Σάββατο, Σεπτεμβρίου 25, 2010

ΚΟΜΒΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

“Εάν συμφωνήσουμε με τις τιμές που δίνουν οι έμποροι, θα είναι σαν να υπογράφουμε τη θανατική μας καταδίκη, σαν να συμφωνούμε με την εκτέλεσή μας”. Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελαιοπαραγωγών Χαλκιδικής Χριστόφορος Στεφανίδης τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί 15.000 παραγωγοί του νομού, εξαιτίας των χαμηλών τιμών που δίνουν οι έμποροι για την αγορά της πράσινης ελιάς.
Οι έμποροι προσφέρουν 0,85 ευρώ το κιλό, ενώ οι παραγωγοί διεκδικούν 1,40 ευρώ. “Όπως προέκυψε από μελέτη της διεύθυνσης Γεωργίας του νομού, το κόστος παραγωγής είναι κατά μέσο όρο 1,13 ευρώ το κιλό και μάλιστα με στοιχεία του 2007. Δεν είναι δυνατόν να δώσουμε την παραγωγή μας κάτω από το κόστος”, αναφέρει ο Στυλιανός Μπουΐντας.
Οι ελαιοπαραγωγοί καταγγέλλουν ότι οι περίπου δέκα έμποροι που εκμεταλλεύονται την παραγωγή των περίπου 70.000 τόνων του νομού έχουν δημιουργήσει καρτέλ. “Κάθε χρόνο έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ίδια κατάσταση με τις εξευτελιστικές τιμές. Δεν έχουμε στον ήλιο μοίρα”, τονίζει η Κατερίνα Μπουλάκη, ενώ ο Αθανάσιος Παπακώστας προσθέτει ότι, “εάν είναι να δώσουμε φθηνά τις ελιές, τουλάχιστον να φάει και ο κόσμος φθηνά. Εμάς θέλουν να μας δώσουν 85 λεπτά και στα ράφια το προϊόν μας κοστίζει ακόμη και 6 ευρώ το κιλό”. Η περίοδος συγκομιδής της πράσινης ελιάς έχει ξεκινήσει, αλλά στη Χαλκιδική οι αγρότες αρνούνται να συλλέξουν την παραγωγή τους, προσπαθώντας να πιέσουν με αυτόν τον τρόπο τους εμπόρους να ανεβάσουν τις τιμές.
Χθες το πρωί 70 ελαιοπαραγωγοί από την Ορμύλια, τις Καλύβες, την Όλυνθο και τον Άγιο Μάμα, με 30 αυτοκίνητα, σχημάτισαν κομβόι και πραγματοποίησαν εποχούμενη πορεία διαμαρτυρίας από τις Καλύβες μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Περί τις 11.30 π.μ. έφθασαν έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, όπου εκπρόσωποι τους παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους στον αναπληρωτή υπουργό περιφερειακής ανάπτυξης Σωκράτη Ξενίδη. “Μας διαβεβαίωσε ότι το ψήφισμα θα διαβιβαστεί στους αρμόδιους υφυπουργούς και δήλωσε ότι κατανοεί το πρόβλημα μας. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, δεν μαζεύουμε ελιές και πιέζουμε τους εμπόρους. Ο χειμώνας θα είναι βαρύς, δεν θα έχουμε να φαμε”, δήλωσε στη “Μ” ο κ. Στεφανίδης. Οι παραγωγοί το βράδυ πραγματοποίησαν συνέλευση στις Καλύβες, όπου επανέλαβαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Η κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών είχε σαν συνέπεια να κλείσει για μία ώρα η Αγίου Δημητρίου και να προκληθούν κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: