Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 17, 2010

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΟΠΕΠ)…ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 220 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Εκκαθάριση τώρα. Για τον πιο αμαρτωλό Οργανισμό που πέρασε ποτέ από το υπουργείο Πολιτισμού, τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) που, κλείνοντας δέκα χρόνια λειτουργίας, βάζει λουκέτο. Στην απόφαση αυτή οδήγησαν τα μεγάλα ελλείμματα που συσσωρεύτηκαν σ' έναν εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΤ φορέα. Ιδρύθηκε για να φέρει λεφτά στον πολιτισμό, να ξεμπλοκάρει από το δημόσιο λογιστικό τις διαδικασίες πώλησης και προβολής διαφόρων πολιτιστικών προϊόντων, αλλά εξελίχθηκε σ' έναν ακόμη κρατικοδίαιτο και καταχρεωμένο οργανισμό.

Λειτουργεί από το 2000 ως ανώνυμη εταιρεία, θυγατρική του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Πριν από το 2004 ήταν ο φορέας υλοποίησης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Στη συνέχεια, αν και δεν είχε λόγο ύπαρξης, διατηρήθηκε για να μοιράσει λεφτά (ουκ ολίγα) μέσω κάποιων διαγωνισμών παραγωγής DVD. Παράλληλα, άνοιξε δέκα καταστήματα με πιστοποιημένα πολιτιστικά προϊόντα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπως και αναψυκτήρια. Κάποια από αυτά φύτρωναν ακριβώς δίπλα στα πωλητήρια του ΤΑΠ δρώντας ανταγωνιστικά με αυτά. Στους ευγενείς στόχους του ο ΟΠΕΠ είχε «την προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτιστικού προσώπου της χώρας μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Τι έκανε από όλα αυτά; Τίποτα! Απλώς, έγινε «εργαλείο» στα χέρια των πολιτικών, για να διεκπεραιώνουν «δουλειές» και ρουσφετολογικούς διορισμούς. Με αποτέλεσμα σήμερα να έχει έλλειμμα 14 εκατ. ευρώ και 250 εργαζομένους στον προθάλαμο της ανεργίας.

Το πολυθέαμα «Οι άθλοι του Ηρακλή», στη Μόσχα, πληρώθηκε επίσης από το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και απεδείχθη μια κιτσάτη αρπαχτή Το πολυθέαμα «Οι άθλοι του Ηρακλή», στη Μόσχα, πληρώθηκε επίσης από το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και απεδείχθη μια κιτσάτη αρπαχτή Μέσα και η Ζίμενς

Το ερώτημα πώς δημιουργήθηκε το έλλειμμα έχει απάντηση. Από τις θηριώδεις και ύποπτες συμβάσεις που είχε συνάψει αρχικά για την προβολή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και στη συνέχεια για ψηφιακές και ηλεκτρονικές εφαρμογές, κάποιες από τις οποίες δεν υλοποιήθηκαν, όπως οι ηλεκτρονικοί ξεναγοί (έργο της Ζίμενς). Σε αυτό το πακέτο πρέπει να προστεθεί και το πλεονάζον προσωπικό, κυρίως σε θέσεις διοικητικές, αλλά και στα αναψυκτήρια και πωλητήριά του.

Το πρόβλημα των χρεών του ΟΠΕΠ το είδε μπροστά του με το «καλημέρα» στο υπουργείο Πολιτισμού ο Παύλος Γερουλάνος. Πέρυσι τον Οκτώβριο μεγάλη διαφημιστική εταιρεία είχε καταθέσει αγωγή πτώχευσης κατά του Οργανισμού επειδή της χρωστούσε 6,5 εκατ. ευρώ από την προβολή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (2000-2004). Τα χρήματα ήταν τα υπόλοιπα από δύο συμβάσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα ρυθμίστηκε τελευταία με εξωδικαστικό συμβιβασμό, αφού καταβλήθηκε στην εταιρεία ένα πολύ μικρότερο ποσόν, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, συν επιστροφές από τον ΦΠΑ.

Συνεπώς ο ΟΠΕΠ δεν θα πτωχεύσει. Θα συγχωνευθεί όμως με το ΤΑΠ, όπως προβλέπεται σε νομοσχέδιο της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτό, «το Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων ασκεί τη διοίκηση του ΟΠΕΠ Α.Ε., υποκαθιστώντας σε όλες του τις αρμοδιότητες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΠ Α.Ε.». Στο ΤΑΠ θα περιέλθουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΠΕΠ, αλλά και οι ζημιές του. Γίνεται προσπάθεια να διευθετηθούν τα χρέη πριν από τη συγχώνευση των δύο οργανισμών.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι 250 υπάλληλοι, που είναι και τα αθώα θύματα της κακοδιαχείρισης του Οργανισμού. Οι συμβάσεις των 220 από αυτούς λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου και δεν πρόκειται να ανανεωθούν. Αφ' ενός, γιατί ο Οργανισμός βρίσκεται ουσιαστικά υπό εκκαθάριση και αφ' ετέρου γιατί απαγορεύεται με τον Νόμο Ραγκούση. Ετσι, όσοι επιθυμούν νέες οκτάμηνες συμβάσεις πρέπει να τις διεκδικήσουν μέσω του ΑΣΕΠ. Υπάρχουν επίσης 30-35 υπάλληλοι στον ΟΠΕΠ οι συμβάσεις των οποίων λήγουν σε ένα ή και δύο έτη. Η περίπτωσή τους θα αντιμετωπιστεί από τους εκκαθαριστές.

Η ατμόσφαιρα στο κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας, στα γραφεία του ΟΠΕΠ, είναι πολύ βαριά. «Μας πετάνε στον δρόμο. Τι φταίμε εμείς για την κακοδιαχείριση του Οργανισμού; Μαζί διοικούσαμε το μαγαζί;» μας είπε νεαρή κοπέλα με πολύ θυμό. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων είχε ήδη μια άκαρπη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ. Η Λίνα Μενδώνη υποσχέθηκε να προτείνει στον ΑΣΕΠ να τύχουν έκτακτης μοριοδότησης ως «μπόνους» για την εμπειρία τους. Τίποτε παραπάνω.

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
17-9-2010

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΜΟΝΙΜΑ ΥΠΟΖΥΓΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΧΟΝΤΡΑ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ,OI ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ , OI ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ OI ΑΦΑΝΕΙΣ ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑΣ

ΚΛΑΣΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ KOMMATIKHΣ ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑΣ ΟΙ ΚΟΛΛΗΤΟΙ , ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΤΙΚΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΟΝ ΟΠΕΠ ΚΑΙ ΔΙΕΠΡΑΨΑΝ ΤΑ ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΑ ΚΑΙ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ...

ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΥΡΙΟΙ...
ΑΝΑΚΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ...
ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΑΤΟΜΟΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΩΝ...