Τρίτη, Σεπτεμβρίου 14, 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ- ΕΞΙΣΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ…ΤΡΙΜΗΝΗ ΓΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ

ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ των ανδρών- ακόμη και των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων- να δικαιούνται γονική άδεια και σε περίπτωση υιοθεσίας παιδιού επιχείρησε να καταστρατηγήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που τροποποιεί το καθεστώς χορήγησης αδειών στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

Το... κρούσμα της φυλετικής διάκρισης δεν πέρασε ασφαλώς απαρατήρητο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου είχε υποβληθεί το σχέδιο Π.Δ. προς επεξεργασία, καθώς η πρόβλεψη της χορήγησης τρίμηνης άδειας για υιοθεσία μόνο στις γυναίκες που υπηρετούν στο Λιμενικό Σώμα προσκρούει ευθέως στις συνταγματικές επιταγές. Και ειδικότερα στο άρθρο 4 του Συντάγματος, με το οποίο κατοχυρώνεται η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών και στο άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια και την παιδική ηλικία. Ετσι το νομοθέτημα επεστράφη στους συντάκτες του με την επισήμανση του λάθους και την υπόδειξη της άμεσης διόρθωσης της ανισότητας. Για την ιστορία, το σχέδιο του διατάγματος προέβλεπε τη χορήγηση τρίμηνης άδειας με πλήρεις αποδοχές μόνο στις γυναίκες λιμενικούς σε περίπτωση υιοθεσίας παιδιού, εφόσον το υιοθετούμενο τέκνο δεν υπερβαίνει την ηλικία των 6 ετών. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της υιοθεσίας.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ωστόσο, δεδομένου ότι σκοπός της άδειας είναι η διευκόλυνση των γονέων αξιωματικών και βαθμοφόρων του Λιμενικού Σώματος, δεν θα έπρεπε να τίθεται η διάκριση του φύλου. Αντιθέτως, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος, η τρίμηνη αυτή άδεια πρέπει να χορηγείται με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις και στους άνδρες λιμενικούς σε περίπτωση υιοθεσίας τέκνου.

ΠΡΕΖΑ TV
14-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: