Κυριακή, Ιουλίου 18, 2010

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Την περαιτέρω διερεύνηση των χρηματιστηριακών και τραπεζικών συναλλαγών που είχε η Ιερά Μονή Βατοπεδίου με χρηματοπιστωτικούς ομίλους ζήτησε η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου με τις τρεις επιστολές που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα προς στο υπουργείο Οικονομικών και στις εποπτικές αρχές, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε αυτή τη φάση η επιτροπή εστιάζει στον όμιλο Marfin, που είχε αρκετές δοσοληψίες με τη Μονή Βατοπεδίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Στην πολυσέλιδη επιστολή που πήγε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητείται μεταξύ άλλων και η διερεύνηση τυχόν χρηματιστηριακών στηρίξεων μετοχών με τα λεφτά της μονής. Από το υπουργείο Οικονομικών ζητείται η συνδρομή των υπηρεσιών για να ταυτοποιηθούν οι ιδιοκτήτες ορισμένων εταιρειών του εξωτερικού που είχαν πάρε δώσε με τη μονή.
Η πρωτοβουλία της επιτροπής πραγματοποιείται προκειμένου να χυθεί περισσότερο φως στη διαδρομή του χρήματος, αλλά και για να διερευνηθεί ο κομβικός και πολύπλευρος ρόλος του τραπεζο-χρηματιστηριακού συστήματος, αναφέρουν μέλη της στην «Κ.Ε.».

Η Μονή Βατοπεδίου είχε συναλλαγές με σχεδόν όλο το τραπεζικό σύστημα. Από τη Marfin και την Εμπορική που έδωσαν τα μεγαλύτερα δάνεια μέχρι τις Πειραιώς, Κύπρου, Millennium κ.λπ.
Σύμφωνα με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, που κατατέθηκε στη Βουλή τον Ιούνιο, ο όμιλος Marfin ήταν ο βασικότερος χρηματοδότης της μονής (έδωσε δάνεια 156,920 εκατ. ευρώ στις δύο κυπριακές εταιρείες, τη Rassadel και τη Madeus, που ίδρυσε ο δικηγόρος Αθως Κοιρανίδης, για λογαριασμό της μονής). Ο ίδιος όμιλος είχε ρόλο συμβούλου στις επενδύσεις της Rassadel και είχε υπογράψει συμφωνία λήψης αμοιβών από τα κέρδη των επενδύσεων αυτών (20% από τα κέρδη). Εκτός των άλλων «καθοδηγούσε» τη μονή στις επενδύσεις της, αλλά την τελική επιλογή είχε η Rassadel.

Οι λόγοι που δόθηκαν τα δάνεια από τη Marfin προς τη Rassadel, όπως περιγράφονται στη σχετική δανειακή σύμβαση, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, ήταν:
α) Παροχή κεφαλαίου κίνησης ή και πραγματοποίηση επενδύσεων συμπεριλαμβανομένης αγοράς νέων ακινήτων.
β) Παροχή επενδυτικού κεφαλαίου που θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις που θα προτείνει η τράπεζα και θα επιλέγει η δανειζόμενη (Μονή Βατοπεδίου).
γ) Αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων.

Το μεγαλύτερο μέρος των δανεικών κατευθυνόταν σε επενδύσεις που σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με τα συμφέροντα του ομίλου Marfin (συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Marfin Investment Group, αγορά μετοχών στον ΟΤΕ την περίοδο που η MIG αγόραζε μετοχές του οργανισμού, επενδύσεις σε hedge funds της Marfin κ.λπ.).
Η «Κ.Ε.» επικοινώνησε με εκπρόσωπο της εταιρείας MIG, ζητώντας να σχολιάσει την εξέλιξη, αλλά αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο ισχυρός άνδρας της Marfin, Α. Βγενόπουλος, σχολιάζοντας παλαιότερα δημοσιεύματα του τύπου που τον κατηγορούσαν ότι σχετίζεται με το σκάνδαλο, είχε πει ότι πρόκειται για οργανωμένη επιχείρηση λάσπης που προσπαθεί να εμπλέξει την Marfin Egnatia Bank και τον ίδιο προσωπικά στην υπόθεση.
Είχε επισημάνει μάλιστα ότι:«η αλήθεια είναι ότι από την διαδικασία της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής πέραν της τραπεζικής σχέσης που είχε η Marfin με τη Μονή Βατοπεδίου ουδέν στοιχείο προέκυψε που να αποδεικνύει ανάμειξη ούτε καν γνώση των σχέσεων και των συναλλαγών του πελάτη μας με το Δημόσιο».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: