Σάββατο, Σεπτεμβρίου 25, 2010

«ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ» Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ!

Κίνδυνος καταστροφής απειλεί την ημιτελή σήραγγα εκτροπής των υδάτων του άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία. Η σήραγγα σε σύνολο 17.400 μέτρων σταμάτησε στα 5.425 μέτρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για διακοπή των εργασιών.
Με βάση ουσιώδη και κρίσιμα στοιχεία που προέκυψαν μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης και διαφοροποιούν τις κρίσεις ως προς την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της εσωτερικής επένδυσης της σήραγγας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο Επικρατείας (Επιτροπή Αναστολών).
Με την αίτηση ζητά την ανάκληση της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, κατά το μέρος της που διακόπτει την ολοκλήρωση των εργασιών στη σήραγγα εκτροπής των υδάτων του άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.

Ως βασικό λόγο προβάλλει τους κινδύνους που έχουν προκύψει για την ασφάλεια της σήραγγας μετά τη διακοπή των εργασιών.
Ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες διεθνούς φήμης οι οποίοι ανέλαβαν για το Ελληνικό Δημόσιο να εξετάσουν τους κινδύνους που τυχόν προκύπτουν αποτύπωσαν τα συμπεράσματά τους σε έκθεση, η επίσημη μετάφραση της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Αύγουστο.
Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι η τελική επένδυση της σήραγγας έχει περατωθεί μόνον για τα 5.425 από τα 17.415 μέτρα της, ενώ στο υπολειπόμενο μέρος της υπάρχουν μόνο προσωρινές υποστηρίξεις, οι οποίες έχουν φθαρεί λόγω του ύδατος και της παρόδου του χρόνου.
Επιπλέον διαπιστώνεται ότι η σύσταση των πετρωμάτων που βρίσκονται κατά μήκος της σήραγγας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο νερό, με αποτέλεσμα το νερό που εισέρχεται στη σήραγγα λόγω της μη ολοκλήρωσης της εσωτερικής επένδυσής της να συντείνει αποφασιστικά στην υποβάθμιση των μηχανικών χαρακτηριστικών της, οδηγώντας σε αστάθεια μεμονωμένων σημείων τη σήραγγας, αποφλοιώσεις τοιχωμάτων της σήραγγας, αποκόλληση σκυροδέματος σε συγκεκριμένα σημεία, σημαντική ανύψωση του πυθμένα της σήραγγας.

Η υποβάθμιση των μηχανικών χαρακτηριστικών της σήραγγας προκαλεί, σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες, την καταστροφή της σήραγγας, τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών τραυματισμού εργαζομένων και την οικονομική ζημία του δημοσίου.
Επιβάλλεται, σύμφωνα με την έκθεσή τους, να ολοκληρωθεί η εσωτερική επένδυση της σήραγγας και μάλιστα πριν την έλευση των φθινοπωρινών βροχών, που θα αυξήσουν περισσότερο την υψηλή στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή και κατά συνέπεια το ποσοστό εισροής νερών στη σήραγγα.
Ακολούθησε η εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης από καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την αξιολόγηση τυχόν επιπτώσεων στο περιβάλλον από την εκτέλεση των εργασιών που προτείνει η έκθεση πραγματογνωμόνων. Διαπιστώνεται ότι το έργο είναι υπόγειο, οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τόσο στη χλωρίδα, όσο και στην πανίδα, είναι ελάχιστες.

Το κρισιμότερο συμπέρασμα της μελέτης είναι η διαπίστωση πως η υφιστάμενη κατάσταση, δηλαδή η έλλειψη της εσωτερικής επένδυσης στο μεγαλύτερο μέρος της σήραγγας, οδηγεί σημαντικές ποσότητες υδάτων στο εσωτερικό της, με συνέπεια τη μείωση της υδροφορίας των απέναντι περιοχών.
Δηλαδή μόνο η ολοκλήρωση της εσωτερικής επένδυσης της σήραγγας θα επαναφέρει κατά τους ειδικούς επιστήμονες την ισορροπία στον υδροφόρο ορίζοντα και θα επιτρέψει στο υπόγειο νερό να συνεχίσει τη φυσική πορεία μέσα από τα πετρώματα, ενισχύοντας την υδροφορία των απέναντι περιοχών.

Συντάκτης: Βάσω Σαμακοβλή

ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: