Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 10, 2010

ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΦΘΗΝΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Ερχεται αύξηση της φορολογίας στα φθηνά τσιγάρα, εφόσον υλοποιηθούν τα σενάρια που εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου από τα προϊόντα καπνού.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το υπ. Οικονομικών επεξεργάζεται να αυξήσει τον πάγιο φόρο και όχι τον αναλογικό που επιβάλλεται επί των τσιγάρων (και οι δύο απαρτίζουν τον ΕΦΚ), γεγονός που θα πλήξει σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου τα φθηνά ελληνικά σήματα, αφήνοντας ωστόσο ανεπηρέαστα τα ακριβά ξένα.
Αν για παράδειγμα ο πάγιος φόρος από 5% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009 αυξηθεί στο 20%, τότε σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς το μεικτό περιθώριο κέρδους για τις φθηνές ελληνικές μάρκες (αξίας 2,40-2,80 ευρώ) θα μειωθεί έως και 33%, ενώ αντίθετα θα αυξηθεί το περιθώριο για τις ξένες μάρκες (3,60-4,40 ευρώ) μέχρι και 22,6%.
Σημειωτέον ότι σήμερα η πλέον ζητούμενη λιανική τιμή για ένα πακέτο είκοσι τσιγάρων είναι τα 3,20 ευρώ, εκ των οποίων το 85,7% είναι φόροι. Το 67% είναι ο συνολικός ειδικός φόρος (που αποτελείται από τον πάγιο και από τον αναλογικό φόρο) και το 18,70% προέρχεται από τον ΦΠΑ. Εφόσον το σενάριο αυτό υλοποιηθεί, κάποιες ελληνικές μάρκες τσιγάρων θα σβήσουν από τον χάρτη, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου.

Στο μεταξύ, SΟS για τους περιπτερούχους εκπέμπει σε επιστολή που απέστειλε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος προς τον υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ενόψει της ΔΕΘ, καθώς όπως αναφέρει, ύστερα από τις συνεχόμενες αυξήσεις των φόρων, το ποσοστό κέρδους των περιπτέρων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50% και τα μισά εξ αυτών απειλούνται με λουκέτο.
Το γεγονός της μείωσης πωλήσεων που έφεραν οι απανωτοί φόροι, μαζί με την πολιτική των καπνοβιομηχανιών να μειώσουν τις τιμές τους προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδιά τους, έχουν δημιουργήσει ασφυξία στον κλάδο των περιπτεράδων και οι μισές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο λουκέτου μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος. Ηδη, από τα 2.134 περίπτερα- μέλη του Σωματείου Περιπτερούχων Αττικής, έχουν κλείσει γύρω στα 100. Το μέγεθος των επιπτώσεων που υφίστανται οι εν λόγω επιχειρήσεις από τις αυξήσεις των φόρων, γίνεται καλύτερα αντιληπτό αν συνυπολογιστεί ότι οι πωλήσεις τσιγάρων αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό του τζίρου τους (52%) όταν οι πωλήσεις του επόμενου κατά σειρά προϊόντος, των καρτών κινητής τηλεφωνίας, αντιπροσωπεύουν το 10%.

ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: