Παρασκευή, Ιουλίου 16, 2010

ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΓΚΟΣ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ανεξέλεγκτος παραμένει ο κύριος όγκος στις δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει μόνο στη φαρμακευτική δαπάνη, που είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ το σύνολο της υγειονομικής δαπάνης στη χώρα μας ανέρχεται στα 21 δισ. Η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη σε προμήθειες υγειονομικού υλικού, οι οποίες γίνονται χωρίς ουσιαστικό έλεγχο.Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΕΒΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε ενημερωτική συνάντηση για την πολιτική και την οικονομία της Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο τομέας του φαρμάκου έχει περιθώριο εξοικονόμησης, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο όσο θεωρεί η κυβέρνηση. Ανέφερε, ενδεικτικά, τις διαγνωστικές εξετάσεις, λέγοντας ότι έχουμε ως χώρα τις πιο υψηλές ευρωπαϊκές τιμές.
Ο καθηγητής οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Γιάννης Κυριόπουλος έκανε λόγο για αδικίες του συστήματος περίθαλψης, καθώς πληρώνουν από την τσέπη τους κυρίως οι μη έχοντες.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι το 2,44% των ελληνικών νοικοκυριών καταστρέφονται οικονομικά εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας σε κάποιο από τα μέλη τους. Το αντίστοιχο ποσοστό -είπε- φτάνει το 2,45% στις ΗΠΑ, όπου το σύστημα Υγείας είναι ιδιωτικό.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα διεθνώς σε κάλυψη φαρμακευτικής περίθαλψης. Στο ΙΚΑ, η επίσημη συμμετοχή είναι 11,2%, στον ΟΓΑ 5,3%, ενώ αν συμπεριληφθούν και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ποσοστό ανέρχεται στο 21%.

ΠΡΕΖΑ TV
16-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: