Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 09, 2010

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ – ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Ανυποχώρητοι οι προμηθευτές, συνεχίζουν να μην παρέχουν υλικά στα τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, τον «Ευαγγελισμό», το Πανεπιστημιακό «Αττικόν» και το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, καθώς δεν τους ικανοποιούν οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας για την εξόφληση των χρεών, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι κινητοποιήσεις.

Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ρύθμισε τα χρέη των νοσοκομείων 2005-2009: δηλαδή περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ για τα υπόλοιπα των χρεών 2005-2006 σε μετρητά (δόθηκαν τον Ιούλιο στα νοσοκομεία), και 100 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά για 2007-2008-2009 ή έως 200 χιλιάδες ευρώ σε κάθε προμηθευτή (δόθηκαν στα νοσοκομεία τον Αύγουστο).

Η εργασία για τις διαδικασίες των ομολόγων (2007-2009) ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ προχωρά από τα νοσοκομεία και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ επίκειται Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Οι διοικήσεις των τριών νοσοκομείων στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του ΠΑΣΥΠΙΕ (Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών), μας ενημέρωσαν ότι «δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα προμήθειας υγειονομικού υλικού, ενώ παράλληλα προχωρούν στις πληρωμές των ανωτέρω προμηθειών για μεγάλα χρονικά διαστήματα του α' εξαμήνου του 2010», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Οι ρυθμίσεις αυτές δεν μας ικανοποιούν», δήλωσε χθες στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Βασίλης Μανέτας, τονίζοντας ότι «ζητάμε διαφορετικό τρόπο πληρωμής. Μέσω ομολόγων, η τράπεζα παρακρατεί ένα ποσό, το οποίο φτάνει το 27% και ήδη έχουμε μικρό περιθώριο κέρδους. Δεν δεχόμαστε αυτό τον τρόπο πληρωμής, έχουμε στείλει επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών για να μας δεχθούν, αλλά ακόμη δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Αυτό που ζητάμε είναι να εξοφληθούμε με μετρητά για το 2009, για το οποίο μας χρωσούν 120 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα για τα έτη 2007-2008 (60-70 εκατομμύρια) να εξοφληθούν με ειδική ρύθμιση ή κάποιες δόσεις. Ακόμη είναι νωρίς να φανούν οι συνέπειες, καθώς άρχισε τη Δευτέρα η διακοπή της προμήθειας υλικών στα νοσοκομεία, ενώ δεν αποκλείεται να την επεκτείνουμε και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας».

* Τον «Ευαγγελισμό» επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς, μαζί με κλιμάκιο βουλευτών του τομέα, προκειμένου να ενημερωθούν για τα μεγάλα προβλήματα του νοσοκομείου. «Εντεκα μήνες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι δείκτες στο χώρο της υγείας έχουν επιδεινωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «η περιβόητη ρύθμιση των χρεών -των ανεξόφλητων υποχρεώσεων- των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, μέχρι 31/12/2009, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή, δεν υλοποιείται στο 95%».

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

ΠΡΕΖΑ TV
9-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: