώπισε ο κ. Παπακωνσταντίνου «πρόλαβε» το παρ’ ολίγον «επεισόδιο». «Νομίζω ότι κανένας από τους Γερμανούς τεχνοκράτες που μας έχουν έρθει δεν λέγεται Φον», του είπε χαμογελώντας ο υπουργός Οικονομικών, αλλά επί της ουσίας συμφώνησε απολύτως με την «υπόδειξη» Πάγκαλου. Και έτσι όπως κατέληξε ο αντιπρόεδρος, «αν κάποιος τεχνοκράτης θέλει να επισκεφθεί υπουργό, θα πρέπει απαραιτήτως να ζητάει ραντεβού από τον ίδιο, ενώ σε άλλη περίπτωση μπορείτε να συναντιέστε όλοι μαζί κατόπιν συνεννόησης στο υπουργείο Οικονομικών».
Σε κάθε περίπτωση, την αγωνία του οικονομικού επιτελείου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρέκκλιση έναντι των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, επιβεβαιώνει η μόνιμη εγκατάσταση τριμελών επιτροπών του σε κάθε υπουργείο, αρχής γενομένης από το Μεταφορών την προηγούμενη εβδομάδα και το Προστασίας του Πολίτη προχθές. Κατά τα λοιπά, στη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η ελεγκτική αρμοδιότητα που θα έχει ο κ. Πάγκαλος και στην τήρηση του Μνημονίου. Στο πρότυπο του Προγράμματος Σταθερότητας, στελέχη της αντιπροεδρίας έχουν ήδη κατανείμει όλες τις δεσμεύσεις του Μνημονίου ανά υπουργείο, οι οποίες θα επικαιροποιούνται καθημερινά μέσω Διαδικτύου, ενώ η πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών υποχρεώσεων θα δημοσιοποιείται κάθε 15νθήμερο. Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε ότι οι κ. Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης και Διαμαντοπούλου προτίμησαν να εκπροσωπηθούν στη χθεσινή επιτροπή από τους υφυπουργούς τους.

Του Κωνσταντινου Zουλα

ΠΡΕΖΑ TV
21-7-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΦΩΝΑΡΕΣ ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΦΟΒΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΜΑΘΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΒΛΟ. ΑΝ ΣΕ ΕΙΧΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ 10 ΜΟΥΤΖΕΣ ΘΑ ΣΟΥ ΤΡΑΒΟΥΣΑ ΚΟΠΑΝΕ.