Παρασκευή, Αυγούστου 13, 2010

ΧΩΡΙΣ ΑΙΜΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ...ΕΝ ΜΕΣΩ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΕΖΟΝ!!!

“Κόκκινο” έχουν χτυπήσει τα αποθέματα σε αίμα στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, με τους γιατρούς να απευθύνουν έκκληση σε αιμοδότες προκειμένου να καλυφθούν έστω και μερικώς οι ανάγκες.
Σύμφωνα με το διοικητή του Βενιζελείου Νοσοκομείου κ. Κυδωνάκη, αυτή την ώρα υπάρχουν μόνο 500 φιάλες αίμα στο νοσοκομείο.
Ο αριθμός θεωρείται μικρός, αν υπολογιστεί πως το πρώτο εξάμηνο του 2010, το κέντρο του Βενιζελείου χρειάστηκε περίπου 7.500 φιάλες αίμα για να καλύψει τόσο δικές του ανάγκες, όσο και γενικότερες, ενώ οι συνολικές ανάγκες σε αίμα ετησίως φτάνουν τις 15.000-16.000 φιάλες. Με δεδομένο μάλιστα, πως μετά τις 15 Αυγούστου παραδοσιακά παρατηρείται μια αύξηση σε ζήτηση αίματος, λόγω του αυξημένου πληθυσμού στην Κρήτη, η επάρκεια σε αίμα κρίνεται αρκετά ανησυχητική και γι’ αυτό το λόγο, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς ζητούν από τους αιμοδότες να προσέλθουν στα κέντρα αιμοδοσίας.

Περισσότερο αυξημένες βέβαια είναι οι ανάγκες στις λεγόμενες “αρνητικές ομάδες” (Ο αρνητικό και Β αρνητικό), ωστόσο η έλλειψη είναι γενικότερη.
Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εκτός από το Βενιζέλειο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, παρά το γεγονός πως δεν είναι Αιμοδοτικό Κέντρο, αλλά Αιμοδοτικός σταθμός. Ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία και στα δύο νοσοκομεία ενημέρωσης των εθελοντών αιμοδοτών και πρόσκλησης τους για να προσφέρουν αίμα, με αφορμή τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν τον Δεκαπενταύγουστο.
Τονίζεται όμως, πως οι εθελοντές αιμοδότες καλύπτουν σε ετήσια βάση ένα ποσοστό της τάξης μόλις του 55 % και κυρίως σε ασθενείς με Μεσογειακή αναιμία, καθώς και ασθενείς που πραγματοποιούν συχνές μεταγγίσεις. Το υπόλοιπο ποσοστό αναγκών σε αίμα πρέπει να καλύπτεται είτε από ευαισθητοποιημένους πολίτες, είτε από συγγενείς ασθενών. Οι γιατροί τονίζουν πως η προσφορά σε αίμα είναι προσφορά ζωής, επισημαίνοντας παράλληλα την ιδιαίτερη αξία της συγκεκριμένης πράξης που μπορεί να σώσει ανθρώπους.

Παρά τα ζητήματα όμως που έχουν ανακύψει σε σχέση με την έλλειψη σε αίμα, σχετικά καθησυχαστικός εμφανίζεται ο διοικητής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κ. Κυδωνάκης.
“Οπωσδήποτε υπάρχει μια σοβαρή έλλειψη σε αίμα και ειδικότερα στις ομάδες Ο αρνητικό και Β αρνητικό, γι’ αυτό άλλωστε και απευθύναμε έκκληση προς όλους τους πολίτες να προσφέρουν εθελοντικά αίμα” αναφέρει ο κ. Κυδωνάκης και προσθέτει:
“Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να καλύψουμε αυτή τη στιγμή τις ανάγκες μας. Έχουμε 500 φιάλες αίμα που πιστεύουμε πως επαρκούν. Όμως δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε γιατί οι ανάγκες αυξάνονται αρκετά μετά τον Δεκαπενταύγουστο και το αίμα δεν είναι ένα αγαθό που αγοράζεται στην Ελλάδα, αλλά προσφέρεται από εθελοντές. Προσδοκούμε πως οι εθελοντές αιμοδότες, αλλά και όλοι οι πολίτες θα ανταποκριθούν στην έκκληση που κάνουμε και θα προσφέρουν είκοσι λεπτά από το χρόνο τους, για να σώσουν ο καθένας από αυτούς τρεις ανθρώπινες ζωές. Η προσφορά είναι πολύ σημαντική και θεωρούμε πως θα υπάρξει αντίστοιχη ανταπόκριση”.
Θετικό στην όλη υπόθεση πρέπει να θεωρείται το γεγονός πως μέχρι στιγμής το Αιμοδοτικό κέντρο του Βενιζελείου δεν έχει χρειαστεί να κάνει εισαγωγή σε αίμα από το εξωτερικό. Καθόλου δεδομένο δεν θεωρείται ωστόσο πως κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί, αν δεν υπάρξει άμεση ενεργοποίηση πολιτών, προκειμένου να αυξηθούν τα αποθέματα σε αίμα.
Με βάση την τωρινή κατάσταση, αν δεν κινητοποιηθούν ενεργοί πολίτες, είναι περισσότερο από ορατό το ενδεχόμενο, να υπάρξουν εισαγωγές αίματος, αλλά και να δημιουργηθούν προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης σε αίμα.

Ιδιαίτερα μικρός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που προσέρχονται το τελευταίο διάστημα τόσο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όσο και στο Πανεπιστημιακό. Πάντοτε το καλοκαίρι και ειδικότερα τον Αύγουστο η προσέλευση ήταν αρκετά μικρότερη σε σχέση με προηγούμενους μήνες, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έχει αγγίξει τα όρια των αντοχών της. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον περνούν μέρες χωρίς να προσέλθει σε τμήμα αιμοδοσίας ούτε ένας αιμοδότης, γεγονός το οποίο είναι πολύ ανησυχητικό σε σχέση με την επάρκεια που μπορούν τα νοσοκομεία να έχουν.
Ήδη στα τμήματα αιμοδοσίας το πρόβλημα που υπάρχει αρχίζει να διογκώνονται με τους αρμόδιους γιατρούς να επιχειρούν μέσω τηλεφωνημάτων να ενεργοποιήσουν έστω τους εθελοντές αιμοδότες.
Για πρώτη φορά όμως, η απήχηση είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη ζήτηση σε αίμα μετά τον δεκαπενταύγουστο, όπως συνήθως συμβαίνει στην Κρήτη, λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών στο νησί.

Μέχρι και τρεις ανθρώπινες ζωές μπορεί να σώσει ένας αιμοδότης, προσφέροντας μόνο μερικά λεπτά από τον χρόνο του. Κι αυτό γιατί, σε κάθε μία φιάλη αίματος που προσφέρεται λαμβάνονται ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και πλάσμα αίματος, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρεις διαφορετικούς ασθενείς που έχουν ανάγκη. “Με μία φιάλη αίμα σώζονται τρεις ανθρώπινες ζωές” είναι η φράση που επαναλαμβάνεται τόσο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όσο και στο Πανεπιστημιακό, προκειμένου να τονιστεί η σπουδαιότητα της προσφοράς.

Του Γιάννη Ζωράκη

ΠΡΕΖΑ TV
13-8-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΔΕΝ ΤΗΝ ΛΕΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΜΕΙΩΝΟΤΗΤΑΣ ;;;

ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ;

ΑΜΑ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΧΕΣ ΓΑΜΗΣΕΙ ΜΕ ΠΟΣΤ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ.

ΑΛΛΑ Η ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ ΓΕΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.

ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΡΕ ΠΡΕΖΑ ΛΙΓΟ ΠΟΙΟ ΑΝΟΙΧΤΑ ΝΑ ΕΒΛΕΠΕΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Σαν τακτικος αναγνωστης δηλωνω απογοητευμενος.