Σχέδιο σωτηρίας του προϋπολογισμού με παρεμβάσεις σε δύο μέτωπα, στη φοροδιαφυγή και στην περιστολή της σπατάλης, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών.
Στηρίζεται σε ειδικές ομάδες κρούσης που αναζητούν μεγάλους φοροφυγάδες αλλά και ελέγχουν τις μισθολογικές δαπάνες και τις προμήθειες του Δημοσίου, ευελπιστώντας να αντισταθμίσουν την απόκλιση στα έσοδα που στο πρώτο επτάμηνο φτάνει στα 2,8 δισ. ευρώ.
Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου ότι ο Ιούλιος ήταν απλώς ένας άσχημος μήνας και τα πράγματα θα βελτιωθούν στη συνέχεια με την είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009, την απόδοση του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ και την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, η εκπλήρωση των δεσμεύσεων του Μνημονίου κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Και τούτο διότι, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, λόγω της ύφεσης περιορίζεται η φοροδοτική ικανότητα.
Παράλληλα, ελλοχεύει ένας μεγαλύτερος κίνδυνος: να αποκλίνουν και οι δαπάνες τους επόμενους μήνες από πληρωμές προς ελλειμματικές ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί αφ' ενός να κερδίσει τις εντυπώσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της Ε.Ε. επιταχύνοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί (ΟΣΕ, κλειστά επαγγέλματα, συγχωνεύσεις κρατικών τραπεζών κ.λπ.) και αφ' ετέρου να διασφαλίσει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αφού διαφορετικά θα πρέπει να λάβει «διορθωτικά» μέτρα.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κατηγορηματικά απορρίψει την προοπτική επίσπευσης των φορολογικών μέτρων του 2011 (όπως η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε συντελεστή ΦΠΑ 23%). Ωστόσο, αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι λόγω της ύφεσης, αν παραστεί ανάγκη, τα λεφτά θα αναζητηθούν στους δημοσίους υπαλλήλους με αφορμή το ενιαίο μισθολόγιο. Βάσει Μνημονίου οι βασικές του αρχές πρέπει να ανακοινωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου...
Ευελπιστούν, ωστόσο, ότι θα καταφέρουν να «σώσουν» τον προϋπολογισμό, επιταχύνοντας το «νοικοκύρεμα» των δαπανών και αποκαλύπτοντας ένα μέρος της φοροδιαφυγής:
Διασταύρωση απογραφής
* Ομάδα κρούσης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη στείλει σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου για διασταύρωση των αποτελεσμάτων της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. Το ζήτημα είναι να φανεί ο πραγματικός τους αριθμός αφού κάποιοι δεν... προσήλθαν, αλλά κυρίως να καταγραφούν πόσα λαμβάνουν και ποιοι.
Τα στοιχεία που είχαν στείλει από πριν οι υπηρεσίες για τις μισθολογικές τους δαπάνες τώρα εξατομικεύονται και στόχος είναι να αποκαλυφθούν κρούσματα σπατάλης ή απάτης.
Παράλληλα, προωθείται η έρευνα των οικονομικών της ευρύτερης κυβέρνησης στο πλαίσιο του σχεδίου «Διαύγεια» για να ελεγχθούν οι δαπάνες προς ΟΤΑ, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες ακόμη παραμένουν ανεξέλεγκτες. Βάσει Μνημονίου η κυβέρνηση οφείλει εντός 90 ημερών να εγγράφει στο έλλειμμα κάθε νέα σύμβαση, ακόμη και αν δεν την έχει πληρώσει...
Επίσης εκτιμάται ότι υπάρχει ακόμη το περιθώριο περικοπής επιπλέον 300 εκατ. ευρώ λειτουργικών δαπανών.
* Στο φορολογικό πεδίο, πέρα από τον επίσημο στόχο του ΣΔΟΕ για επιβολή προστίμων 5 δισ. ευρώ φέτος (στο εξάμηνο έφτασαν στα 2,5 δισ. ευρώ), γεγονός που συνεπάγεται έσοδα τουλάχιστον 1,25 δισ. ευρώ από τις προκαταβολές των προστίμων που υποχρεωτικά δίδουν οι οφειλέτες ακόμη και αν ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, προωθείται σχέδιο επιβολής επιπλέον προστίμων ανάλογου ύψους. Ομάδα κρούσης καταγράφει μεγάλα εισοδήματα και ακίνητες περιουσίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και παραδίδει τα στοιχεία. Δεύτερη ομάδα θα αναλάβει στη συνέχεια δράση διασταύρωσης στοιχείων ώστε να φανούν φορολογικές παραβάσεις.
Παράλληλα, τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών προχωρούν στη σύσταση κοινής ομάδας ελέγχου ενδοομιλικών συναλλαγών 40 εταιρειών με δράση στην Ελλάδα, οι οποίες εκτιμάται ότι φοροδιαφεύγουν υπερτιμολογώντας τα προϊόντα τους.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
ΠΡΕΖΑ TV
16-8-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου