Πέμπτη, Αυγούστου 05, 2010

ΕΠΕΙΓΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΥΛΟΥ…ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ...

Πληθαίνουν τα θύματα της καθυστέρησης των αρχών να ρυθμίσουν με έναν δίκαιο τρόπο το θέμα του ασύλου.
Κι ας το έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν ως κυβέρνηση ότι χρειάζεται άμεση αλλαγή. Ωστόσο, η αναγνώριση του προβλήματος φαντάζει τραγικά λίγη, καθώς τις συνέπειες της χρονίζουσας απραξίας τις βιώνουν με δραματικό τρόπο αυτοί που δικαιούνται προστασία. Και γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο επιτακτική η ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα ασύλου που εδώ και μήνες μας διαβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμο.

Μερικά από τα κρούσματα των περασμένων ημερών;
Την περασμένη Παρασκευή κακοποιήθηκε από άγνωστο το 3,5 χρονώ παιδί μιας πενταμελούς οικογένειας άστεγων προσφύγων από το Αφγανιστάν, η οποία ξύπνησε από τα κλάματά του για να το αντικρίσει γυμνό και μες στα αίματα. Κι ενώ το αγοράκι νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο «Παίδων», ο πατέρας του όταν πήγε να δώσει κατάθεση συνελήφθη κιόλας επειδή δεν είχε άδεια παραμονής, όπως μας λέει ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Μοχαμάντι Γιουνούς. Μπορεί η οικογένεια να έμενε εννιά μήνες στη χώρα, σε ένα ερειπωμένο σπίτι από αυτά που νοικιάζουν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά πριν από τρεις βδομάδες το έκλεισε η Νομαρχία χωρίς καμία μέριμνα για τις οικογένειες που ζούσαν εκεί με αποτέλεσμα να βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο και να κοιμούνται σε ένα παρκάκι στα Κάτω Πατήσια.

Εδώ και μια βδομάδα επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη απεργία πείνας δύο Ιρανών προσφύγων, τα αιτήματα των οποίων εκκρεμούν εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί στην αβεβαιότητα. Μάλιστα, η απελπισία τους είναι τέτοια που ο ένας εκ των δύο έχει ράψει και το στόμα του, αντιδρώντας έτσι στην κατάσταση ομηρείας που βρίσκεται χωρίς να γνωρίζει τι θα απογίνει πέντε ολόκληρα χρόνια που βρίσκεται στη χώρα μας με εξάμηνες ανανεώσεις της προσωρινής του διαμονής που του εξασφαλίζει η ροζ κάρτα. Και μπορεί η Υπατη Αρμοστεία να τους συμπαρίσταται, μόνο που υπεύθυνη για τις νομοθετικές αλλαγές που απαιτούνται είναι η ελληνική Πολιτεία, η οποία δεν φαίνεται να βιάζεται να θεσμοθετήσει αυτό που είναι δίκαιο για αυτούς τους ανθρώπους. Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής του γραφείου της Υ.Α, Γ. Τσαρμπόπουλο, «η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ιρανοί απεργοί πείνας είναι αποτέλεσμα των χρόνιων προβλημάτων του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα, που παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης, γρήγορης και αποτελεσματικής εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Το αίτημά τους για οριστική απόφαση σχετικά με το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, είναι απόλυτα δίκαιο. Σημειωτέον ότι πάνω από 45.000 άτομα περιμένουν εδώ και χρόνια την εκδίκαση των υποθέσεών τους σε δεύτερο και οριστικό βαθμό...».

ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
5-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: