Παρασκευή, Αυγούστου 13, 2010

ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μπλόκο στην ευρύτερη εφαρμογή του προγράμματος για την καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών με ψεκασμούς από αέρος στον νομό Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι στήνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η νομαρχία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης έχουν ζητήσει επανειλημμένα την επέκταση του προγράμματος σε περισσότερα στρέμματα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του προβλήματος σε ποσοστό 95%, το υπουργείο συνεχίζει να απαντά αρνητικά, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για τη στάση του αυτή.
Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ελεγκτές του ίδιου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν αξιολογήσει θετικά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του προγράμματος, το οποίο βασίζεται σε αντίστοιχο μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Φλόριντα των ΗΠΑ και το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά στον νομό Θεσσαλονίκης εδώ και τρία χρόνια σε έκταση 10.000 στρεμμάτων, στη Χαλάστρα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τους ψεκασμούς, όχι μόνο είναι εγκεκριμένα από τον FDA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, δεν είναι επικίνδυνα για τα σιτηρά, το ρύζι και τα μελίσσια των περιοχών όπου γίνονται οι ψεκασμοί, κοστίζουν δε φθηνότερα από αυτά που χρησιμοποιούνται στους επίγειους ψεκασμούς.
Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται την επέκταση του προγράμματος και επιτρέπει τη συνέχισή του μόνο στα 10.000 στρέμματα, και όχι στα 20.000, τα 30.000 και, αργότερα, στα 200.000 στρέμματα του νομού Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέπεμψε το θέμα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εγκρίσεων Γεωργικών Φαρμάκων, το οποίο είναι 25μελές και συνεδριάζει μία φορά τον χρόνο. Ωστόσο, εδώ και δύο χρόνια το θέμα δεν έφτασε ποτέ, ούτε καν για συζήτηση, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι ίσως να κρύβονται συμφέροντα.

Επίμονη άρνηση
“Είναι σημαντικό να δοθεί η άδεια για επέκταση του προγράμματος καταπολέμησης των ακμαίων κουνουπιών, τα οποία ευθύνονται για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, σε μεγαλύτερη έκταση από αυτήν στην οποία εφαρμόζεται σήμερα. Η μέχρι τώρα πιλοτική εφαρμογή του στον νομό μας έδειξε ότι είναι πολύ αποτελεσματική, ενώ το φάρμακο που χρησιμοποιείται είναι εγκεκριμένο και δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στο περιβάλλον και τους κατοίκους”, δηλώνει στη “Μ” η αντινομάρχης Υγείας Αθηνά Αηδονά.
Παράλληλα, προσθέτει ότι, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της νομαρχίας προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εκείνο επιμένει να αρνείται, χωρίς να αιτιολογεί τη στάση του. Πάντως, όπως επισημαίνει η κ. Αηδονά, μόλις προχθές, εξαιτίας και των αυξημένων κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία, αποφασίστηκε να ζητηθεί εκ νέου η άδεια για την επέκταση του προγράμματος μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο μεταξύ, σχεδόν 17 χρόνια ζωής συμπληρώνει το παλιό πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, το οποίο υλοποιείται με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης, της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΑΝΕΘ και δήμων της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης που έχουν πρόβλημα με τα κουνούπια το καλοκαίρι. Το πρόγραμμα καταπολεμά τις προνύμφες, ώστε να μη γίνουν ακμαία κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι ψεκασμοί γίνονται έως τις 25 Ιουλίου, καθώς από κει και πέρα τα σιτάρια μεγαλώνουν και υπάρχει κίνδυνος να εισέλθει το φάρμακο σε αυτά. Επίσης, σταδιακά μεγαλώνει και το ρύζι, και όταν γίνονται οι ψεκασμοί το φάρμακο δεν φτάνει έως τη ρίζα του, οπότε οι προνύμφες δεν σκοτώνονται.

Φέτος, το παλιό πρόγραμμα κόστισε 1.033.000 ευρώ, τα δε χρήματα πληρώθηκαν μέσω της περιφέρειας από την ΤΕΔΚ, την ΑΝΕΘ, τη νομαρχία και τους δήμους.
“Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται σε ποσοστό 50% από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το υπόλοιπο ποσοστό από τους άλλους φορείς. Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες στην υλοποίησή του, διότι οι δήμοι δεν πληρώνουν τακτικά. Θα θέλαμε, πάντως η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από την πολιτεία. Για εμάς, το ζητούμενο είναι να προσφέρουμε ποιότητα ζωής στους κατοίκους του νομού και να διασφαλίσουμε ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους”, επισημαίνει η κ. Αηδονά.
Σύμφωνα με την ίδια, μετά τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τη συνέχιση των προληπτικών ψεκασμών και στον νομό Θεσσαλονίκης για ακόμη έναν μήνα, ενώ ενέκρινε και την έρευνα για τον εντοπισμό πιθανόν μολυσμένων κουνουπιών και το είδος τους στον νομό Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το ΑΠΘ.

Της Νικολέτας Μπούκα

ΠΡΕΖΑ TV
13-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: