ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΕΛΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ,ΚΑΘΩΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΕΙ.
ΜΕ αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στο μυαλό των πολιτών, εξαιτίας της σκληρής οικονομικής πολιτικής.
Κορυφαίοι υπουργοί περιμένουν θερμό φθινόπωρο, όχι μόνο γιατί τα συνδικάτα προετοιμάζονται για έναν ακόμη γύρο συγκρούσεων, αλλά και γιατί οι πιέσεις από την τρόικα για νέες και δυσάρεστες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό αναμένεται να προκαλέσουν εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο κόμμα, όπου η ατμόσφαιρα είναι βαριά, με τους πράσινους συνδικαλιστές να πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να εγκαλούν την κυβέρνηση για νεοφιλελευθερισμό.
Το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί μέσα στο Σεπτέμβριο να συζητήσει με τους εκπροσώπους της τρόικας το προσχέδιο του προϋπολογισμού και ταυτοχρόνως να δώσει εξετάσεις στις αγορές σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να αποφύγει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους, εξέλιξη που θεωρούν σφόδρα πιθανή πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης, αλλά από την πλευρά της κυβέρνησης εκφράζεται η βεβαιότητα ότι δεν θα συμβεί. Οπως είπε στην «Κ.Ε.» στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «στην πρώτη φάση οι αγορές και οι εταίροι μας δεν πίστευαν ότι είχαμε την πολιτική βούληση να πάρουμε σκληρά και αντιδημοφιλή μέτρα. Τώρα που αυτό το θέμα λύθηκε, επανέρχονται και εκφράζουν αμφιβολίες για το αν θα καταφέρουμε να τα υλοποιήσουμε. Πρέπει να εξουδετερώσουμε κι αυτή τη διαβρωτική τακτική, αλλιώς θα είμαστε διαρκώς σε κατάσταση ανασφάλειας».
Αν η αύξηση των εσόδων, η αυστηρή εφαρμογή του φορολογικού νόμου, η πιστή τήρηση του μνημονίου και η ενίσχυση της ανάπτυξης είναι για την κυβέρνηση τα μεγάλα στοιχήματα της επόμενης περιόδου, το μέγαρο Μαξίμου απασχολούν σοβαρά και οι μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και στη δημόσια διοίκηση, από την επιτυχία των οποίων θα κριθεί συνολικά το σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Μέσα στους επόμενους μήνες θα προωθηθούν ο νέος εκλογικός νόμος, το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι συγχωνεύσεις οργανισμών, η ορθολογική κατανομή του προσωπικού στο δημόσιο τομέα.
Το βάρος πέφτει στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ο οποίος έχει επίσης και την ευθύνη για την ομαλή εφαρμογή του «Καλλικράτη». Μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να «ανοίξει» και τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα, συνυπολογίζοντας ότι οι θιγόμενοι (δικηγόροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι) δεν θα δεχθούν χωρίς αντίσταση τις ρυθμίσεις.
Την ίδια στιγμή τα συνδικάτα ετοιμάζονται να επιφυλάξουν «θερμή» υποδοχή στον πρωθυπουργό με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη ΔΕΘ (υπόσχονται τη μαζικότερη συγκέντρωση που έχει γίνει μέχρι τώρα), ενώ η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος είναι σε συνεννόηση με ξένα συνδικάτα σε μια προσπάθεια να συντονιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η αντίθεση των εργαζομένων στην οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων
Στις 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις Βρυξέλλες, ενώ έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις προκειμένου την ίδια μέρα να κηρυχθεί γενική απεργία σε τρεις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία). Διαπραγματεύσεις γίνονται με γαλλικά και γερμανικά συνδικάτα ώστε να συμμετάσχουν κι αυτά με κάποιο τρόπο στις κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση επιθυμεί μέχρι τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διαβούλευσης για τα περισσότερα νομοσχέδια, ώστε να φανεί η αποφασιστικότητά της, ελπίζοντας ότι οι πολίτες στη χειρότερη γι' αυτήν εκδοχή να επιλέξουν την αποχή και όχι την πριμοδότηση των ψηφοδελτίων της αντιπολίτευσης.
Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ
ΠΡΕΖΑ TV
22-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου