Τετάρτη, Αυγούστου 11, 2010

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΘΕΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ...ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ!!!

Αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις Ευρωπαίες, η οποία είναι έως και τέσσερις φορές υψηλότερη σε σχέση με εκείνες που καταγράφονται στην Ανατολική Αφρική και στην Ασία.
Oι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το δυτικό lifestyle κάνει πιο ευάλωτες τις γυναίκες: η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ, η απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή αλλά και η καθυστέρηση της μητρότητας αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες μεγαλώνοντας το κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Στη χώρα μας ο καρκίνος του μαστού χτυπά κάθε χρόνο 4.500 γυναίκες και περίπου 1.600 ετησίως χάνουν τη ζωή τους.

Σε ολόκληρο το κόσμο το 2008 καταγράφηκαν περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια διαγνώσεις, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Παγκόσμιου Ιδρύματος Αντικαρκινικής Ερευνας (World Cancer Research Fund). Ο αντίστοιχος αριθμός πριν από περίπου 35 χρόνια δεν ξεπερνούσε τις 500.000.
Οι επιστήμονες ωστόσο, δεν σταμάτησαν στην καταγραφή των παγκόσμιων στατιστικών στοιχείων. Εκαναν ένα βήμα παραπέρα καταγράφοντας τη «γεωγραφία» του καρκίνου του μαστού. Και αυτό που διαπίστωσαν είναι πως η συγκεκριμένη νόσος χτυπάει κυρίως τις γυναίκες που ακολουθούν τον δυτικό τρόπο ζωής.

Οπως επισημαίνουν οι έλληνες επιστήμονες, η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνεται και γι΄ αυτό είναι πιθανόν να ευθύνεται το lifestyle.
«Η παχυσαρκία αλλά και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα έχουν ενοχοποιηθεί στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού. Και στην πλειονότητά τους οι Ελληνίδες, όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαίες, απομακρύνονται χρόνο με τον χρόνο από τη μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, η δυναμική τους είσοδο στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς τις κρατά καθηλωμένες επί ώρες σε μια καρέκλα, αποφεύγοντας ακόμη και την ήπια άσκηση όπως είναι το περπάτημα», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».
Μάλιστα, όπως λέει ο καθηγητής Θεραπευτικής αναφορικά με την παχυσαρκία, από νεώτερα δεδομένα φαίνεται πως ο λιπώδης ιστός παράγει οιστρογόνα, γι΄ αυτό οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι πιθανόν να υπάρχει ορμονική συσχέτιση μεταξύ των παραπανίσιων κιλών και του καρκίνου του μαστού.
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την άσκηση, ο προστατευτικός ρόλος της οφείλεται στο γεγονός πως επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Η δρ Rachel Τhompson, αναπληρώτρια επιστημονική διευθύντρια του WCRF, σχολιάζοντας την υψηλή συχνότητα της νόσου στη Βρετανία συγκριτικά με την Ανατολική Αφρική και την Ασία, σημειώνει πως «πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στον γυναικείο πληθυσμό πως εάν κάνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και να διατηρούν ένα σωστό σωματικό βάρος, θα μειώσουν αυτομάτως τον κίνδυνο που διατρέχουν». Σημειώνεται πως η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού: γυναίκες που πίνουν 2-5 ποτά την ημέρα κινδυνεύουν μιάμιση φορά παραπάνω να εμφανίσουν τη νόσο σε σύγκριση με αυτές που δεν πίνουν αλκοολούχα ποτά.
Βέβαια, όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες, οι σημαντικές γεωγραφικές διαφορές δεν οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στο lifestyle: «Οι διαγνωστικές μέθοδοι στις δυτικές κοινωνίες είναι πιο προηγμένες και πιο διαδεδομένες», επισημαίνουν.

ΠΡΕΖΑ TV
11-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: