Σάββατο, Αυγούστου 14, 2010

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΑΓΧΟΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Το εργασιακό άγχος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υγεία και την ασφάλεια που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη», σημειώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, θέτοντας - όπως είναι αναμενόμενο - το ζήτημα από τη σκοπιά των εργοδοτών: «Αφορά περίπου έναν στους τέσσερις εργαζομένους ενώ, σύμφωνα με μελέτες, ποσοστό από 50% έως 60% του συνόλου των χαμένων εργάσιμων ημερών σχετίζονται με το εργασιακό άγχος. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται τεράστια επιβάρυνση τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την οικονομική επίδοση». Και όπως τονίζει ο Οργανισμός της ΕΕ, το «άγχος επηρεάζει την υγεία και την ασφάλεια των ατόμων, αλλά και την υγεία των επιχειρήσεων και των εθνικών οικονομιών». «Το άγχος επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων», καταλήγει.

Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από παθήσεις που σχετίζονται με το άγχος και προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την εργασία αναμένεται να αυξηθεί.

«Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ασθένειες και δυστυχία τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι, μπορεί επίσης να επιβαρύνει την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και να συμβάλει στην εμφάνιση άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την εργασία, όπως οι μυοσκελετικές παθήσεις», αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός. Ωστόσο, προκαλεί ο τρόπος που ο Οργανισμός υπερασπίζεται τα εργοδοτικά συμφέροντα, το γεγονός ότι πίσω από αυτή τη σοβαρότατη επαγγελματική ασθένεια «βλέπει» κυρίως τη χασούρα των επιχειρηματιών: «Ο περιορισμός του εργασιακού άγχους αποτελεί σημαντικό επιχειρηματικό κίνητρο. Το 2002 υπολογίστηκε ότι το ετήσιο οικονομικό κόστος του εργασιακού άγχους στην ΕΕ των 15 ανήλθε στα 20 δισ. ευρώ».
Σε αδιέξοδο

Τις τραγικές για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους συνέπειες του εργασιακού άγχους και της εργοδοτικής πίεσης επιβεβαιώνουν και οι πάνω από 25 αυτοκτονίες και άλλες τόσες απόπειρες αυτοκτονίας εργαζομένων στο γαλλικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της «France Telecom» («Φρανς Τέλεκομ») από τις αρχές του 2008 και μέσα σε 18 μήνες, αλλά και οι 11 αυτοκτονίες μόνο μέσα στο 2010 στο εργοστάσιο της πολυεθνικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών της «Foxconn» ή αλλιώς «Hon Hai Precision Industry».

Από την ιδιωτικοποίηση της «France Telecom» (1997) και ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια η εταιρεία αποφασίζει να «διατηρήσει με νύχια και με δόντια τη θέση της σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον». Από τότε ξεκινάει και η «αντίστροφη μέτρηση» για τους χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι αναγκάζονται πλέον να δουλεύουν με μεσαιωνικούς όρους: Ατελείωτες ώρες εργασίας ημερησίως, αλλά και το Σαββατοκύριακο. Υπάλληλοι της εταιρείας καταγγέλλουν ότι συχνά δεν είχαν καν χρόνο να πάνε στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου οκτάωρου, ενώ εξίσου συχνό ήταν το φαινόμενο της κατάργησης των προβλεπόμενων διαλειμμάτων. Τα αιτήματα για άδειες συχνά δεν εξετάζονταν καν από τη διοίκηση. Η διαρκής κινητικότητα γίνεται το σλόγκαν της εταιρείας. Υπάλληλοι, τεχνικοί, προγραμματιστές, ακόμη και διευθυντές τμημάτων μετακινούνται σχεδόν ανά μήνα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος διαρκούς αναδιάρθρωσης, με το οποίο η διεύθυνση στοχεύει να διατηρήσει την κερδοφορία της. Ταυτόχρονα παγώνουν οι μισθοί λόγω ...οικονομικής κρίσης και η απειλή της απόλυσης βρίσκεται διαρκώς πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων. Απειλή που έγινε πραγματικότητα για εκατοντάδες από αυτούς την τελευταία διετία.

Η εταιρεία παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, γνωστή ως «Foxconn» ή «Hon Hai Precision Industry», που εδρεύει στην Ταϊβάν, κατασκευάζει σειρά προϊόντων για λογαριασμό εταιρειών όπως η «Apple» (Mac mini, iPod, iPhone), συνεργάζεται με την «Intel», την «Dell», την «Hewlett-Packard», τη «Sony», τη «Nintendo», τη «Microsoft», τη «Motorola» κ.ά. Ο κινεζικός όμιλος, στον οποίο έχουν σημειωθεί τα κρούσματα αυτοκτονιών, απασχολεί περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους. Καταγγελίες αναφέρουν συνθήκες γαλέρας, τουλάχιστον 12 ώρες εργασίας ημερησίως, με την ανοχή των κρατικών αρχών, με εξευτελιστικές αμοιβές, της τάξης των 1.000 γουάν (104 ευρώ) το μήνα, χωρίς να ανταλλάσσουν κουβέντα, ενώ υφίστανται και «καψώνια».

Ελένη ΜΑΪΛΗ

ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: