Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 09, 2010

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΝΟΧΩΝ: ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 500 ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΤΟ ΚΟΝΓΚΟ ΜΕ ΕΝΑ «ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΣΦΑΛΑΜΕ»

«Σφάλαμε και εμείς, και απογοητεύσαμε τα θύματα των ομαδικών βιασμών». Επιλεκτική αυτοκριτική εκ του ασφαλούς έκανε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ύστερα από πραγματογνωμοσύνη σε περιοχές του Κονγκό, όπου τουλάχιστον 500 άνθρωποι όπως αποκαλύπτεται τώρα -στη συντριπτική πλειονότητά τους, γυναίκες και κορίτσια- έπεσαν θύματα βιασμού από αντάρτες και κυβερνητικούς στρατιώτες σε διάστημα λίγων ημερών. Ο ΟΗΕ βλέπει τώρα ότι οι βιασμοί στο Κονγκό έχουν λάβει «ενδημικές διαστάσεις» και είναι «τόσο συνηθισμένοι, που δεν πυροδοτούν άμεση παρέμβαση».
Με νέα στοιχεία, που τεκμηριώνουν ότι οι βιασμοί στο ανατολικό Κονγκό τις πρώτες μέρες του Αυγούστου ήταν διπλάσιοι από τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες ημέρες -όχι 242, αλλά 500-, παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας επιστρέφοντας από το Κονγκό ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, βοηθός γ.γ. για τις ειρηνευτικές αποστολές, Ατούλ Χάρε.
«Η πρωταρχική ευθύνη για την προστασία των πολιτών ανήκει στο κράτος, στον στρατό και στην αστυνομία, αλλά κι εμείς αποτύχαμε», είπε ο Χάρε, παραδεχόμενος ότι «οι ενέργειές μας δεν ήταν οι ενδεδειγμένες, με αποτέλεσμα την απαράδεκτη κτηνωδία που έζησαν τα χωριά».

Η τραγωδία των ομαδικών βιασμών, η πιο πρόσφατη στη μακρά ιστορία συρράξεων και εμφυλίων που, σύμφωνα με στοιχεία, «μέτρησε» το 2008 και το 2009 συνολικά 30.000 βιασμούς, συνέβη πολύ κοντά στο σημείο όπου έχουν βάση οι κυανόκρανοι. Πέρασαν, όμως, μέρες πριν... μάθουν για τα γεγονότα και μεταβούν εκεί. Η Μαργκότ Βάλστρομ, επικεφαλής του νέου γραφείου του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε ένοπλες συρράξεις, είπε ότι οι βιασμοί έχουν προσλάβει «ενδημικές διαστάσεις» και «αποτελεί λυπηρή πραγματικότητα το ότι έχουν γίνει τόσο συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο δεν προκαλεί την πιο άμεση παρέμβασή μας». Η κυνική παραδοχή της απραξίας συνοδεύτηκε βεβαίως από προτάσεις να μπουν στη «μαύρη λίστα» οι αυτουργοί των βιασμών, «φωτογραφιζόντας» τους αντάρτες Χούτου της Ρουάντας που έχουν καταφύγει στο Κονγκό και τους ντόπιους Μάι Μάι. Τουλάχιστον 10 βιασμοί έγιναν από κυβερνητικούς στρατιώτες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε, πάντως, την κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνα για να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ...
* Η 30χρονη Μόνικα από το Λουβούνγκι, στο ΒΑ Κονγκό, μιλάει για τον ομαδικό βιασμό: «Ολες οι γυναίκες που ήταν στο χωριό εκείνο το βράδυ βιάσθηκαν, χωρίς διακρίσεις. Μεγάλες και μικρές. Κανείς δεν κοιμήθηκε. Το κυνήγι κράτησε όλη τη νύχτα».
**Η Μπουίρα είναι 27 ετών και μετά τον βιασμό της έμεινε στο νοσοκομείο δύο εβδομάδες. Τη βίασαν επτά άνδρες διαδοχικά, μπροστά στα πέντε παιδιά της. Είχε κρυφτεί στο δάσος, αλλά τη βρήκαν. Ο άντρας της ξέφυγε. «Δεν του κρατώ κακία. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Δόξα τω Θεώ είμαστε ζωντανοί».
**Στα 16 της χρόνια η Ταντίνα βιάσθηκε από τρεις. Δυσκολεύεται να περπατήσει και παραμένει σε κατάσταση σοκ. «Δεν φεύγει από το μυαλό μου. Η εικόνα είναι συνέχεια μέσα στα μάτια μου και με διαλύει».

(Πηγές: CNN, BBC, «The Guardian», « New York Times», «Wall Street Journal», AFP)
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
9-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: