Κυριακή, Ιουλίου 04, 2010

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΘΑΡΡΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΝΤ

Μία ακτίδα ελπίδας ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει τον... τυφώνα του μνημονίου πιο γρήγορα, και ίσως λιγότερο επώδυνα, δίνουν τα νέα οικονομικά στοιχεία.
Δεν βελτιώνουν μεν την κατάσταση των ελλήνων πολιτών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρα υψηλή ανεργία και αφαίμαξη εισοδημάτων, αλλά τουλάχιστον φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο να μπορέσει η χώρα να δανειστεί με τις δικές της δυνάμεις, αν δεν επαληθευτούν τα σενάρια περί νέου κύματος διεθνούς κρίσης:
* Στοιχεία του ΙΟΒΕ που θα παρουσιαστούν αύριο προβλέπουν ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους (μέγεθος-κλειδί για τις αγορές που αξιολογούν τη δυνατότητα δανεισμού της χώρας). Εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 130% του ΑΕΠ το 2011 και μετά θα αρχίσει να μειώνεται (δύο χρόνια πριν από το 2013 που προβλέπει η τρόικα). Και τούτο διότι υποεκτιμάται η απόδοση πολλών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση (π.χ. φοροδιαφυγή).

Το ΙΟΒΕ μέτρησε τον Ιούνιο αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος, πρώτη φορά μέσα στο 2010, σημάδι ότι η μείωση του ΑΕΠ σε πραγματικούς (αποπληθωρισμένους) όρους μπορεί να είναι τελικά μικρότερη από το 4% που επισήμως εκτιμάται, διευκολύνοντας περαιτέρω τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών (περισσότερα στην «Οικονομία»).
* Νέες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου «βλέπουν» έναν ακόμη σύμμαχο στη μείωση ελλειμμάτων και χρεών: τον πληθωρισμό. Το χρέος υπολογίζεται σαν αναλογία ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ (δηλαδή, την αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγει η χώρα σε πληθωρισμένες τιμές). Ετσι, το 2010, το ποσοστό του χρέους θα εμφανιστεί μικρότερο σε σχέση με το «φουσκωμένο» από τον πληθωρισμό ΑΕΠ.

Ηδη ο τιμάριθμος «τρέχει» με ρυθμό 5,4%, δηλαδή υπερκαλύπτει την ύφεση και ακόμη δεν έχει φανεί η επίπτωση της αύξησης του ΦΠΑ και των φόρων σε τσιγάρα.
* Επίσης, προωθούνται σχέδια ταχύτερης μείωσης της κρατικής σπατάλης, μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, αλλά και του σχεδίου «ΕΥΔΗΜΟΣ» για την ανά αναλυτικό κωδικό παρακολούθηση όλων των δαπανών για μισθούς, επιδόματα, προμήθειες, επιδοτήσεις κ.λπ. (ρεπορτάζ στην «Οικονομία»).
Ολα αυτά, αν αποδώσουν, μπορεί να φέρουν την Ελλάδα σε λιγότερο δυσμενή θέση απέναντι στις αγορές, όχι τώρα, αλλά από το 2011 και μετά. Ισως να περιορίσουν την ανάγκη για τη λήψη μέτρων που ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί για την πρόσθετη περικοπή δαπανών άνω των 10 δισ. ευρώ έως το 2014, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Ωστόσο, δεν ανατρέπεται η επίσημη εκτίμηση για έκρηξη ανεργίας πάνω από το 13%, ούτε περιορίζεται η ανάγκη να υλοποιηθούν κατά γράμμα οι δεσμεύσεις που έχουν ληφθεί για το υπόλοιπο του 2010, που είναι πολλές και θα αποφασιστούν μέσα στο καλοκαίρι. Γι' αυτά θα κριθεί η κυβέρνηση άμεσα, κατά την επίσκεψη της τρόικας στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τον απολογισμό του μνημονίου που έχει εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου πρέπει, μεταξύ άλλων:
* Να ανακοινωθούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που από συντελεστή ΦΠΑ 11% θα μεταφερθούν στο 23%. Πρέπει να καλύπτουν το 30% του συνόλου και τα υπόλοιπα θα πάρουν τον ίδιο... δρόμο το 2012.
* Να καταγραφούν τα επαγγέλματα που πρέπει να απελευθερωθούν, να αρθούν οι περιορισμοί στις οδικές μεταφορές φορτίων, να απελευθερωθεί η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να εξορθολογιστούν οι τιμές κατανάλωσης.
* Να ανακοινωθούν τα πράσινα τέλη.
*Να αναθεωρηθούν τα κοινωνικά προγράμματα με στόχο την περικοπή δαπανών.
* Να τεθεί σε εφαρμογή ο «Καλλικράτης».

ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: