Κυριακή, Ιουλίου 04, 2010

Ο ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΑΧΝΑ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΘΕΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ...ΧΕΣΤΕ ΜΑΣ ΡΕ ΤΣΟΓΛΑΝΟΙ...

Οχι μόνο οι κοινωνικοί φορείς αλλά και η κυβέρνηση αμφισβητεί, όταν θέλει, ορισμένες από τις διατάξεις του μνημονίου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαφωνεί με την πλήρη κατάργηση των ελάχιστων ορίων στις αμοιβές των δικηγόρων. Οπως αναφέρει, οι ελάχιστες αμοιβές δεν συνιστούν πραγματικό περιορισμό στην παροχή υπηρεσιών από έλληνες και κοινοτικούς δικηγόρους, ενώ ούτε οι πολίτες-καταναλωτές των υπηρεσιών αυτών εμποδίζονται στην επιλογή των δικηγόρων τους!

Η έγγραφη απάντηση του υπουργού έχει ως στόχο να αποκρουστεί η αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν, η οποία μας απειλεί με παραπομπή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων(ΔΕΚ), εάν μέχρι τις 7 Ιουλίου δεν συμμορφωθούμε με την κοινοτική οδηγία 2006/123 και δεν καταργήσουμε τις ελάχιστες δικηγορικές αμοιβές.
Η διαφορετική αυτή ερμηνευτική προσέγγιση του μνημονίου, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να άρει «τους περιττούς περιορισμούς για ελάχιστη αμοιβή» των δικηγόρων, την ουσιαστική απαγόρευση της διαφήμισης και τους γεωγραφικούς περιορισμούς στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, αποδεικνύει ότι όλα μπορούν να συμβούν. Ο Χ. Καστανίδης για παράδειγμα επιμένει πως η υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών πρέπει να γίνει με βάση το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και τις αποφάσεις του ΔΕΚ, που έχουν εξαιρέσει από τα καταναλωτικά αγαθά τις δικηγορικές υπηρεσίες.

Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν με το ισχύον σύστημα προεισπράξεων, οι δικηγορικοί σύλλογοι αποδίδουν προκαταβολικά στο Δημόσιο άνω των 35 εκατ. ευρώ ετησίως. Εάν τα ελάχιστα όρια αμοιβών καταργηθούν, τα ποσά αυτά αναμένεται να μηδενιστούν.
Για τους λόγους αυτούς ο υπουργός ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προθεσμία έως το τέλος του έτους προκειμένου το θέμα των δικηγορικών αμοιβών να αξιολογηθεί συνολικά μετά από διαβούλευση με δικηγόρους και καταναλωτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κομισιόν προτρέχει, κατά τρόπο παράδοξο και αντιφατικό, καθώς οι διαδικασίες αξιολόγησης έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα μας.
Ο Χ. Καστανίδης επισημαίνει επίσης ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ο θεσμικός ρόλος και ο λειτουργηματικός χαρακτήρας του δικηγόρου, προσθέτοντας ότι, ακόμη και εάν υποτεθεί ότι το σημερινό σύστημα ορισμού των δικηγορικών αμοιβών εισάγει περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες της εσωτερικής αγοράς, οι περιορισμοί αυτοί είναι αναλογικοί προς τους σκοπούς του γενικού συμφέροντος. Οι πίνακες αμοιβών συνιστούν έναν μόνο, από τους πολλούς τρόπους για τον καθορισμό της δικηγορικής αμοιβής, καταλήγει, ενώ διαφωνεί ανοιχτά με την προτεινόμενη κατάργηση του συστήματος ορισμού της αμοιβής ως ποσοστού της αξίας της απαίτησης.

ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ

ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: