Από τις 80.000 εκτρώσεις που γίνονται το χρόνο στην Ελλάδα, το 1/4 αυτών, δηλαδή οι 20.000, γίνονται από έφηβες, που έμειναν έγκυες μεταξύ 16-18 ετών και οι περισσότερες το έκρυψαν από τους γονείς τους.
Οι εφηβικές εγκυμοσύνες οφείλονται στην άγνοια, στους λανθασμένους χειρισμούς του χαπιού επείγουσας αντισύλληψης, στις σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών, αλλά και στην αδιαφορία της Πολιτείας. Τα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού έχουν κλείσει πανελλαδικά, και με εξαίρεση τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία «Αλεξάνδρα» και «Αρεταίειο» και τα Κέντρα Υγείας, παρά το γεγονός ότι έχουν μαία και γυναικολόγο, κανείς δεν κάνει ενημέρωση.
Τα ανωτέρω περιέγραψε η δρ Βάσω Μαργαριτίδου, καθηγήτρια του ΤΕΙ Αθήνας και πρόεδρος της ΜΚΟ Πρωτοβουλία «Γυναίκα και Υγεία», η οποία διαθέτει την 24ωρη γραμμή πληροφόρησης (6944-458115) αναγνωρισμένη και από το ΚΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων) για θέματα υγείας της γυναίκας και φυσικά θέματα που αφορούν την αντισύλληψη.
Η δρ Μαργαριτίδου αναφέρθηκε στη μελέτη για την εγκυμοσύνη στην εφηβεία, την οποία εκπόνησε το Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθηνών, με σκοπό την καταγραφή και στατιστική ανάλυση των ανήλικων εγκύων και της έκβασης του τοκετού τους, στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία «Αλεξάνδρα» και «Αρεταίειο», και παρουσιάστηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιών-Μαιευτών τον περασμένο Νοέμβριο.
Στη μελέτη από το 2001-2008 στα δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία κατεγράφησαν 438 εφηβικές εγκυμοσύνες ηλικίας 13-19 ετών. Από αυτές, ποσοστό 58% κατέληξαν σε φυσιολογικό τοκετό, 21% σε καισαρική τομή, 12% παλινδρόμησαν, ενώ 9% κατέληξαν σε διακοπή για θεραπευτικούς λόγους. Από τις έφηβες που κατέληξαν σε τοκετό, το 76% ήταν άγαμες, το 43% Ελληνίδες, 34% Τσιγγάνες και 23% αλλοδαπές.
Σύμφωνα με τους μελετητές, οι εφηβικές εγκυμοσύνες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, παρ' όλο που δυσκολευόμαστε να το αποδεχθούμε και επιφέρουν αυξημένη νοσηρότητα τόσο στη γονιμότητα όσο και στην ψυχική ωρίμανση των εφήβων.
«Οι Ελληνίδες έχουν λανθασμένη άποψη για την αντισύλληψη, τόνισε η κ. Μαργαριτίδου. Είναι ενδεικτικό ότι το 95% των γυναικών που έχουν τελειώσει το Δημοτικό σχολείο έχουν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση. Ωστόσο, ακριβή στοιχεία για την Ελλάδα δεν μπορούν να υπάρξουν εξαιτίας της μη καταγραφής όλων των περιπτώσεων». Και συνέχισε:
«Συγχέουν το χάπι της "επείγουσας αντισύλληψης" με εκείνα τα ορμονικά και αντισυλληπτικά χάπια. Χρησιμοποιούν το χάπι της "επόμενης ημέρας" σε μία προσπάθεια να προλάβουν μία ανεπιθύμητη κύηση που τις περισσότερες φορές οδηγεί στην έκτρωση. Ο αριθμός των γυναικών που χρησιμοποιούν το "χάπι της επόμενης ημέρας" ή αλλιώς επείγουσα αντισύλληψη -και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αποτελούν το 27% των νεαρών Ελληνίδων- είναι τόσο άσχετες με τα θέματα αντισύλληψης, που υπάρχουν έφηβες που ομολόγησαν ότι μετά από "αφύλακτη συνεύρεση" χρησιμοποίησαν στον κόλπο ασπιρίνη, Coca-Cola, ακόμα και λεμόνι, ώστε να δημιουργήσουν όξινο περιβάλλον και να μη συλλάβουν.
Αυτές οι πρακτικές είναι θλιβερές και καταδεικνύουν την ανάγκη ενημέρωσης που πρέπει να κάνουν το ΕΣΥ, τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, οι δήμοι και οι ΜΚΟ».
Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα μόλις το 3% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά χάπια, τη στιγμή που στη γειτονική Τουρκία το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 9% και στις χώρες της Κεντρικής και Β. Ευρώπης ξεπερνά το 45%.
Στάθηκε στις παρενέργειες που έχει στις έφηβες η αλόγιστη χρήση χαπιών της «επείγουσας αντισύλληψης» και τις σοβαρές διαταραχές που μπορεί να φέρει στο ορμονικό τους περιβάλλον, δεδομένου ότι το ορμονικό τους σύστημα ισορροπεί μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ
ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου