Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 09, 2010

“ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ” ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΚΛΙΝΤΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν είναι μια «ωρολογιακή βόμβα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά μαζί με τους εταίρους τους για να διασφαλίσουν ότι το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ειρηνικά. Η ίδια επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα θα είναι "αναπόφευκτο", δηλαδή η ανεξαρτησία του νοτίου Σουδάν και ζήτησε από τους ηγέτες του Σουδάν να προετοιμαστούν γι' αυτό.
"Η κατάσταση μεταξύ βορρά και νότου είναι μία ωρολογιακή βόμβα με σοβαρές συνέπειες", δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας σε εκδήλωση για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης του 2005 για τη λήξη της πολυετούς διαμάχης μεταξύ του βορρά και του, πλούσιου σε κοιτάσματα πετρελαίου, νότου.
Η Κλίντον δήλωσε ότι ο Βορράς δεν είναι πιθανό να αποδεχθεί την προοπτική του να χάσει μερίδιο εσόδων από τα πετρέλαια αλλά επεσήμανε ότι ο Νότος θα πρέπει να κάνει ορισμένους συμβιβασμούς αν δεν θέλει περισσότερα χρόνια πολέμου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να παραβρεθεί σε ειδική συνάντηση του ΟΗΕ για το μέλλον του Σουδάν στις 24 Σεπτεμβρίου.

ΠΡΕΖΑ TV
9-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: