Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2010

Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΝΟ 40 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Δέσμη νομοθετικών μέτρων και σειράς δράσεων προωθεί η κυβέρνηση για να καταπολεμήσει την ενδοοικογενειακή βία που έχει αυξηθεί στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά και για να εξασφαλίσει στην πολιτική και κοινωνική ζωή την ουσιαστική ισότητα των φύλων και να ενισχύσει την εργασία των γυναικών.Χθες, σε ειδική ημερίδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, η γ. γραμματέας ισότητας των φύλων Μ. Στρατηγάκη, ο γ. γραμματέας διαχείρισης κοινοτικών πόρων Θ. Τσέκος κ.ά. παρουσίασαν το εθνικό πρόγραμμα της προσεχούς τριετίας μέχρι και το 2013 για την ουσιαστική ισότητα των φύλων.
Η ενδοοικογενειακή βία πίσω από τον φόνο 40 γυναικών

Στόχος του προγράμματος είναι να αντιμετωπίσει τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί, καθώς την τελευταία 3ετία δολοφονήθηκαν 40 γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ οι καταγγελίες μειώθηκαν εξαιτίας του φόβου που κυριαρχεί.

Αμοιβές
Σε εργασιακό επίπεδο προκύπτει ότι εργάζονται λιγότερες από τις μισές γυναίκες (απασχολείται μόλις το 48,9% των γυναικών ηλικίας 15-64 ετών έναντι 73,5% των ανδρών), ενώ η ανεργία των γυναικών είναι 15,9% (έναντι 8,5% των ανδρών) και οι αμοιβές τους κυμαίνονται στο 78% των ανδρικών αμοιβών. Για την ενίσχυση της ισότητας εξαγγέλθηκε τροποποίηση του Οικογενειακού Δικαίου που θα επαναφέρει το αμετάβλητο του επωνύμου των συζύγων, θα διασφαλίσει την καταβολή διατροφής, θα εκσυγχρονίσει την υιοθεσία, θα επιταχύνει την εκδίκαση των οικογενειακών διαφορών και θα βελτιώσει το σύμφωνο συμβίωσης και τη γονική μέριμνα στο διαζύγιο.

Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η δημιουργία 12 συμβουλευτικών κέντρων σε πρωτεύουσες νομών, ξενώνων από δήμους όπου θα φιλοξενούνται θύματα εκμετάλλευσης και ενδοοικογενειακής βίας, με παράλληλη λειτουργία συμβουλευτικής τηλεφωνικής γραμμής SOS.

Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές θα υπάρξει «σποτάκι» με την προτροπή «ψηφίστε γυναίκες», ενώ στον εργασιακό τομέα θα ενισχυθεί η κατ’ οίκον απασχόληση με προγράμματα προϋπολογισμού 185 εκατ. ευρώ.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: