Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 15, 2010

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ.ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

Σήμερα το πρωί αρχίζει στο Λονδίνο η «επιχείρηση σαγήνη» των υπευθύνων της ελληνικής οικονομίας προς τους ξένους επενδυτές με στόχο την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές το 2011. Στην περιοδεία (roadshow) θα συνοδεύουν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου οι τρεις επικεφαλής της τρόικας: ο Δανός Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο Βέλγος Σέρβας Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Αυστριακός Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από ελληνικής πλευράς τον υπουργό πλαισιώνουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου και η σύμβουλός του υπουργού κυρία Μόνα Παπαδάκου.

Το roadshow που ξεκίνησε είναι ένα καινοφανές γεγονός, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι δανειστές συνοδεύουν μια χώρα (την Ελλάδα) σε μια διεθνή αποστολή για να... «πουλήσουν» εμπιστοσύνη στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και φυσικά να προωθήσουν τους ελληνικούς τίτλους σε ξένους επενδυτές. Είναι προφανές ότι υπάρχει αγωνία για την αποτελεσματικότητα της παρέμβασής τους στην Ελλάδα, τόσο στην Ουάσιγκτον (έδρα του ΔΝΤ) όσο και στις Βρυξέλλες. Αλλωστε οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις για την πορεία του ελληνικού Προγράμματος Σταθεροποίησης εν όψει της τρίτης δόσης συνεχίζονταν χθες με αμείωτη ένταση και στις δύο πρωτεύουσες. Η συμμετοχή των υπευθύνων της τρόικας στο roadshow έχει στόχο να πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μας τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Η λογική είναι απλή: «Η τρόικα θα πείσει τους ξένους ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όσοι τουλάχιστον δεν πιστεύουν τους Ελληνες».

Η πρώτη προσπάθεια της τρόικας να μεταπεισθούν οι αγορές για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα έγινε στις 5 Αυγούστου, παρ΄ ότι δεν ανακοινώθηκε επισήμως. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πόουλ Τόμσεν συνομίλησε σε τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 90 αναλυτές ξένων χρηματοοικονομικών οίκων και δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο προς τους οποίους έκανε λόγο για «εντυπωσιακή πρόοδο» της Ελλάδας. Την επόμενη ημέρα, πολλές από τις εφημερίδες που προέβλεπαν «καταστροφή» και «τραγωδία» την άνοιξη του 2010, κυκλοφόρησαν με καλοπροαίρετους ως και διθυραμβικούς πρωτοσέλιδους τίτλους για την Ελλάδα.

Οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές παραμένουν σταθερά επιφυλακτικοί απέναντι στα ελληνικά χαρτιά, κάτι που φάνηκε και από το υψηλό επιτόκιο (4,82%) της χθεσινής δημοπρασίας των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας, ύψους 900εκατ. ευρώ, η οποία πάντως υπερκαλύφθηκεκατά 4,54 φορές καταγράφοντας ισχυρότερη ζήτηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκδοση του περασμένου Ιουλίου. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να προχωρεί στο εξής σε έκδοση εντόκων γραμματίων δύο φορές κάθε μήνα, αντί για δύο φορές κάθε τρεις μήνες, ώστε να καταγράφει σε τακτά χρονικά διαστήματα το κλίμα στις διεθνείς αγορές για τους ελληνικούς τίτλους με δεδομένο τον στόχο για επιστροφή στις αγορές το 2011, τον οποίο επανέλαβε προ ημερών ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου . Η πρώτη «σφυγμομέτρηση» για τα αποτελέσματα του roadshow θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει προγραμματισθεί η δημοπράτηση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Για προσπάθεια «να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές» κάνουν λόγο οι γερμανικοί «Financial Τimes» σε δημοσίευμα που «ανέβηκε» χθες στην ιστοσελίδα τους και χαρακτηρίζουν «ασυνήθιστη» την περιοδεία του υπουργού Οικονομικών από κοινού με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ και της ΕΕ.

«Ολη η Ευρώπη θέλει να πετύχει η Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών προτού αναχωρήσει για την περιοδεία, προσθέτοντας ότι «αν η Ελλάδα αποτύχει, αποτυγχάνει η Ευρώπη και διαλύεται η Ευρώπη, διαλύεται η ευρωζώνη. Γι΄ αυτό και δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους». Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι «η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012, αλλά η ανάκαμψη θα ξεκινήσει στα μέσα του 2011».

ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: