Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 10, 2010

ΤΑ ΚΑΖΙΝΟ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Εντονες ενστάσεις στην πρόταση-πλαίσιο της κυβέρνησης για τη «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων» εκφράζουν τα ελληνικά καζίνα. Στις θέσεις που ανάρτησαν στις 9 Σεπτεμβρίου στη Δημόσια Διαβούλευση, τα Καζίνα Λουτρακίου, Πάρνηθας, Θεσσαλονίκης, Ρίο, Ρόδου, Πόρτο Καρράς, Ξάνθης, Σύρου και Κέρκυρας αντιτίθενται στις κυβερνητικές προτάσεις για την εγκατάσταση των VLΤs (Video Lottery Τerminal- φρουτάκια) στην Ελλάδα και στον διαδικτυακό στοιχηματισμό.

Με το νομοσχέδιο που στοχεύει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα προστίθενται στα έσοδα του κράτους περί τα 700 εκατ. ευρώ από τη φορολογία και τις άδειες των τυχερών παιχνιδιών, ενώ προβλέπεται σε όλη την επικράτεια να λειτουργήσουν περίπου 32.000 τυχερά παιχνίδια- φρουτάκια. Σύμφωνα με υπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών, ο τζίρος από τον παράνομο τζόγο στην Ελλάδα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, ως και 20.000

ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους και ως και 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια).

Οπως επισημαίνεται στο κείμενο που υπογράφουν τα καζίνα για το σχετικό νομοσχέδιο, το επιδιωκόμενο άνοιγμα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών περιορισμένου οφέλους θα αποδειχθεί «στην πράξη καθαρά ζημιογόνα λύση σε βάθος χρόνου για το Ελληνικό Δημόσιο» , καθώς εκτιμάται ότι οι προσδοκώμενες εισπράξεις του από τη φορολόγηση των VLΤs «θα υστερούν σημαντικά και συστηματικά, συγκρινόμενες με την άμεση και δραστική μείωση των εισπράξεων που θα επιφέρει στην ΟΠΑΠ, στον ΟΔΙΕ και στα καζίνα η βέβαιη απαξίωση των τωρινών τυχερών παιχνιδιών τους» με τη μείωση των εσόδων του κράτους από δικαιώματα, φόρους, μερίσματα, έκτακτες και τακτικές εισφορές κ.λπ., καθώς επίσης «και με τις εξαγωγές κεφαλαίου που θα απαιτηθούν διαχρονικά για τις αγορές και τις αντικαταστάσεις των τερματικών VLΤs και για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των τυχερών παιχνιδιών».

Παράλληλα τονίζεται ότι το νομοσχέδιο « όχι μόνο δεν κινείται προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας (συνολικής) ρύθμισης της αγοράς των παιχνιδιών στην ελληνική επικράτεια» αλλά αντίθετα «έρχεται με τη σειρά του να προστεθεί στις ήδη κατακερματισμένες ως προς το πεδίο και τα κατά περίπτωση υποκείμενα εφαρμογής τους, αποσπασματικού χαρακτήρα, νομοτεχνικά πρόχειρες και ελλιπείς, αμφιλεγόμενης συμβατότητας με το Κοινοτικό Δίκαιο και διάσπαρτες στην ελληνική έννομη τάξη νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις».

Εναλλακτικά τα καζίνα προτείνουν την πάταξη των παράνομων τυχερών παιχνιδιών, κίνηση που υποστηρίζουν ότι θα μεγιστοποιήσει τα έσοδα για όλους τους νόμιμους παρόχους, ενώ εκτιμάται ότι η επιβολή και η είσπραξη προστίμων μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης σημειώνεται ότι η πάταξη των παράνομων τυχερών παιχνιδιών και η διοχέτευση της δραστηριότητας στους νόμιμους παρόχους θα αποδώσουν περισσότερα έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με αυτά που προσδοκώνται από την εισαγωγή στην αγορά των VLΤs, λόγω της συγκριτικά υψηλότερης φορολογίας που επιβάλλεται στα καζίνα.

ΠΡΕΖΑ TV
10-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: