Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 24, 2010

ΣΕ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑΧΟΥΝΤΙ ΧΑΜΑΜ

Σε σκουπιδότοπο και εστία μόλυνσης έχει μετατραπεί τμήμα του περιβάλλοντος χώρος του ιστορικού μνημείου Γιαχουντί Χαμάμ ή Παζάρ Χαμάμ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα Λουλουδάδικα.
Η αντιαισθητική ξύλινη περίφραξη, που έχει τοποθετηθεί εδώ και 18 χρόνια στην πλευρά της οδού Βασιλέως Ηρακλείου, σαπίζει χρόνο με το χρόνο και χρησιμεύει πλέον για να αποκρύπτει τη μίνι “χωματερή” που έχει δημιουργηθεί δίπλα από το μνημείο. Η πρόχειρη μεταλλική περίφραξη στον πεζόδρομο της Φραγκίνη εμποδίζει την κίνηση των πεζών, ενώ όπως διαπίστωσε η πυροσβεστική υπηρεσία, “η πρόσβαση και διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων είναι αδύνατη, τόσο για τη μετάβαση προς κατάσβεση πυρκαγιάς όσο και για τη διάσωση κινδυνευόντων ατόμων και γενικότερα για κάθε μορφής παροχή βοήθειας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης”.
Στον πεζόδρομο της Φραγκίνη κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς ο φωτισμός είναι ανεπαρκής, βρίσκουν καταφύγιο χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Εκτός αυτών, ακόμη και μπροστά στην είσοδο του μνημείου σταθμεύουν παράνομα αυτοκίνητα και δίκυκλα.
Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση καταγγέλλεται για άλλη μια φορά από τους περίοικους της οδού Φραγκίνη, οι οποίοι απέστειλαν σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Πολιτισμού, την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που έχει την ευθύνη του μνημείου και στους συναρμόδιους φορείς. Ανάλογη κίνηση έγινε από τους κατοίκους προ τριετίας, με τις υπογραφές 114 πολιτών, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους αρμόδιους.
Την ίδια περίοδο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης ζήτησε την αποκατάσταση του χώρου του μνημείου με επιστολή του στον τότε υπουργό Πολιτισμού.
“Η εικόνα που παρουσιάζει το μνημείο είναι ντροπή για τη Θεσσαλονίκη και την πολιτιστική της κληρονομιά. Έρχονται τουρίστες για να επισκεφθούν το μνημείο και μας χλευάζουν γι’ αυτή την κατάσταση. Βγάζουν φωτογραφίες και φεύγουν με τις χειρότερες εντυπώσεις”, περιγράφει στη “Μ” ο δικηγόρος Δημήτρης Μπρόβας, ένοικος γραφείου στη Φραγκίνη και εκπρόσωπος των κατοίκων της οδού, και προσθέτει ότι “η επόμενη κίνησή μας είναι να πάμε στον εισαγγελέα”. “Αν, ο μη γένοιτο, εκδηλωθεί πυρκαγιά σ’ ένα από τα κτίρια του πεζόδρομου, δεν θα μπορούν να έρθουν τα πυροσβεστικά”, υπογραμμίζει ο κ. Μιχάλης Μιχαηλίδης, θυρωρός.
Η μόνη παρέμβαση που έγινε στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, στη Φραγκίνη, είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Οι στύλοι ωστόσο παραμένουν σε κακή κατάσταση, καθώς χρειάζεται άδεια από την 9η Εφορεία για την αντικατάστασή τους.


Έτοιμη μελέτη για την αντικατάσταση της ξύλινης περίφραξης από την πλευρά της Βασιλέως Ηρακλείου έχει η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στη θέση της θα τοποθετηθεί διάτρητη περίφραξη, όμοια μ’ αυτήν που περιβάλλει το μνημείο και στην οδό Φραγκίνη.
Η 9η Εφορεία δηλώνει στη “Μ” ότι δεν προτίθεται να απομακρύνει την περίφραξη για δύο λόγους: 1. Για την προστασία του μνημείου, την ασφάλεια και την πρόληψη ατυχημάτων. Όπως αναφέρει η υπηρεσία, από την πλευρά του πεζόδρομου της Φραγκίνη η στέγη και οι τρούλοι είναι εύκολα προσπελάσιμοι λόγω της κλίσης του εδάφους, καθώς υψώνονται μόλις 1,30 μ. πάνω απ’ αυτό, και αν δεν υπάρχει περίφραξη μπορεί εύκολα να ανεβεί κάποιος επάνω στο μνημείο και να προκληθεί ατύχημα ή βλάβη στο μνημείο. 2. Για να ελεγχθεί η αλόγιστη χρήση του περιβάλλοντος ελεύθερου χώρου, π.χ. από την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. “Δεν πρόκειται να κατεβάσουμε την περίφραξη και να επιτρέψουμε να μπουν παράνομα τραπεζάκια από καφετερίες ή ταβέρνες, όπως γίνεται από την πλευρά της οδού Κομνηνών, όπου επιβάλλονται συνεχώς πρόστιμα”, δηλώνει διευθυντικό στέλεχος. Η υπηρεσία απαντά ότι ο πεζόδρομος είναι προσβάσιμος από μικρά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ για τα σκουπίδια γύρω από το μνημείο υποστηρίζει ότι “έχουν να κάνουν με την κακή νοοτροπία κάποιων πολιτών που τα πετούν στον περιβάλλοντα χώρο αντί σε κάδους.
Το λουτρό του Γιαχουντί Χαμάμ ή Παζάρ Χαμάμ ή Χαλίλ Αγά Χαμάμ, που κτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα, έχει κριθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1994 ενώ το 2000 κηρύχθηκε και ο άμεσος περιβάλλων χώρος του μνημείου, που περιλαμβάνει σε όλο το εύρος και το μήκος τους πέριξ του μνημείου τις οδούς Βασιλέως Ηρακλείου, Φραγκίνη και Κομνηνών, περιλαμβάνοντας και τις προσόψεις των πολυκατοικιών.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

ΠΡΕΖΑ TV
24-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: