Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 23, 2010

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

«Πόλεμος» για τον... πόλεμο στο Αφγανιστάν φαίνεται πως μαίνεται από πέρσι ανάμεσα στο πολιτικό και το στρατιωτικό επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με αποκαλύψεις του νέου βιβλίου του διάσημου ερευνητικού δημοσιογράφου, Μπομπ Γούντγουαρντ. Οπως επισημαίνεται στις εφημερίδες Νιου Γιορκ Τάιμς και Ουάσιγκτον Ποστ, οι οποίες εξασφάλισαν ένα αντίτυπο του βιβλίου «Οι πόλεμοι του Ομπάμα» πριν αυτό κυκλοφορήσει την ερχόμενη Δευτέρα, η εικόνα διχασμού της ηγεσίας που μεταφέρεται από τον δημοσιογράφο που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ το 1974 είναι «αποκαρδιωτικές» και αναμένεται να στοιχίσουν στους Δημοκρατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι πολλές από τις εσωτερικές συγκρούσεις είναι γνωστές στο ευρύ κοινό, το βιβλίο υποστηρίζει πως οι διαφωνίες εκφράζονται σε πολύ υψηλότερη ένταση, ενώ αποκαλύπτει και άγνωστες πτυχές της κόντρας.
Το βιβλίο «Οι πόλεμοι του Ομπάμα» φέρνει στο φως τον εμφύλιο στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου για το Αφγανιστάν
Το βιβλίο «Οι πόλεμοι του Ομπάμα» φέρνει στο φως τον εμφύλιο στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου για το Αφγανιστάν

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο Γούντγουαρντ, ο «εμφύλιος» ξέσπασε πέρσι λίγο πριν από την ανακοίνωση της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Οπως επισημαίνεται στο βιβλίο, κορυφαίοι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου θεωρούν πως η στρατηγική που επιλέχθηκε «δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα», ενώ ο Ομπάμα περιγράφεται ως «ένας πρόεδρος με τρόπους καθηγητή, που ανέθεσε στους συμβούλους του ασκήσεις για το σπίτι». Ωστόσο, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει πως ο Ομπάμα «αντέδρασε επιθετικά» στην προσπάθεια της στρατιωτικής ηγεσίας να υπάρξει τριπλασιασμός των δυνάμεων στο Αφγανιστάν δίνοντας το πράσινο φως για 30.000 άνδρες (αριθμός πολύ κατώτερος από αυτόν που του ζητούσαν).

Οπως σημειώνουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς, ο ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, φέρεται να είπε πως «η νέα στρατηγική δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα», κάτι που οδήγησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (ο οποίος είχε και από μόνος του αμφιβολίες για τη στρατηγική), να αποκαλέσει τον τελευταίο «τον πιο εγωιστή μπάσταρδο που συνάντησε ποτέ». Οσο για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου, Τζέιμς Τζόουνς, αυτός δέχεται τα πυρά πολλών κυβερνητικών στελεχών, στους οποίους ο ίδιος απαντάει αποκαλώντας τους «μαφία» και «κατσαρίδες». Από την πλευρά του, ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής του πολέμου στο Αφγανιστάν, φέρεται να είπε πως «απεχθανόταν» τις συνομιλίες με τον σύμβουλο του προέδρου Ντέιβιντ Αξελροντ. Επιπλέον, το βιβλίο αναφέρει την ύπαρξη ενός «μυστικού στρατού» της CIA που φέρεται να απαρτίζεται κυρίως από Αφγανούς των οποίων αποστολή είναι η σύλληψη και η εξουδετέρωση Ταλιμπάν. Τέλος, ο δημοσιογράφος επικαλείται μυστικά έγγραφα που φαίνεται να επιβεβαιώνουν πως ο Αφγανός πρόεδρος Καρζάι πάσχει από μανιοκατάθλιψη.

Η έξοδος των υψηλόβαθμων στελεχών του οικονομικού επιτελείου του Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζεται και μάλλον θα επεκταθεί στο σύνολο του επιτελείου του, με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ραμ Εμάνιουελ, να πρωταγωνιστεί στα σενάρια των σημαντικών ανακατατάξεων, ειδικά μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου για την ανανέωση του Κογκρέσου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι ο Λόρενς Σάμερς, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Ομπάμα και «αρχιτέκτονας» της οικονομικής του πολιτικής, θα αποχωρήσει στο τέλος του χρόνου προκειμένου να επιστρέψει στις ακαδημαϊκές του ασχολίες στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η σύζυγός του συνεχίζει να διδάσκει εκεί όπου ζει με τα δύο παιδιά σχολικής ηλικίας του ζεύγους.

Ηδη, πριν από μερικούς μήνες είχε αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ο Πίτερ Ορσζαγκ, διευθυντής προϋπολογισμού του Ομπάμα, ενώ προ ημερών εγκατάλειψε τη θέση της οικονομικού συμβούλου του προέδρου και η Κριστίνα Ρόμερ, για να συνεχίσει την καθηγητική της καριέρα στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.

Ο Λευκός Οίκος τονίζει πως η αποχώρηση του 55χρονου Σάμερς είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, ενώ ο ίδιος ο επιφανής ακαδημαϊκός και πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ δήλωσε σε συνέντευξή του: «Για κάθε πράγμα υπάρχει η συγκεκριμένη ώρα και ο συγκεκριμένος τόπος. Ηταν ο στόχος μου» να επιστρέψω στο Χάρβαρντ. Η αποχώρηση Σάμερς δίνει τη δυνατότητα στον Ομπάμα να ανασυγκροτήσει την οικονομική του ομάδα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, με τους Ρεπουμπλικάνους να απειλούν με απόσπαση της πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, είπε ο Σμάρες. Οσο για τον Ραμ Εμάνιουελ, ακούγεται πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα παραιτηθεί για να διεκδικήσει τη δημαρχία του Σικάγου. Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν πως οι ενδιάμεσες εκλογές αποτελούν για κάθε προεδρία σημείο ανακατατάξεων. Ειδικά δε στην περίπτωση του προσωπάρχη, οι επιλογές των προσώπων σηματοδοτούν τη «νέα κατεύθυνση» της πολιτικής του προέδρου στα μέσα της θητείας του.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: