Τρίτη, Σεπτεμβρίου 28, 2010

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ... ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ

Αποφασισµένη να σκληρύνει από σήµερα τη στάση της έναντι των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ., που εξακολουθούν να προκαλούν ασφυξία στην αγορά, εµφανίζεται πλέον η κυβέρνηση.
Από την πλευρά τους οι µεταφορείς, που µετά την ψήφιση του νόµου για την απελευθέρωση του κλάδου τους δείχνουν να βρίσκονται εγκλωβισµένοι σε µια αδιέξοδη τακτική, καλούνται να αποφασίσουν για την «τύχη» των πολυήµερων κινητοποιήσεών τους σήµερα στις 5 το απόγευµα. Η απόφαση των εκπροσώπων τους από όλη τη χώρα θα ληφθεί µε µυστική ψηφοφορία (θα διεξαχθεί µε κάλπη), κάτι που δεν έγινε την περασµένη Παρασκευή όπως ζητούσε µεγάλη µερίδα των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δηµόσιας Χρήσης που τάσσεται υπέρ της αποκλιµάκωσης.
Αλλωστε, όπως σηµειώνουν, «ο κλάδος κινδύνευσε να χάσει και τους λιγοστούς συµµάχους που είχε στον αγώνα του» έπειτα και από το χθεσινό ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η κοινή σύσκεψη των µεταφορέων µε τον πρόεδρο της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου Βασίλη Κορκίδη και τους εκπροσώπους των Εµπορικών Επιµελητηρίων.
Αποτέλεσµα του ναυαγίου ήταν ο εµπορικός κόσµος να απειλεί από σήµερα µε µηνύσεις.

Παράλληλα και η κυβέρνηση φέρεται αποφασισµένη να βάλει τέλος στην οµηρεία του εµπορικού κόσµου από τα µπλόκα των φορτηγών. «Ο νόµος για την απελευθέρωση του κλάδου των οδικών εµπορευµατικών µεταφορών έχει ήδη ψηφιστεί και όλοι πρέπει να τον τηρούν», ανέφερε χθες αρµόδια κυβερνητική πηγή, επισηµαίνοντας ότι «και η ανοχή της κυβέρνησης έναντι των µεταφορέων που αντιτίθενται µε κινητοποιήσεις σε αυτό τον νόµο ήταν αρκετά µεγάλη». Με την αγορά σε κατάσταση παράλυσης, «τα επιταγµένα φορτηγά δεν µπορούν να παραµείνουν κι άλλο στους δρόµους και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», τόνιζε η ίδια πηγή.
Ηδη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει διαµηνύσει στους ιδιοκτήτες των φορτηγών πως η «περίοδος χάριτος» κατά την οποία οι απεργοί αντιµετωπίζονταν µε διαλλακτικό τρόπο από την ΕΛ.ΑΣ. έχει παρέλθει οριστικά. «Θα εφαρµοστεί ό,τι ορίζει ο νόµος», είναι το µήνυµα που έδωσε ο Χρήστος Παπουτσής στους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνοµίας.
Αυτό σηµαίνει πως πλέον δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε παρεµπόδιση της κυκλοφορίας, η Αστυνοµία θα αποµακρύνει τα φορτηγά που θα βρίσκονται σταθµευµένα σε σηµεία των εθνικών οδών. Στο ζήτηµα αν θα οδηγούνται στο Αυτόφωρο οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. που δεν συµµορφώνονται στα σηµειώµατα επίταξης, κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ρίχνουν το µπαλάκι στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι – έστω και αυτεπαγγέλτως – θα πρέπει να κινήσουν τη σχετική διαδικασία και να ζητήσουν τις επ’ αυτοφώρω συλλήψεις.

Ανώτεροι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. επίσης επισήµαναν πως αν και οι εµπορικοί σύλλογοι και τα επιµελητήρια διαµαρτύρονται για την κατάσταση στην αγορά, δεν έχουν προβεί σε συγκεκριµένες καταγγελίες εναντίον ιδιοκτητών. «Χωρίς συγκεκριµένες καταγγελίες δεν µπορούµε να επέµβουµε. Πολλοί καταγγέλλουν τηλεοπτικά, αλλά οι καταγγελίες τους µένουν σε επίπεδο... γυαλιού», λένε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν, σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνοµικοί εντόπισαν ακόµη και τους δράστες των επιθέσεων σε φορτηγά, αλλά οι ιδιοκτήτες των οχηµάτων παρότι είχαν υποστεί σοβαρές υλικές ζηµιές και σε ορισµένες περιπτώσεις είχαν τραυµατιστεί και οι ίδιοι αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε µηνύσεις.
Πρωτοβουλία για να παύσει η καταστροφική οµηρεία του εµπορικού κόσµου από τις κινητοποιήσεις των µεταφορέων ανέλαβαν χθες οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Εµπορίου που συναντήθηκαν µε τους εκπροσώπους των µεταφορέων. Πρότασή τους ήταν να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις των µεταφορέων για µία εβδοµάδα.
Ωστόσο, η προσπάθεια δεν έφερε αποτελέσµατα. Το κλίµα πυροδοτήθηκε από τα µέλη της Επιτροπής Αγώνα που συµµετείχαν στη συνεδρίαση και µάλιστα αποχώρησαν πριν από τη λήξη της. Στο κενό έπεσε και η παρέµβαση του Αντώνη Σαµαρά, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους ιδιοκτήτες φορτηγών να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους αλλά και στον Πρωθυπουργό να δώσει µεγαλύτερη µεταβατική περίοδο.

ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: