Κυριακή, Αυγούστου 08, 2010

ΦΡΟΥΡΙΟ ΘΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ,ΚΑΘΩΣ ΟΛΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΕΙΝΑΕΙ

ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ...ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΝΕΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ...ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ...
ΠΑΝΤΩΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ...Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΣΟ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ...Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΙΣ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ...
ΜΙΑ ΝΕΑ,ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ.

Σχέδια επί… χάρτου ξεκίνησε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να οργανώσει τα ιδιαίτερα δρακόντεια μέτρα που αναμένεται να ληφθούν στις διαδηλώσεις για την 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι αστυνομικές δυνάμεις αναμένεται να είναι περισσότερο ενισχυμένες, ενώ δεν αποκλείεται φέτος να επιστρατευτούν μέχρι και μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. από την Αθήνα.
“Πάντα τα εγκαίνια της Έκθεσης μυρίζουν μπαρούτι. Φέτος τις αναμενόμενες δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων μετά τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν οι γνωστές ομάδες των ταραξιών”, παρατηρούσε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησε στη Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί θα "περικυκλώσουν" το κέντρο της Θεσσαλονίκης για τον φόβο επεισοδίων.“ΜτΚ”. Ήδη η πρώτη μεγάλη σύσκεψη για τον σχεδιασμό των μέτρων πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη και το γενικό πρόσταγμα αναμένεται να έχει και φέτος ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ιωάννης Ραχωβίτσας, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί πολλές φορές την πόλη μέχρι τα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία της αστυνομίας θα έχει βάση της το σχέδιο που εφαρμόστηκε τις τρεις προηγούμενες χρονιές, με στόχο να αποκλειστεί η πρόσβαση στους πανεπιστημιακούς χώρους, για να μην καταφύγουν εκεί ομάδες ταραξιών, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια. Έτσι, αναμένεται να επαναληφθεί το σκηνικό με τα παραταγμένα λεωφορεία των ΜΑΤ στην οδό Αγγελάκη και κάθετα στις οδούς Εγνατία, Εθνικής Αμύνης και Μελενίκου, ενώ πίσω απ’ αυτά θα βρίσκονται αστυνομικοί των ΜΑΤ. Επίσης αποκλεισμένο θα είναι όπως κάθε χρόνο το συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” στη Λ. Στρατού, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό, για να αποτραπεί η πρόσβαση από τους χιλιάδες διαδηλωτές που αναμένονται. Το σημείο αυτό άλλωστε αποτελεί την καυτή ζώνη, αφού εκεί οι διαδηλωτές αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Κατά τ’ άλλα διασκορπισμένες διμοιρίες των ΜΑΤ και δυνάμεις της ασφάλειας και της τάξης θα υπάρχουν σε πολλούς μικρούς δρόμους γύρω από την περιοχή του κύριου όγκου της διαδήλωσης στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. θα αυξηθούν φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όταν έφταναν τους 3.000 αστυνομικούς. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη έχει διασφαλιστεί η παρουσία 32 διμοιριών από την Αθήνα, 14 από τη Βόρεια Ελλάδα, που θα προστεθούν στις 16 που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό πάντως που διαπιστώθηκε στην πρώτη σύσκεψη για τον σχεδιασμό των μέτρων ήταν η πρόθεση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να ενισχύσει τις ημέρες αυτές τις δυνάμεις της Θεσσαλονίκης κατά το μέγιστο δυνατό ώστε να αποσοβηθούν επεισόδια. Χαρακτηριστικό είναι το ερώτημα που σύμφωνα με πληροφορίες υπέβαλε ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στην τοπική ηγεσία, εάν χρειάζονται για τις ημέρες της ΔΕΘ και ενίσχυση από την πρωτεύουσα με δυνάμεις μοτοσικλετιστών της ΔΙ.ΑΣ. Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι εξετάζεται ακόμη, καθώς υπάρχει η ένσταση ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι ομάδες των δικυκλιστών της αστυνομίας δεν είναι αποτελεσματικές και το σχέδιο που είχε εφαρμοστεί σε επεισόδια άλλων περιόδων με την κινητοποίηση των μοτοσικλετιστών της ομάδας “Ζήτα” στη Θεσσαλονίκη απέτυχε παταγωδώς.

“Το πρόβλημα θα δημιουργηθεί εάν οι ταραξίες διεισδύσουν, όπως συνηθίζουν, μέσα σε ομάδες εργαζομένων και ξεκινήσουν από εκεί επιθέσεις”. Αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης θεωρούν βέβαιο ότι στην πόλη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ θα φτάσουν ομάδες ακραίων αντιεξουσιαστών, τόσο από άλλες πόλεις, δεν αποκλείεται και από το εξωτερικό, επιχειρώντας επεισόδια κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων μπροστά στη ΧΑΝΘ αλλά και στην οδό Αγγελάκη.
Ηδη σχεδιάζεται να γίνουν επαφές με επικεφαλής εργατικών συνδικάτων, προκειμένου να ζητηθεί να περιφρουρηθούν οι διαδηλώσεις και να μείνουν ειρηνικές. Η πρακτική αυτή ακολουθήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, σε συνεργασία και με τη διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που την περίοδο εκείνη θα είναι κλειστό.

Του Κώστα Καντούρη

ΠΡΕΖΑ TV
8-8-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευθύνες πλεόν έχουν όλοι και όλοι κρίνονατι, ακόμα και οι απλοί ψηφοφόροι οι οποίοι ωφείλουν να δηλώσουν ότι δεν τους ξαναψηφίζουν, αλλα και οι αστυνομικοί που θα τους φυλάνε. Το άρθρο 120 του στυντάγματος πρέπει να εφαρμοσθεί.