Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 08, 2010

ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΦΕΤΟΣ 40.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΑΡΙΘΜΟΣ-ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

Χρονιά-ρεκόρ στις συνταξιοδοτήσεις του δημόσιου τομέα αναμένεται να είναι το 2010, καθώς στο... τρένο της μεγάλης φυγής υπολογίζεται ότι θα επιβιβαστούν φέτος περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Οι αλλαγές των δεδομένων στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και το κλίμα ανασφάλειας για το τι μέλλει γενέσθαι οδηγεί στη σύνταξη υπερδιπλάσιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με πέρυσι.
Όπως επισήμανε, μιλώντας στη “Μ”, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Θανάσης Τσιακανίκας, ενώ μέχρι πέρυσι συνταξιοδοτούνταν ετησίως 15.000-18.000 υπάλληλοι, φέτος -εξαιτίας των αλλαγών στο ασφαλιστικό, αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί όσον αφορά σε νέες αλλαγές- αναμένεται ο εν λόγω αριθμός να αγγίξει τις 40.000, νούμερο-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.
Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς σημειώνεται αύξηση 100% στις αποχωρήσεις, καθώς από 5.500 συνταξιοδοτήσεις που σημειώνονταν μέχρι σήμερα ετησίως, εκτιμάται ότι φέτος θα αποχωρήσουν 11.500 άτομα.
Παρόμοια είναι η εικόνα και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους οι συνταξιοδοτήσεις είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με ολόκληρη την περασμένη χρονιά.

Περισσότερες αποχωρήσεις και στον ιδιωτικό τομέα
Οι αναταράξεις στο ασφαλιστικό και η φημολογία για την εφαρμογή και νέων μέτρων το επόμενο διάστημα θορύβησε και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Σύμφωνα με τον κ. Τσιακανίκα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 10% στις συνταξιοδοτήσεις του ΙΚΑ (κοινό καθεστώς) το 2010 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, που ήταν περίπου 80.000-85.000. “Οι επιπλέον αποχωρήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τις μητέρες που θίγονται με τα νέα δεδομένα”, λέει ο ίδιος.
Παράλληλα, αναφερόμενος στις αρνητικές επιπτώσεις των μαζικών αποχωρήσεων από το δημόσιο, κάνει λόγο για οικονομικές και διοικητικές ζημίες. Καταρχήν, αρνητικά θα είναι τα αποτελέσματα για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα κληθούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της φυγής, ενώ δεδομένη είναι η αποδυνάμωση και αποψίλωση της δημόσιας διοίκησης. “Όσοι συνταξιοδοτούνται δεν είναι απλοί υπάλληλοι, είναι στελέχη με εμπειρία, χρήσιμα στις αυξημένες σημερινές ανάγκες της δημόσιας διοίκησης. Συνέπεια λοιπόν θα είναι η ελλιπής εξυπηρέτηση των πολιτών. Για παράδειγμα, πώς θα εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι όταν από τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη φύγει 1.000 υπάλληλοι;”, αναρωτιέται ο κ. Τσιακανίκας.


Ποιους θίγουν τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό

1. Συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη από 1.400 ευρώ και πάνω.
2. Όλους όσοι μετά το 2018 θελήσουν να συνταξιοδοτηθούν με 25 έως 35 έτη ασφάλισης.
3. Τους ασφαλισμένους σε ταμεία που έχουν υψηλούς συντελεστές για τον υπολογισμό των συντάξεων.
4. Τους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων.
5.Τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, που συνεχίζουν να εργάζονται. Θα δουν τις συντάξεις τους είτε να αναστέλλονται είτε να περιορίζονται.
6. Τις γυναίκες: Αυξάνονται τα όρια ηλικίας για τις εργαζόμενες του Δημοσίου και τις μητέρες ανηλίκων που καλύπτονται από τα ειδικά ταμεία μισθωτών.
7. Όσους έχουν βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα: Αλλαγή στο ισχύον καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων για όσους ενταχθούν στη νέα λίστα.
8. Τις άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, που σκόπευαν να πάρουν τη σύνταξη του πατέρα τους. Δεν θα τα καταφέρουν, αφού από την 1η Ιανουαρίου 2011 καταργούνται οι γενικές ή καταστατικές διατάξεις των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας και επικουρικής ασφάλισης καθώς και του Δημοσίου για τη συνταξιοδότηση άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων και αδελφών.
9. Όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν και δεύτερη εργασία: Διπλή ασφάλιση προβλέπει το νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ελεύθερους επαγγελματίες (επιστήμονες), που έχουν και δεύτερη δουλειά.
10. Ανάπηρους: Αυστηροποιείται το καθεστώς απονομής των αναπηρικών συντάξεων με στόχο τη συρρίκνωσή τους.


Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ασφαλιστικό

1. Για κάθε χρόνο παραμονής στην εργασία σας έχετε προσαύξηση της σύνταξής σας. Επομένως, συμφέρει η παραμονή για καλύτερη σύνταξη.
2. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010, αναγνωρίζονται όλοι οι χρόνοι ασφάλισης που προβλέπει το παλιό καθεστώς (στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών, εκπαιδευτική άδεια, κ.λπ). Η αναγνώριση αυτή γίνεται όταν πρόκειται για εξαγορά με βάση τα ισχύοντα σήμερα. Αντίθετα, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά, η αναγνώριση γίνεται με βάση τα όσα προβλέπονται στο νέο νόμο. Αυτό σημαίνει ότι ισχύουν τα νέα ποσά για την αναγνώριση όπως για παράδειγμα για τη στρατιωτική θητεία, την ανεργία κ.ά.
3. Όλα τα χρόνια που αναγνωρίζονται είτε με εξαγορά, είτε χωρίς εξαγορά συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για προσαύξηση της σύνταξης συνυπολογίζονται κατά κανόνα οι χρόνοι ασφάλισης που αναγνωρίζονται με εξαγορά και όχι οι χρόνοι για τους οποίους δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.
4. Για τους ασφαλισμένους στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ο χρόνος στρατιωτικής θητείας συνυπολογίζεται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εφόσον έχει συμπληρωθεί το 58ο έτος της ηλικίας.
5. Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται με το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) με 10.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 7.500 ημέρες στα ΒΑΕ. Για την κατηγορία αυτή αναγνωρίζεται για θεμελίωση του δικαιώματος και όχι, μόνο, για προσαύξηση της σύνταξης, ο χρόνος στρατιωτικής θητείας χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας. Για τους δημοσίους υπαλλήλους ο χρόνος στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται για θεμελίωση του δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
6. Η αυτασφάλιση υπολογίζεται πλέον με το νέο νόμο σε όλες τις περιπτώσεις για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αλλά και, όπως είναι αυτονόητο, για την προσαύξηση της σύνταξης.
7. Για τους εργαζόμενους που έχουν ασφαλιστεί πριν το 1993, σε οποιοδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο, είναι υποχρεωτική η ασφάλιση και σε δεύτερο ταμείο, εφόσον έχουν διπλή επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία προβλέπεται ασφάλιση και διαφορετικά ταμεία. Ο ασφαλισμένος σε δύο ή και περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, δικαιούνται σύνταξη από κάθε ταμείο, εφόσον συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης σε κάθε ένα από αυτά (15 έτη το λιγότερο) και φυσικά το όριο ηλικίας που προβλέπεται.
8. Ο πλασματικός χρόνος για την ανατροφή των παιδιών που είναι μέχρι πέντε χρόνια (ένα για το πρώτο παιδί, δύο για το δεύτερο και δύο για το τρίτο) αναγνωρίζεται και από τον πατέρα, εφόσον υπάρξει δήλωση από τη μητέρα ότι δεν θα κάνει χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος.
9. Η σύνταξη στο δημόσιο διαμορφώνεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας και όχι με βάση τον τελευταίο μισθό που ίσχυε ως σήμερα. Επίσης το ποσό της σύνταξης θα είναι το 70% αντί του σημερινού 80% των συντάξιμων αποδοχών. Η ρύθμιση αυτή ωστόσο είναι θετική για τους ασφαλισμένους μετά το 1993, οι οποίοι από το 60% "ανεβαίνουν" στο 70%.

Της Μπέττυς Κυριακίδου

ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: