Τετάρτη, Αυγούστου 25, 2010

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ: ΤΟ 60% ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ


Ο «κώδων του κινδύνου» έχει ηχήσει από καιρό στη χώρα μας, καθιστώντας τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των παιδιών από κάθε μορφής βία επιτακτικά και απολύτως αναγκαία, επισημαίνουν οι ειδικοί, με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας που οδήγησαν στον φρικτό θάνατο μιας 11χρονης.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο για τη Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης - Παραμέλησης των Παιδιών (διευθυντής Γ. Νικολαΐδης) τονίζουν πως τα γεγονότα αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του ΙΥΠ στην Ελλάδα, οι δράστες περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων κατά το ένα τρίτο, σχηματικά, προέρχονται από τον στενό οικογενειακό πυρήνα του θύματος, κατά το ένα τρίτο από τον περίγυρο της πυρηνικής οικογένειας και κατά το ένα τρίτο είναι άγνωστα προς το άτυχο θύμα πρόσωπα. Τα ευρήματα αυτά συγκλίνουν και με ανάλογα ερευνητικά δεδομένα από τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες.

Οσο δε για το μέγεθος του προβλήματος, πρόσφατη έρευνα του ΙΥΠ στην περιφέρεια του Αιγαίου (2008) έδειξε πως το 5,6% των κοριτσιών και το 3,6% των αγοριών ηλικίας 13 ετών ανέφεραν πως είχαν ήδη βιώσει εμπειρίες κάποιου τύπου σεξουαλικής βίας. Παλιότερη έρευνα του ΙΥΠ για όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας έως τα 18 χρόνια ανέβαζε τα ποσοστά αυτά στο 17% για τα κορίτσια και 7-8% για τα αγόρια.

«Οι σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις διεθνώς», υπογραμμίζει ο κ. Νικολαΐδης, «υπαγορεύουν τα παιδιά να ενημερώνονται με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους για τα δικαιώματά τους, να διδάσκονται πως το σώμα τους είναι δικό τους και πώς να το προστατεύουν, να εκπαιδεύονται στο να καταγγέλλουν άμεσα στους οικείους που εμπιστεύονται και στις αρχές οποιαδήποτε ανεπιθύμητη σε αυτά ανάλογη εμπειρία, να ερωτώνται για να μαθαίνουν πως η σιωπή και η ενοχή είναι οι λάθος αντιδράσεις σε μια τέτοια περίσταση».

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

ΠΡΕΖΑ TV
25-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: