Κυριακή, Αυγούστου 29, 2010

ΚΙΝΔΥΝΕΎΟΥΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΊ ΔΡΥΜΟΊ...

Δεν είναι ασύμμετρη απειλή ούτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι γεγονός πλέον ότι οι φωτιές στα δάση ευνοούνται από τις κλιματικές αλλαγές. Κι αν εξαιρέσουμε την τραγική έκπληξη των πυρκαγιών στη Ρωσία, ο κύριος ηττημένος από τις επιπτώσεις του κλίματος στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη διακυβερνητική επιτροπή του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, είναι η Μεσόγειος, όπου οι δασικές πυρκαγιές γίνονται όλο και μεγαλύτερες, σε έκταση και ένταση.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες μεγάλες φωτιές εμφανίζονται ύστερα από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα. Ονομάζονται «πυρκαγιές υψηλής έντασης» που εξελίσσονται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, ισχυρών ανέμων και χαμηλής υγρασίας. Είναι επικίνδυνες γιατί δεν καταπολεμούνται με κανέναν τρόπο κατάσβεσης.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ισπανικού γραφείου της Greenpeace, οι πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο εκδηλώθηκαν ενώ επικρατούσαν στην περιοχή υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι, ενώ είχε προηγηθεί ένας χειμώνας με περιορισμένη βροχόπτωση.
Ζωντανό παράδειγμα και η Κάρυστος την περασμένη Κυριακή, που τα 11 μποφόρ που «γάζωναν» την περιοχή δεν επέτρεπαν στα μέσα την κατάσβεση της φωτιάς.
Στη Μεσόγειο το WWF Ελλάς σε έκθεσή του επισημαίνει ότι 50.000 πυρκαγιές καταστρέφουν 7-10 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων ετησίως, προκαλώντας τεράστιες οικονομικές και οικολογικές καταστροφές. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα δασικών πυρκαγιών της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι η καμένη δασική έκταση ανά πυρκαγιά στη χώρας μας είναι 394 στρέμματα, ενώ στην Ισπανία 284,7 στρέμματα, στην Ιταλία 197,4 και στην Πορτογαλία 152,9.

Οι καμένες εκτάσεις συνιστούν μείζον πρόβλημα, καθώς προκαλείται και διάβρωση του εδάφους, αποδυνάμωση των οργανικών υλικών και μείωση της γονιμότητας του.
Επιπρόσθετα οι δασικές πυρκαγιές εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονται, την ώρα που λιγοστεύουν οι περιοχές του πλανήτη που λειτουργούν σαν «πνεύμονες». Κλιματικό ισοζύγιο και δάσος ίσον συγκοινωνούντα δοχεία. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι οι δασικές πυρκαγιές ευθύνονται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή τη στιγμή από τα καμένα δάση της Πελοποννήσου (πυρκαγιές 2007) και της Εύβοιας, δεν δεσμεύονται και βρίσκονται στην ατμόσφαιρα 17.900.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα!
Η εξάπλωση της φωτιάς σχετίζεται άμεσα με την υγρασία των κορμών των δέντρων, που με τη σειρά της καθορίζεται από τη βροχόπτωση, την υγρασία-θερμοκρασία του αέρα και την ταχύτητα του ανέμου. Οπως τονίζει ο Χρ. Γιαννακόπουλος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου και βασικός συντάκτης της έκθεσης του WWF Ελλάς, οι δέκα μεγαλύτεροι αγροτικοί νομοί της χώρας θα δεχθούν μεγάλη πίεση από την κλιματική αλλαγή, με συνεχόμενες ημέρες καύσωνα, ελάχιστες χειμερινές βροχοπτώσεις και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών. Π.χ. στην Εύβοια αναμένονται επιπλέον 25 ημέρες ξηρασίας σε σχέση με σήμερα.
Η ίδια έκθεση εξέτασε δέκα εθνικούς δρυμούς της χώρας, με σημαντικότερο εύρημα ότι θα αυξηθούν σε όλους οι ημέρες με υψηλό ρίσκο εμφάνισης πυρκαγιάς, π.χ. από 5 ημέρες στον Αίνο Κεφαλονιάς και έως και 15 ημέρες σε Οίτη και Πάρνηθα. Η θερινή θερμοκρασία θα αυξάνεται κατά 2 βαθμούς Κελσίου στους δρυμούς Βίκου - Αώου, Πίνδου, Ολύμπου, Οίτης, Πρεσπών, που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας μακριά από την επίδραση της θάλασσας. Περιοχές που επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα παρουσιάζουν σημαντικά μικρότερες μεταβολές στις αντίστοιχες θερμοκρασίες π.χ. Λευκά Ορη στην Κρήτη, Αίνος στην Κεφαλλονιά και οι δρυμοί Σούνιο και Πάρνηθα στην Αττική.
Συγχρόνως αναμένεται, αύξηση των περιόδων ανομβρίας από μία έως δύο εβδομάδες. Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή του υδρολογικού κύκλου που αφορά την βροχόπτωση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην επιβίωση των δασών.

Οπως όλα δείχνουν, οι κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας στο μέλλον θα επηρεάσουν καθοριστικά τα δασικά συστήματα. Γεγονός που επιβεβαιώνει και ο ελληνικής καταγωγής Δημ. Ζένγκελης, οικονομολόγος, μέλος της βρετανικής ομάδας που διαμόρφωσε το 2006 την περίφημη Εκθεση Στερν για τις κλιματικές αλλαγές. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες όπου οι κλιματικές συνέπειες είναι σχεδόν αναπόφευκτες και ότι οι δασοπυρκαγιές θα αυξηθούν λόγω της δραματικής μείωσης των βροχοπτώσεων.

«Τις επόμενες δεκαετίες η μείωση της βροχής θα συνεχιστεί και θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη ζωή των Ελλήνων. Η χώρα ήδη κινδυνεύει έντονα από ερημοποίηση και τα δάση παίζουν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία» συνεχίζει η έκθεση.
«Οταν τα δάση καίγονται και αποψιλώνονται οι δασικές εκτάσεις αλλάζει το τοπικό κλίμα. Περιορίζεται σταδιακά η υγρασία, επικρατεί η ξηρασία και σύντομα η καταστροφή των δασών γίνεται ολική. Ολα τα προγνωστικά μοντέλα προειδοποιούν ότι η βροχόπτωση στον ελλαδικό χώρο θα μειωθεί κατά 50% μέχρι το 2050. Ηδη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 20%. Με αυτές τις αλλαγές το κλίμα θα μοιάζει περισσότερο με αυτό της Β. Αφρικής, με αποτέλεσμα και το περιβάλλον μας να μοιάζει με αυτό της Β. Αφρικής. Το νερό θα συνεχίζει να λιγοστεύει προκαλώντας αύξηση των πυρκαγιών. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και οι Ελληνες θα το ζήσουν έντονα τα επόμενα 20 με 50 χρόνια κι όμως το πολιτικό κατεστημένο δεν δίνει την απαιτούμενη σημασία».

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
29-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: