Πέμπτη, Ιουλίου 01, 2010

ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΨΗΦΟΥΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ

Με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας παραπέμφθηκαν στην ειδική Επιτροπή Προανακριτικής Εξέτασης οι πέντε πρώην υπουργοί, όπως προκύπτει από την ανάλυση της μυστικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Το «όχι για όλους», που ήταν η επίσημη «θέση και όχι γραμμή», δεν έγινε σεβαστό από όλους τους βουλευτές, αφού οι αρνητικές ψήφοι οι οποίες έπεσαν στις κάλπες ήταν για όλους τους παραπεμπόμενους λιγότερες από τους ψηφίσαντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ήταν 85, καθώς απουσίαζαν τρεις και δεν είχε δικαίωμα ψήφου ο εκ των εγκαλουμένων κ. Αλ. Κοντός.
Ειδικά μάλιστα για τον πρώην υπουργό κ. Θ.Ρουσόπουλο, ο οποίος «εισέπραξε» και τα περισσότερα «ναι» (198, έναντι 73 «όχι», επτά «παρών» και τεσσάρων λευκών), οι θετικές υπέρ της παραπομπής του ψήφοι υπερκέρασαν τον αριθμό των ψηφισάντων από τους υπόλοιπους πλην της ΝΔ βουλευτές, που ήταν 197. Αυτό σημαίνει ότι υπέρ της διατύπωσης κατηγορίας εις βάρος του πάλαι ποτέ πανίσχυρου κυβερνητικού εκπροσώπου και στενού συνεργάτη του κ. Κ. Καραμανλή τάχθηκαν και «γαλάζια» κοινοβουλευτικά στελέχη, από τα οποία τουλάχιστον δώδεκα δεν πείστηκαν για την «αθωότητά» του. Τουλάχιστον τέσσερις εξάλλου είναι οι βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι δεν απεδέχθησαν τα επιχειρήματα περί «πολιτικής δίωξης» που διατύπωσαν οι κκ. Ευ.Μπασιάκος και Π.Δούκας, καθώς κατά της παραπομπής τους τάχθηκαν μόνον 81 βουλευτές, ενώ ακόμη μεγαλύτερη φαίνεται να ήταν η «γαλάζια» αποδοκιμασία για τον κ. Κοντό, αφού τα «όχι» στην περίπτωσή του ήταν μόλις 77.

Οριακό σε σχέση με την κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ θεωρείται το αποτέλεσμα της κάλπης για τον κ. Γ.Βουλγαράκη, ο οποίος- μετά τον απαλλαγέντα κ. Κ. Κιλτίδη - συγκέντρωσε τα λιγότερα «ναι» (167) και τα περισσότερα «όχι» (91). Πλην όμως σε αυτό επέδρασε και η θερμή συνηγορία που βρήκε από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη και θεωρείται πιθανόν ότι οι 15 βουλευτές που τον ακολουθούν ψήφισαν αρνητικά στην παραπομπή του πρώην υπουργού. Ο ίδιος ο κ. Βουλγαράκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την εξέλιξη της υπόθεσης και μίλησε (ρ/σ Βήμα FΜ) για «προαποφασισμένο αποτέλεσμα» αφήνοντας αιχμές και για τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά καθώς τόνισε: «Εγώ ήμουν και είμαι Νέα Δημοκρατία,και η ΝΔ δεν είναι περιουσία κανενός, είναι περιουσία του κόσμου της».

Επικριτικά σχόλια κατά της ηγεσίας της ΝΔ εκτόξευσε και ο κ. Κιλτίδης, ο οποίος, αν και περιλαμβανόταν στην πρόταση παραπομπής της κυβερνητικής παράταξης, απηλλάγη με σχεδόν πανηγυρικό τρόπο, καθώς στη δική του κάλπη βρέθηκαν 212 «όχι», έναντι μόλις 49 «ναι», αποτέλεσμα που δεν θεωρείται έκπληξη.
Η κυβερνητική παράταξη ανακοίνωσε χθες τα ονόματα των επτά βουλευτών της που θα συμμετάσχουν στη σύνθεση της 13μελούς Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, όπου θα προεδρεύει ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Εμμ.Οθωνας και η οποία θα αρχίσει τις εργασίες της από την προσεχή εβδομάδα. Θα παραδώσει το πόρισμά της με την επανέναρξη της Ολομέλειας στις αρχές Οκτωβρίου.

Προθεσμία για τις 19 Ιουλίου ζήτησε και έλαβε ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του πρώην πρωθυπουργού κ.Κ. Καραμανλή, κ.Ι. Αγγέλου,από την ειδική εφέτη ανακρίτρια κυρίαΕιρήνη Καλού,που διενεργεί την ανάκριση για το σκάνδαλο Βατοπαιδίου.

ΠΡΕΖΑ TV
1-7-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: