Κυριακή, Ιουλίου 18, 2010

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ...ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΛΟΥΚΕΤΑ...

Αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα που συγκαλύπτονταν από τις καλές επιδόσεις του τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια φέρνει στο προσκήνιο η κρίση. Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν, ήδη, σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μετά τον Οκτώβριο εκατοντάδες από αυτές θα απειληθούν με λουκέτο.
Η κατάσταση απειλεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο αν επιβεβαιωθεί ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 11% που είναι σήμερα σε 23%, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει μέσω του μνημονίου. Μια τέτοια απόφαση, υποστηρίζει το σύνολο των παραγόντων του τουρισμού, θα ισοδυναμούσε με ταφόπλακα για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς όλοι οι ανταγωνιστές της έχουν μειώσει το ΦΠΑ στα επίπεδα του 5%. Ετσι, λένε, η Ελλάδα θα τεθεί πρακτικά εκτός αγοράς, αφού θα είναι σημαντικά ακριβότερη απ' όλους τους ανταγωνιστές της εντός Ε.Ε. (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος) αλλά και εκτός αυτής (Τουρκία, Αίγυπτος).

Δύο είναι οι αφορμές για να διαμορφώνεται, ήδη, σκηνικό εμφυλίου στο χώρο του τουρισμού: τα πακέτα all inclusive (το είδος διακοπών με το οποίο ο πελάτης κλείνει ένα πακέτο διανυκτερεύσεων και στην τιμή του δωματίου συμπεριλαμβάνονται πλήρης διατροφή, αναψυκτικά, καφέδες, παγωτά, ποτά αλλά και η χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων ή και spa σε ορισμένες περιπτώσεις) και η διαφαινόμενη μεγάλη μείωση των Ελλήνων που θα κάνουν φέτος διιακοπές. Και τα δύο έχουν συμβάλει αποφασιστικά, σύμφωνα με μερίδα επιχειρηματικών, ώστε να εξαφανιστούν οι πελάτες από πολλά ξενοδοχεία σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα αλλά και από τα εστιατόρια, τις καφετέρειες και τα μπαρ των περιοχών αυτών.
Η πραγματική αιτία, ωστόσο, για την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο του τουρισμού σχετίζεται με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ανοίγουν διαρκώς νέα πολυτελή επιδοτούμενα ξενοδοχεία -κυρίως στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη- ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα παρέμενε σχεδόν στάσιμη ή είναι μειωμένη, όπως τη φετινή χρονιά.

Από τον Μάιο του 2005 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο 3290/2004 1.790 επενδύσεις για ξενοδοχεία συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ μέσω των οποίων οι επιχειρηματίες εξασφάλισαν επιδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ δόθηκαν για τη δημιουργία 658 πολυτελών ξενοδοχείων. Η πλειονότητα των νέων μονάδων κατασκευάστηκαν στα Δωδεκάνησα (κυρίως Ρόδο) όπου θεωρείται ότι υπάρχει υπερπροσφορά ξενοδοχείων.
Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων απεικονίζεται ανάγλυφα στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Σύφωνα με στοιχεία της ICAP, από δείγμα 1.349 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προκύπτει ότι το 2009 ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 7,78% σε σχέση με το 2008, ενώ το μεικτό κέρδος τους έκανε βουτιά 20,47%. Το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν 10,35% οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους και κατά 6,42% οι άμεσες (βραχυπρόθεσμες) υποχρεώσεις τους.
Τα ξενοδοχεία με καθεστώς all inclusive έγιναν η αιτία να έρθουν στην επιφάνεια τα αντικρουόμενα συμφέροντα δύο στρατοπέδων:

* Στο ένα εντάσσονται μεγαλοξενοδόχοι που ελέγχουν περί τα 1.000 ξενοδοχεία (σε σύνολο 10.000) πέντε και τεσσάρων αστέρων, συνδέονται στενά με τους ισχυρότερους ξένους τουρ οπερέιτορ και «μαζεύουν» τους περισσότερους από τους ξένους τουρίστες.
**Το δεύτερο συγκροτείται από την πλειονότητα των ξενοδόχων που είναι ιδιοκτήτες μονάδων μικρού και μεσαίου μεγέθους (κυρίως σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική) και περί τους 42.000 επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων δωματίων.
Οι δεύτεροι κατηγορούν τους πρώτους ότι εκμεταλλεύονται το ξεχαρβάλωμα των ελεγκτικών μηχανισμών, καταστρατηγούν όλους τους κανόνες ανταγωνισμού και λειτουργούν ως «γρι γρι» στην αγορά, μειώνοντας παράνομα τις τιμές που δίνουν στους τουρ οπερέιτορ, με αποτέλεσμα να «μαζεύουν» την πελατεία.

ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: