Κυριακή, Αυγούστου 22, 2010

ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

Σαν καταλύτης στις διενεργούμενες συζητήσεις συγχώνευσης μεταξύ ελληνικών, αλλά και κυπριακών τραπεζών, αναμένεται να λειτουργήσει ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, μεμονωμένα, στην πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Διαθέτοντας χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις και επομένως υψηλή ρευστότητα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελεί αυτή την στιγμή το πιο πολύτιμο, μετά την Εθνική, πιόνι στη σκακιέρα των κινήσεων που σχεδιάζουν οι τραπεζίτες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη, με το σύνολο της αγοράς να απουσιάζει σε ολιγοήμερες διακοπές, χαρτοφυλάκια εγχώριας τράπεζας ξεκίνησαν να αγοράζουν επιθετικά μετοχές του Ταμιευτηρίου. Αγορές, που συνεχίζονται και αποσκοπούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών, στη δημιουργία θέσης στην μετοχή, αντίστοιχης αυτής που κατέχουν ήδη Εθνική και EFG Eurobank ( περί το 6% έκαστη).

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ελληνικών και κυπριακών τραπεζών έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης του Τ.Τ. εφόσον αποφασισθεί η αποκρατικοποίησή του. Από το Τ.Τ άνοιξε άλλωστε η αυλαία του υπό συζήτηση κύκλου συγκέντρωσης, με την Τράπεζα Πειραιώς να καταθέτει προσφορά στο Δημόσιο για την απόκτησή του μαζί με το 77% της Αγροτικής.

Παρ' ότι τυπικά οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις τραπεζών θα ληφθούν μετά τη μελέτη των συμβούλων, σε πολιτικό επίπεδο το στίγμα έχει δοθεί. Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα, ώστε σταδιακά από το 2011 να λειτουργήσει και πάλι ως ο αναπνευστήρας της οικονομίας, παρέχοντας ρευστότητα στην οικονομία. Για να συμβεί αυτό κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κρατικοποίησή του. Η κυβέρνηση έδειξε έμπρακτα τις προθέσεις, αποφασίζοντας, προ μερικών ημερών, να δοθούν επιπλέον 25 δισ. ευρώ, μέσω εγγυήσεων, στις τράπεζες, ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με το θέμα της άντλησης ρευστότητας προσωρινά λυμένο η προσοχή των τραπεζιτών στρέφεται στην κεφαλαιακή ενίσχυση. Μόνο που για να διενεργήσουν αυξήσεις κεφαλαίου στην τρέχουσα συγκυρία, πρέπει να δημιουργηθεί ιδιαίτερα θετικό κλίμα και μια δυναμική που να διασκεδάζει τις ανησυχίες των επενδυτών για το υψηλό ρίσκο της επένδυσης εξαιτίας της σοβούσας δημοσιονομικής κρίσης. Ο πιο γρήγορος δρόμος είναι αυτός του αφελληνισμού των τραπεζών.

Η Κομισιόν διακριτικά τον ευνοεί, οι όροι όμως που βάζουν οι ξένες τράπεζες δεν φαίνεται να ικανοποιούν, προς το παρόν, τους τραπεζίτες. Ο δύσκολος δρόμος είναι αυτός της αμοιβαίας συνεννόησης. Των φιλικών δηλαδή συγχωνεύσεων από τις οποίες να προκύπτουν οικονομίες κλίμακος και συνέργειες τόσο μεγάλες ώστε να λειτουργήσουν ως «κράχτης» για μια εν συνεχεία αύξηση κεφαλαίου.

Η διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποτελεί τον... τρίτο δρόμο για τη διενέργεια αυξήσεων. «Μια αύξηση κεφαλαίου για την εξαγορά του Τ.Τ. μπορεί να υλοποιηθεί ευκολότερα καθώς οι συνέργειες που προκύπτουν είναι άμεσα ορατές» αναφέρει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας, η οποία λειτουργεί ως άτυπος σύμβουλος εγχώριου πιστωτικού ιδρύματος. Και αυτό γιατί η τράπεζα που θα εξαγοράσει το Τ.Τ. θα ενισχύσει τη ρευστότητά της, ενώ ταυτόχρονα λόγω του μικρού δικτύου του Ταμιευτηρίου δεν θα προκύψουν μεγάλα προβλήματα αλληλοκάλυψης δικτύου και ανάγκης για κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις προσωπικού.

Του ΧΡ. ΚΙΤΣΙΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
22-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: