Από την ανάκριση της τρόικας, που έπιασε δουλειά πρωί πρωί, περνούν έξι υπουργοί της κυβέρνησης και αναζητούνται λύσεις μπροστά στο ενδεχόμενο να κινδυνεύσει το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Το πολυπληθές κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αφίχθη χθες στην πρωτεύουσα, ξεκινάει την ανάκριση από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Το πρόγραμμα επαφών περιλαμβάνει άλλους 5 υπουργούς: Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, Υποδομών Δημήτρη Ρέππα και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με τους οποίους θα συναντηθούν το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη.
Σήμερα ή αύριο θα έχουν ραντεβού και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, ενώ κατά την πολυήμερη παραμονή τους στην πρωτεύουσα θα περάσουν από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τον ΣΕΒ, τον ΟΔΔΗΧ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σκοπός των επαφών της τρόικας είναι να διαπιστωθεί η σωστή εφαρμογή του προγράμματος και να αποκλειστούν τυχόν αρνητικές εκπλήξεις ειδικά από νοσοκομεία, Ταμεία, φορείς, ΟΤΑ, φόρους και διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν είναι τυχαίο ότι άρχισαν ήδη να πιέζουν για επίσπευση ορισμένων πακέτων (όπως ενέργεια), ενδεχόμενο που φέρνει πιο κοντά τα όποια οφέλη βλέπουν οι ίδιοι, προκειμένου να ισορροπήσουν τις απώλειες από άλλα μέτρα (όπως φόροι, πληθωρισμός κ.λπ.).
Το τωρινό ραντεβού θα κρίνει και τη δεύτερη δόση των 9 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εκταμιευτεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο, αλλά και οποιαδήποτε άλλα μέτρα απαιτηθούν από τους ελεγκτές. Οι 10 τομείς που θα ξεσκονίσουν αφορούν:
1 Εσοδα. Η υστέρηση των εσόδων έχει χαλάσει το μίγμα της οικονομικής πολιτικής, καθώς το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με αύξηση 7,2% έναντι στόχου 13,7%. Και ούτε το 1 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα δεν φαίνεται να βελτιώνει την κατάσταση. Το ανησυχητικό είναι ο ΦΠΑ που δεν πιάνει ούτε το 2%. Το πλεονέκτημα είναι ότι η δεύτερη αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 23% από 21% μετράει από την 1η Ιουλίου, οπότε το όφελος θα περάσει από το μήνα αυτό. Εν τούτοις, αν δεν κινηθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός (φόροι ακινήτων, έκτακτη εισφορά κ.λπ.) και δεν αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα του Μαΐου δεν αποκλείεται να ζητηθούν ενισχυτικά μέτρα.
2 Νοσοκομεία. Τα 840 εκατ. ευρώ υποχρεώσεών τους στο πρώτο εξάμηνο, που εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν μέχρι τα τέλη του έτους, έχουν αναλάβει να συμμαζέψουν οι «Big 5» που μπήκαν στα λογιστήρια των νοσοκομείων. Το μεγάλο μαχαίρι αναμένεται να πέσει σε δαπάνες για φάρμακα και ιατρικά υλικά, καθώς έχει διαπιστωθεί το πάρτι που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια.
3 Ταμεία. Η υπέρβαση στον ΟΑΕΕ (απασχολούμενων) θεωρείται δεδομένη και εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 500 εκατ. ευρώ, καθώς στο πρώτο εξάμηνο αντλήθηκε το 70% ή τα 630 εκατ. ευρώ από τα 900 εκατ. της χρονιάς. Κι αν αυτό μπορεί να καλυφθεί από το αποθεματικό τού 10% του προϋπολογισμού, το ζήτημα για τους ελεγκτές είναι να μην επεκταθεί και στα άλλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ κλπ.). Αν και από το ΙΚΑ έχουν αρχίσει να μιλούν για περιορισμό των υπερβάσεων από το πρόγραμμα περί φαρμακευτικής δαπάνης που άρχισε να τρέχει, με μείωση 8% από τον πρώτο μήνα. Το πρόβλημα του ΟΑΕΔ όμως είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, καθώς εκτιμούν ότι θα έχουν υπέρβαση κάπου 500 εκατ. ευρώ. 4 Συγκοινωνίες. Οι συγκοινωνιακοί φορείς έχουν εισπράξει ήδη τα 181 (αντιστοιχεί στο 73,4%) από τα 247 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ θα αφήσει «φέσι» άνω των 10 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Ο ΟΑΣΑ εμφανίζει αδυναμία δανεισμού. Αν η έλλειψη ρευστότητας επεκταθεί στους φορείς, τότε η κυβέρνηση θα δει τα δύσκολα. Πάντως, ελλείμματα και χρέη των ΔΕΚΟ θα επιβαρύνουν με 0,8% το έλλειμμα και 5% το χρέος. Στο χρέος των φορέων, οι επιτελείς του υπουργείου προσθέτουν και το πρόβλημα των ΟΤΑ, καθώς δεν έχουν πλήρη εικόνα για τις ανάγκες τους.
5 Επαγγέλματα. Ο κίνδυνος να πέσουμε έξω στο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων, που αφορούν την απελευθέρωση των υπηρεσιών και των επαγγελμάτων, είναι ορατός όσο ποτέ άλλοτε καθώς το Μνημόνιο προβλέπει ολοκλήρωση μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου στο σκέλος των υπηρεσιών (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι, έμποροι κ.ά.), ενώ τα 16 ειδικά ΚΕΠ ίδρυσης εταιρειών είναι ακόμη στα χαρτιά.
6 Πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός τρέχει με 5,2% τον Ιούνιο. Το 77% αφορά επιβάρυνση από τους φόρους, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Οικονομίας. Κι αν δεν ήταν οι φόροι ο πληθωρισμός θα είχε πέσει στο 1,2% έναντι 1,9% του Μνημονίου. Εδώ η τρόικα έχει τη δική της ευθύνη...
7 Ενέργεια. Η επίσπευση και η σκλήρυνση των μέτρων ως προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ζητείται από το ευρωπαϊκό κλιμάκιο που αναχώρησε προχθές από την Αθήνα στρώνοντας ουσιαστικά το θέμα για την τρόικα. (ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΕΛ. 50)
8 ΕΣΠΑ. Τα κοινοτικά προγράμματα αποτελούν τη μεγάλη πικρή ιστορία του δανεισμού, καθώς κόβονται σε μόνιμη βάση. Εν τούτοις η τρόικα ζητάει επιτάχυνση στην απορρόφηση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
9 Τράπεζες. Τα stress test μπορεί να έβγαλαν αλώβητες τις 5 ελληνικές τράπεζες και να δημιουργούν μικρό πρόβλημα στην Αγροτική, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, αλλά πλέον η τρόικα θα θέσει το ζήτημα από την πλευρά της, καθώς είναι αυτή που δανείζει 10 δισ. ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
10 Προϋπολογισμός. Οι διαδικασίες κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011 θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται μετά την άφιξη της τρόικας. Ο νέος κύκλος επαφών με τα υπουργεία ξεκινάει μέσα Αυγούστου, καθώς στο επόμενο ραντεβού της τρόικας, τέλη Σεπτεμβρίου, πρέπει να έχει συνταχθεί.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου