Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 24, 2010

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

Με διάθεση να τερματιστεί η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή Ανω Λιοσίων που προκλήθηκε μεταξύ των Ρομά και των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελλήνων Ρομά (ΠΟΣΕΡ) κοινοποίησε επιστολή στην οποία καταδικάζει τους αυτουργούς του τροχαίου και εκφράζει τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των τραυματιών. Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Δευτέρας, φορτηγάκι που οδηγούσαν δύο νεαροί Αθίγγανοι τραυμάτισε σοβαρά δύο ανήλικους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση που οδηγούσαν δίκυκλο, τους οποίους εγκατέλειψαν αβοήθητους. Οι δύο έφηβοι νοσηλεύονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση, ο ένας δε έχει ακρωτηριαστεί. Το περιστατικό προκάλεσε την οργή της κοινότητας των Ποντίων και ειδικά των φίλων των θυμάτων. Τη νύχτα της Δευτέρας, ομάδες ομογενών διαμαρτυρήθηκαν έντονα και σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ μελών των δύο κοινοτήτων. Για την «κατάπαυση του πυρός» απαιτήθηκε η επέμβαση των ΜΑΤ και η χρήση δακρυγόνων.

Οι ομογενείς χρεώνουν στους Ρομά την υποβάθμιση της περιοχής και την υψηλή εγκληματικότητα. «Χαίρουν μιας ιδιότυπης ασυλίας από την αστυνομία», σημειώνουν τοπικοί παράγοντες. «Οδηγούν επικίνδυνα, χωρίς δίπλωμα, συχνά χωρίς πινακίδες», σχολιάζει ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ανω Λιοσίων και Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Σαβουλίδης. Από την άλλη, εκπρόσωποι των Ρομά κάνουν λόγο για κοινωνικό αποκλεισμό των ομοφύλων τους στην περιοχή και για απροθυμία του Δήμου Ανω Λιοσίων να τους βοηθήσει, δεδομένου ότι δεν συμμετέχει καν στο Πανελλήνιο Δίκτυο Ρομ (το οποίο αποτελείται από δεκάδες δήμους της χώρας, όπου κατοικούν πληθυσμοί Τσιγγάνων). Οι δύο εθνικές κοινότητες έχουν έρθει σε αντιπαράθεση και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΡ κ. Ευθύμης Δημητρίου, θέλοντας να τερματιστεί το κλίμα επιθετικότητας, απευθύνθηκε με επιστολή τόσο στην Αστυνομία, στην οποία δήλωσε ότι θα παρέχει βοήθεια για τη σύλληψη των δραστών, όσο και στους γονείς των θυμάτων. Μάλιστα, προς επίρρωσιν της συμφιλιωτικής διάθεσης των Ρομά, ο πρόεδρός τους προτίθεται να συναντηθεί προσωπικά με εκπροσώπους των Ποντίων, όπως δήλωσε στην «Κ». Ακόμα, ο κ. Δημητρίου ζήτησε από τον αρχηγό της Αστυνομίας συνάντηση για να συζητηθούν τα εν λόγω προβλήματα. «Η εγκληματικότητα δεν είναι γραμμένη στο DNA κανενός», υπενθυμίζει. Τέλος, τη Δευτέρα, εκπρόσωποι των Ρομά σχεδιάζουν διαμαρτυρία έξω από τη γαλλική πρεσβεία με αφορμή τις απελάσεις των ομοφύλων τους.

Της Ιωαννας Φωτιαδη

ΠΡΕΖΑ TV
24-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: