Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2010

5 ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ…ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει προς το χειρότερο ενώ στα επόμενα πέντε χρόνια, η ζωή στην πόλη θα χειροτερέψει. Αυτό πιστεύουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την τηλεφωνική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Τ-point. Θεωρούν μάλιστα υπεύθυνους γι΄ αυτήν την εικόνα κατά 52,1% την κυβέρνηση (προηγούμενη και τωρινή), 30,1% τη δημοτική αρχή, 27,4% τους ίδιους τους πολίτες της και κατά 21,2% τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Στην ίδια έρευνα, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι το αίτημα για αλλαγή της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης εκφράζουν σε περίπου ίδιο ποσοστό, ο Γιάννης Μπουτάρης (21%) και ο Κώστας Γκιουλέκας (20,9%), φέρνοντας τους δύο βασικούς υποψηφίους «ισόπαλους» στην αφετηρία του προεκλογικού αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα, δεν είχε ανακοινωθεί η επίσημη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στον κ. Μπουτάρη. Ελάχιστα διαφορετική είναι και η ποιοτική αποτίμηση των δύο υποψηφιοτήτων, αφού στην ερώτηση «μεταξύ του Γιάννη Μπουτάρη και του Κώστα Γκιουλέκα, ποιος θεωρείτε ότι είναι ικανότερος για δήμαρχος Θεσσαλονίκης», ποσοστό 33,3% απαντά Μπουτάρης έναντι 32,9% που απαντά Γκιουλέκας.

Στόχος της έρευνας δεν είναι να μετρήσει την επιρροή των αυτοδιοικητικών υποψηφιοτήτων που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα, αλλά να καταγράψει τη γενική αίσθηση των Θεσσαλονικέων από τη ζωή τους στην πόλη, τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και τα σημαντικότερα προβλήματά της. Οι ερωτώμενοι απαντούν ότι είναι κατά 41% ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στη Θεσσαλονίκη, ενώ τον περσινό Σεπτέμβριο το ποσοστό των ευχαριστημένων ήταν 57,6%- οι ευχαριστημένοι έχουν δηλαδή μειωθεί σε ποσοστό 16,6%. Αντιστοίχως, έχουν αυξηθεί οι δυσαρεστημένοι κατά 12,2%- πέρυσι το ποσοστό ήταν 24,3%, ενώ φέτος αυξήθηκε σε 36,5%.
Στην ερώτηση ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης (όπως φαίνεται και στο γράφημα), οι ερωτώμενοι απαντούν ως εξής: 50,5% θεωρεί το κυκλοφοριακό, 32,5% την ανεργία, 15% την καθαριότητα, 12,2% την έλλειψη πάρκινγκ, 10,9% το πράσινο, τα πάρκα και την αναψυχή, 10,7% την εγκληματικότητα και την ελλιπή αστυνόμευση, και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι αλλοδαποί, η ακρίβεια, η υπανάπτυξη και η έλλειψη υποδομών, η περιβαλλοντική μόλυνση, οι συγκοινωνίες, τα οικονομικά των πολιτών και το οδικό δίκτυο.

Από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι Θεσσαλονικείς εμφανίζονται δυσαρεστημένοι κατά 61,6%, ενώ μόνο το 15% είναι ευχαριστημένο. Επίσης, ποσοστό 18,4% δηλώνει ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο και 5,1% δεν απαντά. Ακόμα περισσότερο δυσαρεστημένοι είναι οι Θεσσαλονικείς από τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού δυσαρέσκεια εκφράζουν τα τρία τέταρτα των ερωτώμενων, ποσοστό 75,9%. Ικανοποιημένο από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι μόνο το 4,4%, ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο απαντά το 13,2% ενώ δεν γνωρίζει ή δεν απαντά ποσοστό 6,6%.
Οι Θεσσαλονικείς, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, διάκεινται αρνητικά απέναντι στα έργα και τις ημέρες του νυν δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Περίπου οι μισοί από τους ερωτώμενους, ποσοστό 49,5%, κρίνουν το έργο του κ. Παπαγεωργόπουλου μάλλον αρνητικό. Μάλλον θετικό το κρίνει το 34,1%, ούτε θετικό ούτε αρνητικό το 13,4% ενώ δεν απαντά το 3,1%. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης έχει καλύτερα ποσοστά. Το έργο του Παναγιώτη Ψωμιάδη εκτιμάται ως μάλλον αρνητικό από το 37,9% των ερωτώμενων, ενώ 38,9% το θεωρεί μάλλον θετικό. Ωστόσο, το ποσοστό που κρίνει το έργο του νομάρχη μάλλον θετικό έχει μειωθεί σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο κατά περίπου 5%, από 43,4% σε 38,9%, ενώ πέρυσι, το 33,5% που έβλεπε το έργο του νομάρχη ως μάλλον αρνητικό έχει αυξηθεί σε 37,9%.

ΠΡΕΖΑ TV
14-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: