Κυριακή, Ιουλίου 18, 2010

ΒΑΖΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΑ ΚΕΠ,ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΥΡΓΟΥΣΕ ΣΩΣΤΑ...ΕΠΕΙΔΗ ΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ...

Μια σελίδα απλού χαρτιού στην είσοδο του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών στην κεντρική πλατεία των Θρακομακεδόνων στους πρόποδες της Πάρνηθας σε ενημερώνει: «Το ΚΕΠ Θρακομακεδόνων παύει τη λειτουργία του λόγω λήξεως των συμβάσεων έργου των υπαλλήλων».

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 30/4/2010.
Πρόκειται για μια συνηθισμένη πλέον εικόνα που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου. Εφτασαν στο σημείο να σταματήσει η λειτουργία τους επειδή, όπως αποκαλύφθηκε, στηρίζονταν αποκλειστικά σε συμβασιούχους.

Υπολογίζεται ότι περίπου 15.000 συμβάσεις ορισμένου χρόνου κι άλλες τόσες έργου, δηλαδή περίπου 30.000 συμβασιούχοι, έμειναν εκτός εργασίας επειδή έληξαν οι συμβάσεις τους. Πρωταθλητές οι ΟΤΑ, ενώ ακολουθούν τα υπουργεία, τα νοσοκομεία και οι ΔΕΚΟ. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει, μετά την αποχώρηση των συμβασιούχων, το υπουργείο Πολιτισμού, οι υπηρεσίες στις περιφέρειες, αλλά και τα ΚΕΠ των δήμων.
«Απέχουμε ελάχιστα από τη διάλυση και με μαθηματική ακρίβεια από Σεπτέμβριο θα επανέλθουν οι παλιές - προ δεκαετιών- γνώριμες ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες», μας είπε ο Σπ. Παπασπύρος, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ. «Ο τερματισμός των stages και η απομάκρυνση των συμβασιούχων και από την άλλη οι περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, αλλά και η ηθική απαξίωση των υπαλλήλων, ότι όλοι είναι κλέφτες, αντιπαραγωγικοί και τεμπέληδες, έχει δημιουργήσει έντονη αρνητική διάθεση για εργασία» και πρόσθεσε «δεν υπάρχει θέμα "λευκής απεργίας", γιατί και να θέλουμε να κάνουμε, λόγω της ασφυκτικής πίεσης από τους πολίτες να εξυπηρετηθούν, υποχρεωνόμαστε να εργαστούμε».
Την ίδια ώρα συμβασιούχοι που εργάζονταν τουλάχιστον επί 6 έως 7 χρόνια με διαδοχικές συμβάσεις, και με τρίμηνες διακοπές, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια προσδοκώντας στην επαναπρόσληψή τους. Υπολογίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν κατατεθεί, μόνο από συμβασιούχους ορισμένου χρόνου ή έργου, περίπου 12.000 αγωγές στα αρμόδια πρωτοδικεία όλης της χώρας.
«Το δυσάρεστο είναι ότι συμβασιούχοι που επιστρέφουν στις υπηρεσίες σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων - με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα - παρά τη σχετική δεσμευτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη γνωμοδότηση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, δεν πληρώνονται με σκοπό να απαθαρρυνθούν για τη διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων», σχολίασε ο εργατολόγος Δημ. Περπατάρης.

ΣΠΥΡΟΣ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: