Νέα στεγαστικά δάνεια για τους Ρομά αλλά και διευκολύνσεις από τις τράπεζες για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, όπως και ειδικό πρόγραμμα γι' αυτούς από το ΕΣΠΑ (μέχρι 300.000 ευρώ) για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με εξασφαλισμένη επιδότηση έως 75%, όση δηλαδή προβλέπεται από την Ε.Ε. για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ζήτησαν οι εκπρόσωποι συλλόγων Ρομ από διάφορες περιοχές της χώρας, που συμμετείχαν χθες στο έκτακτο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, ζήτησαν έργα υποδομής σε υπαίθριους καταυλισμούς εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους που σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις τα έργα κωλυσιεργούν ή έχουν παγώσει εδώ και περίπου 15 χρόνια. Κι αυτό παρότι έχουν δοθεί χρήματα από την Ε.Ε. ή έχουν -σε κάποιες περιπτώσεις- εξασφαλιστεί και οι εκτάσεις γης για μετεγκατάσταση και ανάπτυξη οργανωμένου καταυλισμού. Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο οικονομικοί, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και ρατσιστικοί, κατήγγειλαν οι ομιλητές, χρεώνοντας ευθύνες σε δημάρχους οι οποίοι, όπως είπαν, δεν κρύβουν την απροθυμία τους να φιλοξενηθεί κάποιος καταυλισμός στα γεωγραφικά όρια του δήμου τους.
Σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, Μάκης Μπότης, είπε ότι τελευταία εγκρίθηκαν μόνο 1.200, ενώ ζητήθηκαν σχεδόν διπλάσια (ύψους 60.000 ευρώ ανά δικαιούχο και με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου), ενώ κατηγόρησε τις τράπεζες ότι δεν καταβάλλουν τα χρήματα στους δικαιούχους με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν λάβει ακόμη τη σχετική εγκύκλιο.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποπληρωμής παλαιότερων δανείων, ο κ. Μπότης κατήγγειλε ότι οι τράπεζες παραβλέπουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έγιναν για τα 4.500 δάνεια που δόθηκαν σε Ρομ με την εγγύηση του κράτους την περίοδο 2001-2004 και συνεχίζουν να απαιτούν από τους δανειολήπτες να πληρώνουν τις δόσεις με το παλαιό καθεστώς. (Σ.σ. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από 22 σε 30 χρόνια και μείωση του ύψους των δόσεων).
Στο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν και αντιπροσωπείες Ρομ από την Ε.Ε. και τη FYROM αλλά και Ελληνες βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έγιναν ειδικότερες αναφορές και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες Αθίγγανοι σε θέματα εκπαίδευσης, περίθαλψης και εργασίας.
Ειδικά για το τελευταίο αναφέρθηκε ότι περιορίζονται συνεχώς οι παραδοσιακές επαγγελματικές δραστηριότητες των Ρομ, με αποτέλεσμα αρκετοί να αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης.
Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ
ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου