Τρίτη, Αυγούστου 24, 2010

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: ΨΑΧΝΕΙ ΤΗΝ «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 21 Αυγούστου, στο Ερεβάν της Αρμενίας, όπως αναμενόταν, δεν πήρε σημαντικές και σοβαρές αποφάσεις, ωστόσο οι Πρόεδροι των κρατών - μελών της (Ρωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιζιστάν και Λευκορωσία), μπόρεσαν να συντονίσουν τα «ρολόγια» τους, να δείξουν «πνεύμα συνεργασίας», παρά τις αντιθέσεις που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση στις γραμμές της ΟΣΣΑ.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ι. Καρίμοφ, που βρίσκεται σε συνεχή ανταγωνισμό με τον πρόεδρο του Καζαχστάν, Ν. Ναζαρμπάεφ, για το ποια από τις δύο χώρες θα παίξει σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, δε συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής.

Το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής της ΟΣΣΑ στο Ερεβάν ήταν η κατάσταση στην Κιργισία. Οι Πρόεδροι συζήτησαν ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των αρχών της συγκεκριμένης χώρας - μέλους της ΟΣΣΑ. Αποφασίστηκε στην επίσημη Σύνοδο Κορυφής της ΟΣΣΑ, που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβρη στη Μόσχα, να εγκριθεί ένα κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που ν' ανταποκρίνονται σε τέτοιες «προκλήσεις», όπως ήταν η εσωτερική πολιτική κρίση που αντιμετώπισε η Κιργισία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Μεντβέντιεφ, οι σχέσεις του οποίου εξακολουθούν να είναι τεταμένες με το Λευκορώσο ομόλογό του, Α. Λουκασένκο, έκανε λόγο για την ανάγκη η ΟΣΣΑ να γίνει «πιο γρήγορη κι αποτελεσματική», σημειώνοντας πως στις αλλαγές που θα γίνουν στην ΟΣΣΑ πρέπει να ληφθεί υπόψη η εμπειρία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα υπογράμμισε, πως παρά τα προβλήματα, η ΟΣΣΑ με την παρουσία της «συγκρατεί μια σειρά αρνητικών τάσεων, που υπάρχουν στην περιοχή ευθύνης της».
Αποφασίστηκε επίσης το Δεκέμβρη η προεδρία της ΟΣΣΑ να περάσει στη Λευκορωσία.

ΠΡΕΖΑ TV
24-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: