Τρόμο ακόμη και στους επιτελείς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκαλεί το χρέος της Ελλάδας.
Οι τεχνοκράτες από την Ουάσιγκτον, που μέχρι στιγμής έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό, έχουν επεξεργαστεί «τρομολαγνικά» σενάρια που προβλέπουν την εκτίναξη του δημόσιου χρέους έως και το 176% του ΑΕΠ στο τέλος του 2013. Οι παραπάνω ασκήσεις, επί χάρτου, σε συνδυασμό με την έμπρακτη αδυναμία του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης να πετύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους εξαιτίας των μεγάλων αποκλίσεων που παρουσιάζουν τα έσοδα, «ανοίγουν την όρεξη» όσων μιλούν για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Ετσι, στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ των αγορών, το στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι το γεγονός ότι, παρ' όλο που η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5% έχει ευεργετικές συνέπειες στην αποκλιμάκωση του χρέους, το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν ότι η χώρα θα υποχρεωθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της -σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Reuters- έχει αυξηθεί.
Το πόσο θετική είναι η επίπτωση από την άνοδο του πληθωρισμού προκύπτει αν δει κανείς το ύψος που θα εκοξευόταν το χρέος αν η χώρα έμπαινε σε κύκλο αποπληθωρισμού (deflation). Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το χρέος το 2013 θα φθάσει το 149% του ΑΕΠ, αν επαληθευτεί το σενάριο του αποπληθωρισμού, δηλαδή της συνεχούς μείωσης του πληθωρισμού, θα εκτοξευτεί στο 176% την ίδια χρονιά.
Βέβαια, οι πλέον απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη ακόμη και αν επαληθευτεί το πλέον ευνοϊκό σενάριο που προβλέπει ότι η οικονομία θα επιστρέψει άμεσα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έπειτα από επτά συνεχή τρίμηνα υποχώρησης του ΑΕΠ. Ετσι αν το ΑΕΠ αυξάνεται 1% ετησίως, στο τέλος της επόμενης τριετίας το χρέος θα έχει σκαρφαλώσει στο 139% του ΑΕΠ από 133% που προβλέπεται στο μνημόνιο ότι θα κλείσει για φέτος.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου μπορεί να ελπίζει ότι με την αναθεώρηση του ΑΕΠ από την Eurostat, η οποία πιθανότατα θα ολοκληρωθεί το χρόνου, η μαθηματική απεικόνιση του χρέους θα βελτιωθεί. Η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μεγαλώνει τον παρονομαστή του κλάσματος και έτσι ο λόγος χρέος/ΑΕΠ περιορίζεται.
Ομως ένας τέτοιος «εξωραϊσμός της εικόνας» δεν είναι ικανός να πείσει τις αγορές, οι οποίες μία ακόμη φορά φαίνεται ότι «δείχνουν απειλητικά τα δόντια τους στην Ελλάδα». Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων έχει επιστρέψει στα επίπεδα Μαΐου αγγίζοντας ακόμη και το 8,5% και η απόδοση του δεκαετούς έχει φθάσει μια ανάσα κάτω από το 11%. Την ίδια ώρα μάλιστα που χώρες οι οποίες ανήκουν στη ζώνη υψηλού κινδύνου, όπως οι Ισπανία και Ιρλανδία, δανείζονται από τις αγορές με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους (με περιθώριο μικρότερο του 3%). Ετσι φαίνεται ότι η Ελλάδα απομακρύνεται, αντί να προσεγγίζει, τις διεθνείς αγορές, οι οποίες δείχνουν ακόμη να δυσπιστούν.
Εν μέρει η δυσπιστία αυτή οφείλεται στις αποκλίσεις που εμφανίζει ο προϋπολογισμός, οι οποίες κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το στοίχημα της δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει θέσει η κυβέρνηση εν μέσω μιας τόσο βαθιάς ύφεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου παρά τις δύο αυξήσεις στους συντελεστές ήταν αυξημένα μόλις κατά 54 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, μιας χρονιάς η οποία ήταν η χειρότερη στη δημοσιονομική ιστορία της χώρας. Οι αγορές φοβούνται ότι αν όλο το βάρος της προσαρμογής πέσει στην περαιτέρω περικοπή των δαπανών, η χώρα δύσκολα θα μπορέσει να βγει από τον φαύλο κύκλο του στασιμοπληθωρισμού, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους να μετατραπεί σε σισύφειο μαρτύριο.
ΧΡ. ΖΙΩΤΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
22-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου